Tahap Gula Darah Normal di Badan

Menjaga kadar gula darah dalam had normal adalah sangat penting. Ini adalah kunci utama pencegahan diabetes mellitus untuk orang yang sihat serta rawatan untuk orang yang telah didiagnosis dengan penyakit ini. Berikut ini adalah maklumat mengenai gula darah mulai dari nilai atau had normal, pemeriksaan, dan cara menjaga kadar gula darah tetap normal.

Read More
15 Pilihan Makanan dan Minuman untuk Diabetes, Ditambah Menu!

Menghidap diabetes membuat anda perlu memperhatikan pengambilan makanan harian anda. Makan secara sembarangan sebenarnya boleh memburukkan lagi diabetes. Memilih makanan yang baik untuk kestabilan gula dalam darah adalah kunci utama agar pesakit diabetes dapat hidup sihat. Jadi, apakah makanan yang selamat dan sihat untuk pesakit diabetes?

Read More
12 Gejala Umum Diabetes Yang Boleh Dikenali Lebih Awal

Ramai orang mendapat tahu bahawa mereka menghidap diabetes mellitus (DM). Sebenarnya, lebih cepat anda mengesan gejala dan ciri penyakit ini, semakin besar peluang anda untuk menghindari komplikasi diabetes yang berbahaya. Walaupun begitu, tidak sedikit orang yang masih belum memahami dengan baik tentang gejala diabetes sehingga penyakit ini sering diabaikan dan tidak dikesan sejak awal.

Read More
Pelbagai Pilihan Ubat Diabetes Yang Amat Diresepkan oleh Doktor

Diabetes mellitus atau diabetes adalah penyakit kronik yang tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, gejala diabetes dan keparahan keadaan masih dapat dikawal dengan gaya hidup sihat dan ubat yang tepat. Walaupun tidak semua penderita diabetes (diabetes) memerlukannya, pengambilan ubat diabetes mellitus kadang-kadang diperlukan ketika kadar gula darah tinggi tidak turun walaupun tetap menjalani diet yang sihat.

Read More
8 Ubat Alami dan Tumbuhan Herba Yang Bermanfaat bagi Orang yang Menghidap Diabetes

Menghidap diabetes melitus tidak semestinya membuat anda putus asa. Walaupun tidak dapat disembuhkan, anda masih dapat mengatasinya sehingga gejala diabetes tidak mengganggu anda dan anda dapat menjalani kehidupan yang normal. Selain mempertahankan gaya hidup yang sihat, minum ubat, dan terapi insulin, ubat alternatif, seperti perubatan herba, masih menjadi pilihan kebanyakan orang Indonesia untuk merawat diabetes secara semula jadi.

Read More
4 jenis suntikan insulin untuk diabetes dan cara menyimpannya

Mengawal kadar gula dalam darah tetap normal adalah kunci kehidupan sihat bagi pesakit diabetes (pesakit diabetes mellitus). Selain itu, sebilangan pesakit diabetes juga perlu mematuhi cadangan doktor untuk menjalani rawatan diabetes dengan terapi suntikan insulin. Namun, adakah anda tahu apa yang dilakukan suntikan insulin dan bagaimana cara melakukannya?

Read More
Perhatikan Ini Sebelum Membeli Alat Pemeriksa Gula Darah (Glucometer)

Orang yang menghidap diabetes mellitus mesti biasa dengan pemeriksa gula darah. Sebabnya, alat ini sangat penting untuk memantau tahap glukosa darah anda. Banyak jenis alat pengukur gula darah terdapat di pasaran. Jadi, mana yang terbaik? Sekiranya anda keliru, berikut adalah panduan untuk memilih alat pemeriksaan gula darah dengan hasil yang paling tepat dan tentunya praktikal untuk digunakan.

