10 Ciri dan Gejala Khas Ketika Anda Mengalami Sakit Ginjal

Sebilangan besar orang kadang-kadang mengabaikan gejala penyakit buah pinggang kerana tidak terlalu spesifik. Sebenarnya, buah pinggang adalah organ penting badan kerana ia berfungsi menyaring kekotoran dan toksin dalam darah. Kemudian, kotoran dan racun akan dikeluarkan bersama dengan air kencing. Oleh itu, apakah tanda-tanda penyakit buah pinggang yang perlu diperhatikan?

Read More
Bagaimana Proses Pembentukan Urin pada Manusia?

Air kencing adalah hasil sisa metabolik melalui proses rembesan dari buah pinggang yang kemudian dikeluarkan dari badan melalui saluran kencing. Air kencing biasanya mengandungi zat-zat yang tidak lagi diperlukan oleh tubuh, jadi perlu dikeluarkan kerana dapat meracuni tubuh. Jadi, bagaimana proses pembentukan air kencing?

Read More
Mengkaji Anatomi Buah Pinggang Bagaimana Ia Berfungsi Menyaring Darah

Setiap orang mempunyai buah pinggang di dalam badan mereka. Sama seperti bahagian badan yang lain, organ ini yang juga disebut buah pinggang mempunyai bahagian dan cara kerjanya yang tersendiri untuk menjaga kesihatan tubuh. Untuk mengelakkan penyakit buah pinggang dengan lebih mudah, kenal pasti anatomi buah pinggang, dari fungsinya hingga bagaimana ia berfungsi.

Read More
Pelbagai Ubat dan Rawatan untuk Mengatasi Anyang-anyangan

Walaupun menimbulkan rasa sakit pada kencing ketika membuang air kecil, anyang-anyangan biasanya hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, anyang-anyang yang disebabkan oleh penyakit kadang-kadang perlu dirawat dengan ubat-ubatan tertentu. Ini bertujuan untuk menghilangkan penyebab anyang-anyangan dan mencegahnya muncul semula.

Read More
Ciri-ciri Urin Normal Mengikut Warna, Bau, dan Jumlah

Keadaan sistem kencing setiap orang sangat berbeza. Oleh itu, adalah wajar anda menghasilkan air kencing (air kencing) dengan warna, bau, atau jumlah yang berbeza dari orang lain. Faktor lain seperti kesihatan, pengambilan cecair, serta pengambilan makanan dan ubat juga mempengaruhi pengeluaran air kencing.

Read More
Albuminuria (Ginjal Bocor)

Definisi albuminuria (buah pinggang bocor) Albuminuria atau proteinuria adalah keadaan di mana air kencing atau air kencing mengandungi jumlah albumin yang tidak normal. Keadaan ini juga dikenali sebagai buah pinggang yang bocor. Albumin adalah sejenis protein dalam darah. Keadaan ini bukan penyakit, tetapi merupakan gejala yang dapat memberi isyarat kepada penyakit tertentu.

Read More
Pelbagai Pilihan Rawatan untuk Merawat Jangkitan Saluran Kencing

Jangkitan saluran kencing yang disebabkan oleh bakteria Escherichia coli (E coli) yang berkembang di saluran kencing. Untuk mengelakkan risiko ini, anda mesti segera mendapatkan rawatan. Apakah ubat-ubatan untuk merawat jangkitan saluran kencing?Ubat untuk merawat jangkitan saluran kencingSetelah pesakit mengetahui punca jangkitan saluran kencing dan benar-benar didiagnosis, umumnya rawatan yang mesti dilakukan oleh pesakit adalah dengan mengambil ubat-ubatan yang telah diresepkan.

Read More
Pelbagai Keadaan Yang Menyebabkan Kerap Kencing

Air kencing normal berbeza dari orang ke orang. Anda boleh membuang air kecil hingga sepuluh kali sehari, dan ini masih normal selagi tidak ada aduan. Namun, jika kebelakangan ini anda merasa terlalu kerap membuang air kecil, mungkin ada faktor-faktor tertentu yang menyebabkan gangguan ini. Juga dikenali sebagai poliuria, kencing kerap disebabkan oleh pelbagai faktor.

Read More
Jangkitan saluran kencing (UTI)

Definisi jangkitan saluran kencing (UTI) Jangkitan saluran kencing (UTI) adalah keadaan apabila bakteria terdapat di saluran kencing. Bakteria yang menyebabkan jangkitan saluran kencing boleh mempengaruhi buah pinggang, pundi kencing, dan saluran yang menghubungkan keduanya. Saluran kencing atau saluran kencing boleh dibahagikan kepada dua, iaitu saluran kencing atas dan bawah.

