Cara Mengenali Karakteristik Wanita Tidak subur •

Terdapat pelbagai andaian yang menentukan wanita yang sukar hamil dan ciri-ciri wanita yang tidak subur. Lebih-lebih lagi, keadaan ini cukup banyak dialami. Walau bagaimanapun, anda harus mengetahui lebih lanjut mengenai ini kerana ketidaksuburan agak sukar untuk didiagnosis. Apakah ciri atau ciri wanita subur? Lihat penjelasan dari pihak perubatan di bawah

Apakah ciri-ciri wanita yang tidak subur?

Sebelum mengetahui apakah ciri atau ciri wanita subur, anda perlu tahu bahawa tidak ada tanda-tanda fizikal yang menunjukkannya dengan mata kasar.

Dikutip dari University of Chicago Medicine, ciri wanita subur berbeza-beza. Ini bergantung pada apa penyebab kemandulan.

Termasuk ketika anda mempunyai masalah seperti kelainan rahim atau kemandulan.

Salah satu cara untuk mengetahui sama ada seorang wanita subur atau tidak, anda boleh melakukan satu siri ujian kesuburan yang dilakukan oleh doktor di hospital.

Walau bagaimanapun, memang ada beberapa gejala yang dapat anda rasakan untuk mengetahui apakah terdapat masalah dalam tubuh yang berkaitan dengan kemandulan.

Perhatikan dengan teliti ciri atau ciri wanita subur di bawah.

1. Gangguan kitaran haid

Salah satu ciri fizikal wanita yang tidak subur adalah gangguan kitaran haid. Terdapat beberapa gangguan kitaran haid yang mungkin berlaku, termasuk:

Kitaran haid yang tidak teratur

Ciri-ciri fizikal ini mungkin tidak dapat dilihat, tetapi dapat dirasakan oleh penghidapnya. Biasanya, kitaran haid wanita berkisar antara 28 hari hingga 35 hari.

Namun, setiap wanita mempunyai kitaran dan waktu haid yang berbeza. Selagi waktunya masih tetap konsisten, haid anda dapat dianggap normal.

Sekiranya kitaran haid anda tidak teratur, ini mungkin disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon.

Ketidakseimbangan hormon boleh menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai sindrom ovarium polikistik (PCOS).

PCOS adalah keadaan apabila folikel kecil di ovari tidak berkembang menjadi folikel matang untuk melepaskan telur.

Folikel yang belum matang ini akan menyukarkan anda hamil.

Sekiranya kitaran haid anda berubah setiap bulan, ini boleh menjadi tanda bahawa anda mungkin tidak subur.

Warna darah haid terlalu pucat atau terlalu gelap

Warna darah haid yang terlalu pucat atau terlalu gelap juga boleh menjadi salah satu ciri fizikal wanita yang tidak subur.

Sebabnya, jika warna darah haid menjadi lebih pucat dari biasanya, anda mungkin perlu memeriksa keadaan kesihatan anda kepada doktor.

Ini kerana warna haid yang terlalu pucat tidak normal.

Sementara itu, biasanya pada awal haid darah menjadi merah dan semakin gelap dari masa ke masa.

Walau bagaimanapun, jika warnanya terlalu gelap, ini mungkin merupakan tanda bahawa anda menghidap endometriosis.

Oleh itu, apabila anda mengalami simptom yang tidak normal mengenai warna darah haid, adalah lebih baik jika anda segera berjumpa doktor.

Kesakitan yang tidak dapat ditanggung semasa haid

Di samping itu, ciri-ciri wanita yang tidak subur juga dapat dicirikan oleh kesakitan yang tidak dapat ditanggung semasa haid.

Walaupun begitu, ini bukan satu-satunya penanda aras mengenai masalah kesuburan.

Sementara itu, dalam beberapa kes, kesakitan yang tidak dapat ditanggung semasa haid boleh disebabkan oleh keadaan endometriosis yang sering dikaitkan dengan kemandulan.

Endometriosis berlaku apabila tisu (endometrium) tumbuh di luar rahim anda. Apabila tisu ini tumbuh di luar rahim, selalunya terdapat di pelvis atau perut.

Tisu ini dapat mencegah sperma berenang untuk mencapai telur, yang dapat menyulitkan proses kehamilan.

2. Menopaus awal

Masalah lain yang boleh menjadi ciri wanita subur adalah menopaus awal. Mungkin sifat ini tidak dapat dilihat oleh orang lain, tetapi orang yang mengalaminya dapat merasakannya.