Read More
Penyebab Diabetes yang paling biasa, dari Genetik hingga Diet

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang mengganggu kemampuan tubuh untuk memproses gula darah (glukosa) menjadi tenaga. Diabetes dicirikan oleh kadar gula darah tinggi. Pelbagai perkara, mulai dari faktor genetik hingga gangguan hormon insulin, boleh menjadi penyebab diabetes mellitus. Terdapat juga pelbagai faktor risiko yang menjadikan seseorang lebih mudah terkena diabetes mellitus.

Read More
Kelebihan Pemanis dari Daun Stevia Berbanding Gula

Ramai orang menyedari bahawa pengambilan gula berlebihan akan buruk bagi kesihatan mereka. Salah satunya, anda mungkin berisiko menghidap diabetes mellitus kerana kadar gula dalam darah tinggi secara berterusan. Oleh itu, beralih ke pemanis semula jadi yang lebih sihat seperti stevia (berasal dari daun stevia) boleh menjadi alternatif.

Read More
Mengkaji 3 Kebaikan Binahong untuk Diabetes

Pelbagai tanaman sering digunakan sebagai rawatan semula jadi untuk diabetes, daun binahong tidak terkecuali. Daun binahong, yang mudah dijumpai di Indonesia, telah lama dipercaya bermanfaat dalam mengatasi dan mencegah diabetes. Namun, adakah andaian ini telah dibuktikan secara ilmiah? Lihat penjelasan berikut.

Read More
Kenali insulin, hormon yang mengatur kadar gula dalam darah

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas untuk membantu mengawal gula darah. Hormon ini berkait rapat dengan masalah kesihatan yang menyebabkan kadar gula darah tinggi (hiperglikemia) dan kadar gula darah rendah (hipoglikemia), termasuk diabetes mellitus. Jadi, apa fungsi dan bagaimana hormon insulin berfungsi dalam mengatur kadar gula dalam darah?

Read More
5 Jenis Ujian untuk Memeriksa Tahap Gula Darah dan Cara Membaca Hasilnya

Pemeriksaan gula darah adalah pemeriksaan yang dilakukan untuk mengetahui tahap glukosa dalam darah. Terdapat beberapa jenis ujian untuk memeriksa gula darah, yang masing-masing merujuk kepada tahap glukosa darah dalam jangka waktu tertentu. Pada pesakit diabetes, pemeriksaan gula darah dilakukan untuk memantau apakah kadar gula darah telah dikendalikan atau sebaliknya.

Read More
Mengetahui Jenis Diabetes

Diabetes atau dikenali sebagai diabetes mellitus adalah salah satu penyakit kronik yang paling biasa di Indonesia. Penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi sekiranya keadaan terus bertambah teruk sehingga penting untuk segera mendapatkan rawatan yang tepat. Terdapat beberapa jenis diabetes yang mungkin berlaku.

Read More
Hiperglikemia

DefinisiApa itu hiperglikemia?Hiperglikemia adalah keadaan kadar gula darah tinggi yang biasanya berlaku pada orang yang menderita diabetes mellitus. Keadaan kadar gula darah tinggi berlaku apabila tubuh kekurangan atau tidak dapat menggunakan hormon insulin dengan betul.Gula darah yang tinggi secara berterusan boleh menyebabkan komplikasi diabetes yang memerlukan rawatan kecemasan, seperti ketoasidosis diabetes, sindrom hiperglikemik hiposmolar (HHS), dan koma diabetes.

Read More
8 Makanan yang Harus Dielakkan oleh Diabetis

Diabetes adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh kadar gula darah tinggi. Diabetes tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, perubahan diet yang betul dapat membantu mengawal gejala diabetes. Selain lebih berhati-hati dalam memilih makanan yang selamat untuk gula darah, pesakit diabetes (diabetes) juga perlu menghindari makanan tertentu.