Read More
7 Cara Mengatasi Kencing Yang Kerap Mengganggu

Adalah normal bagi anda untuk kencing lebih kerap daripada biasa. Namun, jika anda melakukannya terlalu kerap untuk mengganggu aktiviti harian, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keadaan ini. Dorongan untuk kencing disebabkan oleh banyak faktor, dari makanan dan minuman, ubat-ubatan, hingga penyakit tertentu.

Read More
Air kencing berbuih, adakah keadaan ini berbahaya?

Air kencing yang sihat biasanya berwarna jernih hingga kuning muda. Kadang kala, anda juga akan menemui air kencing berbuih ketika membuang air kecil. Jadi, apakah gejala keadaan ini? Pelbagai keadaan yang menyebabkan kencing berbuih Urin berbuih adalah keadaan cecair air kencing yang menyebabkan busa ketika membuang air kecil.

Read More
5 Senarai Bahan Asli Yang Boleh Membantu Memusnahkan Batu Ginjal

Batu ginjal terbentuk dari simpanan mineral yang disebabkan oleh pelbagai faktor. Terdapat banyak jenis rawatan batu ginjal yang dapat dilakukan, termasuk beberapa ubat batu ginjal semula jadi yang dapat membantu memusnahkan deposit ini. Ubat batu ginjal semula jadi yang senang dicari Sebelum mencuba rawatan di rumah untuk batu karang, jangan lupa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Read More
Apa Manfaat Latihan Kegel, dan Bagaimana Anda Melakukannya?

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, latihan Kegel menjadi semakin popular di kalangan lelaki dan wanita. Pada mulanya, latihan ini lebih dikenali sebagai gimnastik untuk ibu yang baru melahirkan. Walau bagaimanapun, senaman Kegel nampaknya menawarkan banyak faedah yang bukan hanya baik untuk wanita yang telah melahirkan.

Read More
Ketahui Penyakit Urologi dan Cara Mencegahnya

Masalah kesihatan seperti penyakit buah pinggang, gangguan prostat, dan pundi kencing adalah penyakit urologi. Penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja, tanpa mengira usia dan jantina penghidapnya. Ayuh, kenal pasti apa urologi dan bagaimana mencegah penyakit ini. Apa itu urologi? Urologi adalah sains perubatan saluran kencing, termasuk penyakit yang boleh mempengaruhi organ ini.

Read More
Walaupun kedengarannya serupa, ini adalah perbezaan antara ureter dan uretra

Walaupun kedengarannya serupa, ureter dan uretra mempunyai perbezaan yang ketara. Bahagian sistem urologi (kencing) ini tentunya mempunyai fungsi dan masalah yang berbeza. Jadi, apa perbezaan antara ureter dan uretra? Perbezaan antara ureter dan uretra Pada dasarnya, ureter dan uretra adalah bahagian sistem kencing yang berperanan penting dalam menyaring darah dan menghasilkan air kencing.

Read More
Langkah Memasang Kateter Urin Yang Perlu Anda Ketahui

Pesakit dengan penyakit pundi kencing biasanya sukar membuang air kecil. Itulah sebabnya mereka memerlukan kateter kencing untuk mengalirkan air kencing. Ketahui cara memasukkan kateter kencing di sini. Penyisipan kateter kencing Penyisipan kateter atau kateterisasi adalah pemasangan alat dalam bentuk tiub kecil dan nipis yang dimasukkan ke saluran kencing.

Read More
Apa Maknanya Sekiranya Terdapat Sel Epitelium dalam Air kencing?

Air kencing adalah produk buangan dari semua proses metabolik dalam badan. Bahan yang tidak diperlukan akan dikeluarkan melalui air kencing agar tidak terkumpul dan menjadi toksik. Sekiranya anda baru-baru ini menjalani ujian air kencing, anda mungkin melihat 'sel epitelium positif'. Oleh itu, apakah maksud keadaan ini dan adakah sel epitelium dalam air kencing berbahaya?