Sebabnya, apabila anda mengalami menopaus awal, anda mungkin tidak mengalami haid lagi setiap bulan.

Sudah tentu, ini menunjukkan bahawa anda tidak mengalami masa subur atau ovulasi lagi sehingga peluang untuk hamil rendah.

Secara amnya, menopaus awal ini akan dialami oleh wanita sebelum memasuki usia 40 tahun.

Ini boleh dicirikan oleh kitaran haid yang tidak teratur, kekeringan vagina, kulit kering, penurunan hubungan seks, dan gangguan tidur seperti insomnia.

3. Peningkatan atau penurunan berat badan secara tiba-tiba

Sekiranya berat badan turun atau meningkat secara tiba-tiba tanpa sebab yang jelas, ini boleh menyebabkan masalah kesuburan.

Sebabnya, bagi sesetengah wanita, kenaikan berat badan yang tidak dijangka dapat disebabkan oleh PCOS (sindrom ovarium polikistik).

Ramai wanita yang mempunyai PCOS juga mempunyai kadar hormon insulin yang tinggi.

Tidak jarang, PCOS akan menyebabkan tubuh mengalami ketidakseimbangan hormon, di mana berat badan boleh naik atau turun secara tiba-tiba.

Menurut kajian dalam jurnal yang bertajuk Biologi Reproduktif dan Endokrinologi, Berat badan yang rendah dan kegemukan juga boleh menjadi salah satu ciri wanita yang tidak subur.

Pada beberapa orang, ada kemungkinan dia akan mengalami kitaran haid yang tidak teratur dan masalah ovulasi

Oleh itu, anda harus mula mengawal berat badan anda agar berada dalam jumlah normal.

4. Perubahan hormon

Salah satu ciri wanita yang tidak subur adalah perubahan hormon. Anda mungkin tidak dapat melihat secara langsung bagaimana hormon mengalami perubahan dalam badan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda yang dapat anda lihat secara fizikal jika anda mengalami perubahan hormon, seperti:

  • Penambahan berat badan tanpa sebab tertentu.
  • Jerawat berlebihan.
  • Tangan dan kaki sejuk.
  • Kehilangan dorongan seks.
  • Pelepasan dari payudara.
  • Rambut muka tumbuh.
  • Rambut gugur dan menipis di bahagian tengah kepala.

Oleh itu, jika anda mengalami gejala ini, anda harus berjumpa doktor.

Bagaimana anda tahu jika seorang wanita subur atau tidak?

Daripada memperhatikan apa ciri-ciri wanita yang tidak subur jika mereka merasa ada masalah kesuburan, lebih baik berjumpa doktor.

Ini dilakukan sebagai cara untuk mempersiapkan kehamilan. Terdapat pelbagai pilihan pemeriksaan untuk mengesahkan kesuburan anda, seperti:

Ujian kemandulan

Ia dilakukan untuk mengatasi dan mengetahui jika ada masalah dengan kesuburan, doktor mungkin melakukan beberapa ujian.

Ujian darah boleh dilakukan untuk memeriksa tahap hormon dan biopsi endometrium untuk memeriksa lapisan rahim anda.

Sekiranya diperlukan, doktor juga boleh merawat kemandulan. Ini perlu agar dia dapat memberikan cadangan yang sesuai untuk meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Histerosalpingografi (HSG)

Salah satu cara untuk menentukan kehadiran kemandulan pada wanita boleh menggunakan prosedur hysterosalpingography (HSG).

Prosedur ini menggunakan ultrasound (USG) atau sinar-X pada organ pembiakan anda untuk memungkinkan mengetahui ciri-ciri wanita subur.

Kemudian, doktor akan menyuntik pewarna atau garam ke dalam serviks melalui tiub fallopio. Ini dilakukan untuk mengetahui sama ada tiub fallopio anda paten (mandul) atau tidak.

Laparoskopi

Semasa laparoskopi, doktor akan menggunakan tiub kecil dengan kamera yang dimasukkan ke dalam perut untuk melihat bahagian luar rahim, ovari, dan tiub fallopio.

Fungsi lain, juga untuk mengetahui sama ada terdapat penyumbatan saluran tuba atau pertumbuhan yang tidak normal di rahim.

Untuk menentukan ciri atau ciri wanita subur, itu tidak dapat dilakukan hanya dengan melihat penampilan fizikal. Sebaliknya, periksa keadaan kesuburan anda dan pasangan anda kepada doktor.

Recent Posts