Read More
Penyebab Luka Diabetes Sukar Sembuh dan Cara Mengubatnya

Diabetes mellitus mempunyai banyak nama, seperti diabetes dan diabetes. Namun, orang Indonesia juga tahu istilah diabetes kering dan diabetes basah. Walaupun begitu, istilah ini tidak berkaitan dengan jenis diabetes (diabetes jenis 1 dan 2), tetapi merupakan istilah tidak rasmi yang merujuk kepada keadaan luka yang dialami oleh pesakit diabetes.

Read More
10 Perkara Yang Boleh Menyebabkan Gula Darah Meningkat

Walaupun secara amnya terjadi pada penderita diabetes mellitus, peningkatan gula darah atau hiperglikemia sebenarnya dapat dialami oleh siapa saja. Walau bagaimanapun, anda yang menghidap diabetes harus lebih mengetahui keadaan ini. Walaupun gangguan hormon insulin adalah penyebab utamanya, beberapa faktor boleh berperanan menyebabkan gula darah tinggi.

Read More
Pesakit kencing manis dapat hidup sihat, ini adalah pilihan rawatan untuk mengawal gula darah

Diabetes mellitus bukanlah penyakit yang dapat disembuhkan. Namun, menghidap diabetes tidak bermaksud anda tidak dapat menjalani kehidupan yang normal. Anda masih boleh aktif dalam rutin harian anda selagi anda berusaha menjaga kadar gula darah anda tetap normal. Selain perubahan gaya hidup yang lebih sehat, perawatan dengan pil, suntikan insulin, dan ubat-ubatan semula jadi juga merupakan solusi untuk mengawal gejala dan mencegah komplikasi berbahaya diabetes mellitus.

Read More
Diabetes Jenis 2, Kenali Gejala, Punca, dan Rawatan

Diabetes jenis 2 adalah jenis diabetes mellitus yang menyebabkan kadar gula darah tinggi yang umumnya disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat. Penyakit ini juga disebut diabetes awal kerana biasanya menyerang orang dewasa atau orang tua. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menyerang orang muda kerana sejumlah faktor risiko.

Read More
Meneroka Faedah Daun Ceri untuk Diabetes

Untuk mengawal penyakit, pesakit diabetes di Indonesia biasanya mencuba pelbagai ubat tradisional dari tanaman herba. Sebilangan orang minum air rebusan daun ceri sebagai ubat untuk luka diabetes yang sukar sembuh. Ramuan ini dipercayai mempercepat pemulihan luka diabetes jika dikonsumsi secara berkala selama beberapa bulan.

Read More
6 Makanan ringan sihat yang selamat untuk pesakit kencing manis

Siapa kata pesakit kencing manis tidak boleh? makanan ringan? Mencuba untuk menjaga kadar gula tetap normal adalah suatu keharusan, tetapi berhenti makan makanan ringan dan memilih untuk menahan rasa lapar sebenarnya adalah perkara yang salah. Sebabnya, makanan ringan berkhasiat juga berguna untuk melengkapkan pengambilan nutrien harian.

Read More
Kepentingan Mengetahui Indeks Glikemik untuk Mengawal Gula Darah

Apabila anda menghidap diabetes, anda mungkin biasa dengan istilah indeks glisemik. Ya, indeks glisemik sering digunakan sebagai rujukan dalam diet untuk mengawal kadar gula darah (glukosa) yang tinggi. Memahami indeks glisemik makanan akan memudahkan anda mengawal diabetes anda. Jadi, makanan apa yang mempunyai indeks glisemik yang tepat untuk pesakit diabetes?

Read More
Meneroka Potensi Kesan Positif Putri Malu untuk Diabetes

Tumbuhan puteri pemalu telah lama digunakan sebagai ubat semula jadi untuk membantu merawat diabetes. Sebabnya, anak perempuan yang pemalu dikatakan dapat mengawal kadar gula dalam darah yang menjadi halangan bagi penghidap diabetes. Namun, adakah andaian ini telah dibuktikan secara ilmiah? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Read More
Bolehkah Diabetes Disembuhkan?