Read More
Selain menambah aroma masakan, daun saderi mempunyai manfaat untuk buah pinggang

Saderi adalah salah satu jenis sayuran yang sering dijumpai dalam pelbagai makanan, dari bakso hingga jus. Daun hijau ini dipercayai mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan, termasuk ginjal. Apa faedah daun saderi untuk buah pinggang? Manfaat daun saderi untuk kesihatan buah pinggang Daun saderi atau Apium قبرolens adalah sejenis sayuran yang berasal dari Mediterranean dan Timur Tengah. Se

Read More
Panduan Lengkap Pemeriksaan Fungsi Buah Pinggang

Sekiranya organ ginjal berbentuk seperti kacang, ada masalah, ia pasti memberi kesan buruk kepada kesihatan. Lihat panduan ujian fungsi ginjal untuk melihat seberapa baik buah pinggang menjalankan tugasnya dalam tinjauan berikut.Pilihan ujian dan ujian fungsi buah pinggangUmumnya, penyakit ginjal yang baru saja berlaku tidak menunjukkan gejala yang serius.

Read More
Ini adalah Larangan Jangkitan Saluran Urin Makanan dan Minuman

Jangkitan saluran kencing (UTI) adalah penyakit yang sering terjadi di Indonesia, terutama di kalangan wanita. Oleh kerana penyakit ini disebabkan oleh jangkitan bakteria, rawatan utama yang mesti diikuti adalah dengan mengambil antibiotik mengikut peraturan yang diberikan oleh doktor.Walau bagaimanapun, sebenarnya ada perkara lain yang harus anda lakukan untuk mempercepat pemulihan jangkitan saluran kencing, salah satunya adalah dengan tidak makan dan minum.

Read More
Pelbagai Ubat Alami untuk Merawat Jangkitan Saluran Kencing

Jangkitan saluran kencing (UTI) atau biasa disebut jangkitan saluran kencing Ia disebabkan oleh bakteria yang tumbuh di saluran kencing. Jangkitan saluran kencing boleh berlaku pada lelaki dan wanita, tetapi wanita lebih mudah terkena jangkitan ini. Umumnya, penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria harus dirawat dengan antibiotik.

Read More
Jangkitan Saluran Kencing pada Wanita: Gejala Rawatan

Jangkitan saluran kencing (UTI) adalah jangkitan bakteria yang menyerang saluran kencing. Walaupun semua orang berisiko, jangkitan saluran kencing lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Kenapa begitu?Jadi, bagaimana cara mencegah dan merawat UTI pada wanita? Ayuh, cari jawapannya melalui tinjauan berikut.

Read More
Cara Mudah Menjaga Kesihatan Buah Pinggang Tanpa Mengambil Dadah

Ginjal adalah organ penting yang memainkan peranan penting dalam menyaring bahan toksik di dalam badan. Sekiranya tidak dijaga dengan baik, tidak mustahil anda berisiko menghidap penyakit buah pinggang. Jadi, bagaimana menjaga kesihatan buah pinggang untuk mengelakkan penyakit?Cara menjaga kesihatan buah pinggang untuk mencegah penyakitSalah satu cara untuk mencegah penyakit buah pinggang adalah menjaga kesihatan organ berbentuk kacang ini.

Read More
Meneroka fungsi gelung Henle untuk penyerapan nutrien

Gelung Henle adalah bahagian penting dari anatomi buah pinggang. Bahagian organ ginjal ini umumnya berfungsi untuk menyerap semula atau menyerap semula nutrien dari air kencing. Apakah gelung Henle? Gelung Henle adalah tubulus berbentuk U (tiub) yang mengalirkan air kencing di nefron ginjal. Nefron adalah salah satu bahagian utama buah pinggang yang mempunyai fungsi menyaring darah.

Read More
Kenali organ prostat, fungsinya, dan bagaimana menjaga kesihatannya

Prostat adalah organ yang mempunyai peranan utama dalam sistem pembiakan lelaki. Kesihatan prostat mesti dijaga, kerana pelbagai gangguan yang menyerang prostat boleh mempengaruhi kesihatan dan kesuburan lelaki.Untuk mengetahui betapa pentingnya organ prostat, pertimbangkan perkara berikut yang harus anda ketahui mengenai anatomi dan fungsinya.

Read More
Punca Anyang-anyangan dari Gaya Hidup hingga Penyakit

Anyang-anyangan atau disuria adalah keadaan yang membuat anda kerap membuang air kecil dengan rasa sakit atau terbakar setiap kali anda membuang air kecil. Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan anyang-anyangan, mulai dari penggunaan produk kebersihan pada organ intim, jangkitan, hingga penyakit sistem kencing dan pundi kencing.

