Ubat dan Rawatan untuk Merawat Alergi Kulit

Reaksi alergi pada kulit dalam bentuk ruam merah dan gatal-gatal agak mengganggu. Terutama apabila gejala timbul sehingga kulit mengelupas yang mengganggu penampilan. Apakah pilihan ubat dan rawatan untuk merawat alahan kulit? Ubat dan rawatan alahan kulit Secara amnya, ubat dan rawatan alergi digunakan untuk meredakan gejala alergi kulit dan mengurangkan risiko reaksi alergi yang teruk.

Read More
5 penyebab gatal-gatal yang sering tidak disedari

Adakah anda pernah mengalami gatal-gatal? Hives adalah keadaan apabila kulit terasa gatal dengan lebam merah yang melebar dan merebak pada kulit. Dalam bahasa perubatan yang disebut urtikaria, keadaan ini boleh mempengaruhi wajah, badan, lengan, atau kaki. Anda kadang-kadang tidak sedar ketika anda tiba-tiba merasa gatal pada kulit anda, ternyata, eh, ternyata anda mempunyai gatal-gatal.

Read More
Ketahui cara mencuci hidung dan bagaimana menangani alahan

Pengairan hidung dan semburan hidung (semburan hidung) adalah rawatan yang agak biasa bagi orang yang mengalami alahan hidung, rinitis alergi, dan sinusitis. Kedua-duanya dapat diandalkan untuk membersihkan rongga hidung dan melegakan gejala seperti kesesakan hidung, bersin, dan pengeluaran lendir yang berlebihan.

Read More
Punca Alergi dan 10 Pencetus Paling Umum

Reaksi alergi adalah mekanisme pertahanan semula jadi sistem imun apabila bahan asing terkena tubuh. Walau bagaimanapun, penyebab alergi kelihatan berlebihan, menyebabkan gejala yang mengganggu. Apa sebenarnya yang menyebabkan reaksi berlebihan? Lalu, siapa yang lebih mudah terkena alahan? Lihat ulasan penuh di bawah.

Read More
Ubat dan Rawatan untuk Merawat Reaksi Alergi Makanan

Alergi makanan adalah reaksi tidak normal yang disebabkan oleh tubuh kerana sistem kekebalan tubuh secara salah menganggap makanan tertentu sebagai bahan berbahaya. Apakah rawatan dan ubat untuk alahan makanan yang dapat menyelesaikan gejala dengan cepat? Ubat untuk merawat alahan makanan Beberapa makanan yang menyebabkan alahan termasuk telur, susu, makanan laut, kacang-kacangan, gandum, dan sayur-sayuran dan buah-buahan tertentu.

Read More
Komplikasi Rhinitis alergi yang tidak dirawat

Rhinitis alergi adalah radang hidung yang berlaku kerana terdedah kepada pencetus alergi. Keadaan ini mungkin bertambah baik dari masa ke masa dengan rawatan semula jadi atau perubatan. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, rhinitis alergi yang berpanjangan dapat memperburuk masalah kesihatan yang ada atau menyebabkan komplikasi.

Read More
Pelbagai Pilihan Dadah dan Kaedah Rawatan untuk Alahan

Rawatan alahan secara semula jadi Reaksi alergi tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, jadi anda mesti bersedia menghadapi reaksi yang boleh muncul pada bila-bila masa. Walaupun begitu, terdapat pelbagai jenis ubat dan kaedah rawatan yang dapat membantu anda menjalani kehidupan yang sihat walaupun anda mengalami alahan.

Read More
Pelbagai Gejala Alahan Makanan, Dari Ringan Hingga Parah

Ketam adalah salah satu makanan laut yang enak yang boleh merosakkan lidah. Tetapi sayangnya, ramai yang mengadu pening setelah memakannya. Sekiranya anda mengalaminya, mungkin anda mempunyai alergi terhadap ketam.Sebabnya, alahan makanan boleh menyebabkan pening yang muncul segera atau beberapa jam setelah memakannya.

Read More
Ubat Alahan dari Bahan Semula jadi yang Boleh Dijumpai di Rumah

Setelah alergi meningkat, anda boleh segera mendapatkan ubat untuk merawat simptomnya. Antihistamin atau steroid berkesan sebagai ubat alergi. Namun, anda sebenarnya boleh berjaga-jaga dengan mengambil beberapa ubat dari bahan semula jadi.Senarai makanan dan bahan semula jadi untuk ubat alergiAlergi adalah reaksi sistem imun terhadap bahan asing (alergen) yang sebenarnya tidak berbahaya.

Read More
Pelbagai Ubat Perubatan dan Semula jadi untuk Rhinitis Alergi

Rinitis alergi berlaku apabila anda menyedut alergen seperti habuk, debunga, pencemaran udara, dll. Rinitis alergi boleh menjadi sukar untuk dirawat, tetapi terdapat pelbagai ubat dan kaedah rawatan yang boleh anda pilih untuk merawat keadaan ini. Seperti rawatan alahan secara umum, rawatan rhinitis alergi boleh dilakukan secara perubatan atau semula jadi.

Read More
Alergi Lensa Hubungi: Tanda, Sebab, dan Cara Mengatasinya

Sekiranya anda pengguna kanta lekap biasa, anda mungkin tahu bahawa kanta lekap boleh menyebabkan kerengsaan dan keluhan mata kerana penggunaan jangka panjang. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang, aduan ini sebenarnya disebabkan kerana alergi terhadap kanta lekap itu sendiri.Reaksi alergi boleh muncul di pelbagai bahagian badan, termasuk mata.

Read More
Kejutan Anaphylactic, Reaksi Alergi Teruk Yang Mengancam nyawa

Anafilaksis adalah reaksi sistem imun yang teruk yang berlaku secara tiba-tiba setelah badan terdedah kepada alergen atau pencetus alergi. Juga dikenali sebagai kejutan anafilaksis, reaksi ini, yang diklasifikasikan sebagai kecemasan perubatan, boleh berlaku dari beberapa saat hingga beberapa minit setelah anda terdedah kepada alergen.

Read More
Ujian Alergi: Jenis, Persediaan, dan Kesan Sampingan

Alergi berlaku apabila sistem kekebalan tubuh berlebihan terhadap bahan asing dari persekitaran. Terdapat banyak jenis alahan dengan pencetus yang berbeza. Oleh itu, jika anda bimbang anda alah kepada sesuatu, kaedah terbaik untuk memastikannya adalah dengan ujian alergi. Ujian alergi adalah pemeriksaan yang dilakukan oleh pakar untuk mendiagnosis alahan.

Read More
Pelbagai Pilihan Ubat dan Rawatan untuk Alergi Selsema

Cuaca sejuk atau musim hujan mungkin menjadi musuh terbesar bagi anda yang mempunyai alahan sejuk. Sebabnya, kulit akan segera bertindak balas dengan munculnya ruam merah dan gatal yang menjengkelkan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pilihan ubat dan rawatan yang dapat membantu anda menangani alahan sejuk.

Read More
Alahan Punca Tersembunyi dalam Makanan Anda

Walaupun termasuk biasa, alahan makanan sangat berbahaya. Biasanya, alergen atau bahan yang menyebabkan alahan yang terdapat dalam makanan sering tidak kita ketahui. Alahan makanan biasanya melibatkan protein yang tertelan. Oleh itu, apa sebenarnya yang menyebabkan alahan dan apakah bahan dalam makanan yang boleh menyebabkan reaksi alergi?

Read More