Dengan begitu banyak penyelidikan mengenai diabetes dan kecanggihan rawatan diabetes di dunia sekarang, adalah wajar untuk bertanya-tanya apakah sudah ada ubat mujarab yang dapat menyembuhkan diabetes dengan baik. Oleh itu, bolehkah diabetes disembuhkan sepenuhnya dan tidak kembali lagi?Bolehkah diabetes disembuhkan sepenuhnya?

Read More
Bagaimana Jalur Uji Gula Darah Dapat Mengetahui Tahap Gula Kita?

Pemantauan tahap glukosa dengan kit ujian gula darah atau glukometer perlu dilakukan secara berkala untuk pesakit diabetes. Ujian ini dapat dilakukan secara bebas kerana peranti ini senang dibawa ke mana sahaja. Hasil pemeriksaan gula darah menjadi penanda aras diabetes (pesakit kencing manis) untuk mengawal kadar gula darah melalui gaya hidup yang disarankan oleh doktor.

Read More
6 Kesan Sampingan Suntikan Insulin Yang Tidak Perlu Dipandang Rendah

Bagi pesakit kencing manis (nama untuk penderita diabetes mellitus), suntikan insulin adalah salah satu kaedah terbaik untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah agar tetap stabil. Walaupun begitu, insulin juga mempunyai kesan sampingan yang berpotensi. Kesan sampingan suntikan insulin boleh berkisar dari ringan hingga teruk hingga memerlukan rawatan kecemasan.

Read More
Ketoasidosis Diabetes, Komplikasi Diabetes Yang Boleh Mengancam nyawa

Pesakit diabetes perlu berhati-hati untuk mengelakkan komplikasi. Ketoasidosis diabetes adalah komplikasi diabetes yang serius yang boleh mengakibatkan kematian. Apakah ketoasidosis diabetes? Ketoasidosis diabetes adalah komplikasi diabetes yang dicirikan oleh tahap keton yang tinggi di dalam badan. Keton adalah asid yang dihasilkan ketika tubuh mula membakar lemak untuk tenaga.

Read More
10 Komplikasi Diabetes Mellitus, dari Ringan hingga Maut

Seseorang yang menghidap diabetes mellitus mesti berdisiplin untuk menjaga dan memantau tahap gula dalam darah. Tanpa ubat dan penyesuaian gaya hidup, diabetes mellitus dapat meningkatkan risiko komplikasi serius yang lain. Komplikasi diabetes boleh membawa maut dan mengancam nyawa. Apa kemungkinan komplikasi diabetes?

Read More
5 Langkah Mudah Mengatasi Kulit Gatal Kerana Diabetes

Diabetes boleh menjejaskan mana-mana bahagian badan, termasuk kulit. Sekiranya anda mengalaminya, jangan risau. Masalah kulit gatal akibat diabetes sebenarnya dapat diatasi dengan mudah bermula dari penggunaan krim atau salap hingga mengatur pengambilan makanan. Ketahui cara menghilangkan gatal-gatal pada kulit akibat diabetes dari penjelasan berikut.

Read More
Adakah selamat memakan kurma untuk pesakit diabetes?

Pesakit diabetes biasanya menghindari pengambilan makanan bergula untuk mengekalkan kadar gula dalam darah mereka. Sebagai buah dengan rasa manis, kurma sering dimasukkan dalam senarai makanan pantang larang untuk diabetes. Namun, adakah benar bahawa pengambilan kurma dapat menaikkan gula darah secara drastik?

Read More
Adakah Pengganti Gula yang Lebih Sihat untuk Diabetes?

Salah satu soalan yang sering ditanya mengenai diabetes mellitus adalah: masih boleh makan gula-gula? Gula sering dianggap penyebab diabetes kerana penyakit ini juga dikenali sebagai diabetes atau diabetes. Ramai orang yang menghidap diabetes beralih menggunakan pemanis buatan atau madu dan gula aren sebagai gula pengganti diabetes.

Read More