Read More
Pakar Urologi, Doktor Pakar yang Mengendalikan Masalah Urologi

Urologi adalah cabang sains perubatan yang berkaitan dengan sistem kencing manusia, dari fungsi organ yang terlibat hingga penyakit ini. Ahli urologi adalah doktor pakar. Jadi, penyakit apa yang dirawat oleh ahli urologi? Apa itu ahli urologi? Ahli urologi atau ahli urologi adalah pakar yang merawat penyakit saluran kencing dan sistem pembiakan, baik lelaki dan wanita.

Read More
7 Gejala Batu Buah Pinggang Yang Mudah Anda Kenali

Batu ginjal adalah simpanan pepejal yang terbentuk dari mineral dan bahan kimia lain dalam air kencing. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, batu ginjal dapat menyekat aliran air kencing dan menyebabkan jangkitan pada penyakit buah pinggang yang lain. Oleh itu, mengenali tanda-tanda dan gejala batu karang adalah penting agar anda mendapatkan rawatan seawal mungkin.

Read More
Ubat yang boleh digunakan untuk mengubati penyakit prostat

Penyakit prostat boleh menyebabkan ketidakselesaan semasa melakukan aktiviti seperti kencing yang kerap, kencing yang perlahan, aliran air kencing yang lemah, dan sakit ketika membuang air kecil atau selepas ejakulasi. Agar tidak terus mengganggu aktiviti harian, anda mesti segera mengambil rawatan untuk mengatasi keadaan tersebut.

Read More
Senarai Larangan yang Perlu Dielakkan oleh Pesakit Sakit Ginjal

Salah satu perkara yang perlu dilakukan oleh penghidap penyakit buah pinggang adalah mengubah gaya hidup dan diet mereka menjadi lebih sihat. Ini supaya buah pinggang tidak berfungsi terlalu keras dan keadaan badan tidak bertambah buruk. Oleh itu, apakah pantang larang yang perlu dielakkan oleh penghidap penyakit buah pinggang?

Read More
Inilah Akibatnya Sekiranya Anda Memegang Pee Anda Sering

Kencing penting dalam sistem urologi kerana badan perlu membuang sisa dan cecair berlebihan dari badan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang buang air kecil perlu dikekang kerana faktor-faktor tertentu, terutamanya apabila tidak ada bilik mandi yang berdekatan. Jadi, apa akibatnya menahan kencing? Bolehkah anda menahan kencing?

Read More
5 Sebab Pengambilan Ginjal yang Perlu Anda Batasi

Kegagalan buah pinggang umumnya tidak berlaku secara tiba-tiba, tetapi secara beransur-ansur. Pengambilan makanan adalah faktor risiko bagi anda untuk menghidap keadaan ini. Lalu, jenis makanan dan minuman apa yang menyebabkan kegagalan buah pinggang? Makanan dan minuman yang menyebabkan kegagalan buah pinggang Kegagalan ginjal adalah keadaan ketika ginjal kehilangan kemampuan untuk menyaring sisa dari darah dengan betul.

Read More
Punca Penyakit Prostat dan Faktor Risikonya

Semua lelaki boleh mendapat penyakit prostat. Agar ia tidak berlaku kepada anda, tentu anda harus mengambil pelbagai langkah pencegahan bermula seawal mungkin. Tetapi sebelum itu, anda juga harus mengetahui terlebih dahulu apakah perkara-perkara yang boleh menjadi penyebab penyakit prostat dan pelbagai faktor risiko.

Read More
Kepentingan Menjaga Tahap pH Tubuh Seimbang (Apakah pH Badan Ideal?)

Ginjal dan paru-paru berperanan menjaga keseimbangan tahap pH tubuh, sehingga semua fungsi tubuh dapat berjalan dengan baik. Apabila badan anda terlalu beralkali, misalnya, anda akan mengalami alkalosis. Sebaliknya, asidosis dapat terjadi apabila pH tubuh meningkat menjadi terlalu berasid. Gangguan nilai pH dalam tubuh boleh menimbulkan banyak risiko kepada masalah kesihatan.

Read More
6 Punca Orang Dewasa Basah Semasa Tidur

Ramai orang berpendapat bahawa mengompol adalah sesuatu yang hanya berlaku pada anak-anak. Tetapi siapa sangka bahawa pembasahan tempat tidur juga berlaku pada orang dewasa? Jadi mengapa, ya, orang dewasa boleh membasahi katil? Lihat penyebab berikut dari tidur malam pada orang dewasa. Apa yang menyebabkan tidur malam pada orang dewasa?

Read More
Pemeriksaan GFR (Glomerular Filtration Rate)

Kadar penapisan glomerular (GFR) adalah salah satu prosedur untuk menilai fungsi buah pinggang. Lihat tinjauan definisi, fungsi, dan prosedur berikut untuk memeriksa GFR berikut. Apa itu kadar penapisan glomerular (GFR)? G Kadar penapisan lomerular adalah prosedur perubatan untuk memeriksa seberapa baik buah pinggang berfungsi.

Read More
Nocturia (kerap membuang air kecil pada waktu malam)

Adalah normal bagi anda untuk bangun setiap saat dan pada waktu tengah malam kerana anda perlu kencing. Tetapi, jika anda kerap membuang air kecil pada waktu malam, ini mungkin merupakan gejala nokturia. Nocturia adalah keadaan yang membuat anda perlu membuang air kecil pada waktu malam. Pesakit biasanya tidak dapat menahan air kencing (urin incontinence) sehingga waktu tidur terganggu.

Read More
Punca air kencing berbau kuat dan cara mengatasinya

Tanda-tanda air kencing normal atau air kencing yang boleh anda perhatikan, bermula dari warna, bau, dan jumlahnya. Adalah normal jika air kencing mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Tetapi kadang-kadang, air kencing boleh menyebabkan bau busuk. Jadi, apa penyebabnya? Keadaan yang menyebabkan kencing berbauAmonia adalah bahan sisa metabolik yang paling berpengaruh dalam mengeluarkan bau air kencing.

Read More
Pelbagai Punca Jangkitan Saluran Kencing yang Perlu Anda Ketahui

Jangkitan saluran kencing atau UTI adalah jangkitan bakteria yang menyerang kawasan saluran kencing badan. Jangkitan saluran kencing berlaku apabila kuman memasuki saluran kencing dan bergerak ke uretra. Apakah penyebab jangkitan saluran kencing?Gejala jangkitan saluran kencing Sebelum mengetahui pelbagai penyebab penyakit, ada baiknya anda mengenal pasti pelbagai gejala yang boleh muncul akibat jangkitan saluran kencing.

Read More
Terapi Urin dengan Meminum Urin, Benarkah Berkesan?

Reaksi yang terlintas di fikiran ketika pertama kali mendengar tentang minum air kencing normal untuk kesihatan mungkin tidak percaya atau jijik. Terapi air kencing memang merupakan salah satu kaedah rawatan dan rawatan diri yang tidak biasa.Namun, sebelum anda berpaling, anda harus terlebih dahulu mengetahui beberapa fakta mengenai air kencing yang dipercayai sebagai air kehidupan bagi orang-orang tertentu.

Read More
5 Perbezaan Anyang-anyangan pada Lelaki dan Wanita

Semua orang boleh mengalami anyang-anyangan dan gejala utamanya sama pada lelaki dan wanita, iaitu sakit setiap kali anda membuang air kecil. Namun, perasaan yang dialami oleh lelaki dan wanita sebenarnya mempunyai sedikit perbezaan. Wanita mempunyai panjang saluran kencing yang berbeza daripada lelaki.

Read More
Hasil Ujian Air kencing Menunjukkan Kehadiran Sel Darah Putih (Leukosit), Apa Artinya?

Melalui pelbagai komponen yang diuji di dalamnya, hasil ujian air kencing dapat menjadi petunjuk masalah kesihatan pada tubuh seseorang. Begitu juga, apabila sel darah putih (leukosit) terdapat di dalam air kencing anda, itu boleh menjadi tanda keadaan tertentu. Tahap normal sel darah putih (leukosit) dalam air kencing Sebaik-baiknya, jumlah sel darah putih dalam sedimen air kencing rendah, iaitu 0-5 sel darah putih per HPF (medan kuasa tinggi ).

Read More
Terdapat lendir dalam air kencing, apa yang menyebabkannya?

Adakah anda pernah menemui lendir semasa kencing? Tubuh kita menghasilkan lendir secara semula jadi untuk mempertahankan tubuh, tetapi jika terdapat banyak lendir yang keluar dengan air kencing, ini mungkin merupakan tanda gangguan pada tubuh yang mungkin tidak anda perhatikan sebelumnya.Air kencing biasanya berwarna lutsinar.

Read More
Pelbagai Pilihan Ubat dan Rawatan untuk Sakit Ginjal

Secara amnya, ubat-ubatan dan rawatan untuk penyakit buah pinggang dijalankan berdasarkan penyebab dan jenis penyakit. Perlu diingat bahawa beberapa penyakit buah pinggang dapat disembuhkan, tetapi ada yang tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Namun, rawatan penyakit buah pinggang dilakukan untuk melegakan simptom.

Read More
Vitamin yang Disarankan untuk Pesakit Sakit Ginjal

Vitamin adalah nutrien penting yang diperlukan oleh badan. Vitamin berfungsi untuk membantu tubuh menukar tenaga dari makanan untuk mencegah pelbagai penyakit. Walau bagaimanapun, keperluan vitamin untuk pesakit penyakit buah pinggang berbeza dengan orang yang sihat. Vitamin yang disyorkan untuk kesihatan buah pinggang Biasanya, orang yang mempunyai buah pinggang yang sihat dapat memperoleh keperluan vitamin harian mereka dari makanan, seperti daging, sayur-sayuran, dan produk tenusu.

Read More
Uretritis

Sama seperti jangkitan saluran kencing (UTI), uretritis atau radang uretra boleh menyebabkan gejala dalam bentuk perasaan tidak selesa ketika membuang air kecil. Jadi, apa penyebabnya dan bagaimana merawat keadaannya?Apa itu uretritis?Uretritis adalah keadaan di mana uretra menjadi radang dan jengkel.

Read More
7 Cara Mencegah Batu Ginjal Yang Boleh Dilakukan Sekarang

Batu ginjal yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan kesakitan dan komplikasi. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengenali cara-cara mencegah batu karang untuk mengelakkan risiko penyakit ini. Cara mudah untuk mengelakkan batu karang Sekiranya anda pernah mengalami gejala batu karang, sudah tentu pengalaman kesakitan yang tidak dapat ditanggung tidak dapat dilupakan.

Read More
Punca Bengkak Bengkak Yang Perlu Anda Ketahui

Ginjal bengkak (hidronephrosis) adalah keadaan apabila buah pinggang gagal mengalirkan air kencing ke dalam pundi kencing, menyebabkan pembengkakan. Ini adalah komplikasi masalah kesihatan yang lain. Oleh itu, penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan buah pinggang bengkak. Penyebab buah pinggang yang bengkak (hidronephrosis) Pembengkakan buah pinggang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Read More
Punca dan Faktor Risiko Batu Ginjal Mengikut Jenis

Sebilangan besar kes batu karang tidak mempunyai sebab yang pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap mencetuskan pembentukan batu ginjal. Beberapa keadaan bahkan boleh meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit ini. Ayuh, kenal pasti bagaimana batu ginjal dapat terbentuk dan mengapa mereka dapat membuat seseorang merasakan kesakitan yang teruk.

Read More
Pilihan Ubat dan Rawatan untuk Mengatasi Bengkak Bengkak

Pembengkakan ginjal (hidronephrosis) dapat terjadi kerana penyumbatan saluran kencing atau gangguan ginjal tertentu, sehingga air kencing tidak dapat keluar dari tubuh. Pesakit dengan buah pinggang yang bengkak dapat pulih, asalkan mereka dirawat dengan segera. Jadi, apakah pilihan ubat dan rawatan untuk merawat buah pinggang yang bengkak?

Read More
Apa Maknanya Sekiranya Hasil Ujian Creatinine Saya Rendah?

Ujian kreatinin adalah ujian yang mengukur jumlah kreatinin dalam darah. Creatinine adalah produk sisa kreatin fosfat, asid amino yang digunakan dalam proses pengecutan otot. Jumlah kreatinin dalam badan setiap hari cenderung stabil sekiranya fungsi penyaringan buah pinggang berjalan dengan baik. Jadi, apa maksudnya jika keputusan ujian kreatinin rendah?

Read More
9 Gejala Kegagalan Buah Pinggang Yang Anda Perlu Tahu

Kegagalan buah pinggang adalah keadaan ketika ginjal tidak lagi dapat berfungsi dengan baik dalam mengeluarkan cecair dan sisa dari darah. Keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi jika dibiarkan. Lihat apakah gejala kegagalan buah pinggang dalam tinjauan berikut.Gejala kegagalan buah pinggang awal yang perlu diperhatikan Secara amnya, gejala kegagalan buah pinggang sukar dikesan.

Read More