Potensi Rodent Taro sebagai Ubat Kanser Menurut Pakar

Sekiranya anda peminat tanaman, anda tahu salah satu jenis tanaman hiasan yang disebut tikus talas. Ya, tanaman yang satu ini terkenal oleh peminat tanaman, terutamanya tanaman hiasan. Selain dapat mencantikkan rumah anda, tanaman ini mempunyai manfaat kesihatan, salah satunya adalah untuk merawat barah.

Read More
8 Simptom Biasa Limfoma (Limfoma)

Manusia mempunyai sistem limfa atau limfa yang tersebar ke seluruh badan dan berperanan dalam sistem imun atau imuniti. Apabila limfosit (sel darah putih) di dalamnya berkembang secara tidak normal, keadaan ini boleh menjadi barah, iaitu kanser limfa atau limfoma. Apakah tanda dan gejala barah kelenjar getah bening yang mungkin berlaku?

Read More
Tidak selalu menghidap barah, kenali ciri dan penyebab ketulan pada payudara

Mencari ketulan di payudara boleh membuat anda cemas. Mungkin anda sudah berfikir bahawa benjolan itu adalah barah payudara. Tetapi jangan risau, benjolan di payudara tidak selalu menjadi barah. Keadaan ini boleh menjadi sesuatu yang lain, seperti tumor payudara yang tidak serius. Jadi, apa ciri-ciri benjolan di payudara, termasuk tumor dan bagaimana membezakannya dengan barah?

Read More
Kenali Punca dan Berbagai Faktor Risiko untuk Leukemia

Leukemia adalah salah satu jenis barah darah yang paling biasa. Keadaan ini boleh menyebabkan masalah serius dalam badan, seperti anemia, pendarahan, jangkitan, atau bahkan kematian. Walaupun kelihatan menakutkan, pencegahan leukemia masih dapat dilakukan dengan menghindari pelbagai penyebab dan faktor risiko penyakit ini.

Read More
Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Apabila Terkena Sinaran?

Tanpa disedari, kehidupan kita dikelilingi oleh sinaran. Bermula dari persekitaran, seperti dari cahaya matahari dan gas radon di rumah, hingga barang elektronik yang kita gunakan setiap hari. Adakah semua itu berbahaya?Tidak semua sinaran berbahaya bagi kesihatan manusia. Dengan kecanggihan teknologi, radiasi juga dapat digunakan untuk berbagai tujuan manusia, seperti untuk rawatan barah atau untuk ujian perubatan yang menggunakan sinar-X.

Read More
10 Gejala Kanser Serviks yang Perlu Diperhatikan oleh Wanita

Kanser serviks sering disebut sebagai pembunuh senyap atau pembunuh senyap wanita. Sebabnya, selalunya tidak ada simptom barah pangkal rahim sehingga tahap barah serviks agak parah. Namun, walaupun barah ini sukar dikesan, terdapat beberapa gejala yang mesti anda ketahui. Berikut ini adalah tinjauan lengkap mengenai gejala atau ciri barah serviks.

Read More
Gejala Leukemia pada Orang Dewasa yang Perlu Diperhatikan

Leukemia adalah barah darah yang mematikan. Berdasarkan data Globocan 2018, jumlah kematian akibat leukemia berada di kedudukan kelima paling banyak di antara jenis barah lain. Walau bagaimanapun, kematian akibat leukemia masih dapat ditekan jika dikesan lebih awal. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengenali gejala dan tanda-tanda leukemia yang mungkin berlaku pada orang dewasa.

Read More
Fahami Fungsi, Proses, dan Kesan Sampingan Kemoterapi

Mutasi gen dalam sel menjadikan sel berfungsi tidak normal dan menyebabkan barah. Penyakit ini mesti diatasi segera setelah gejala barah muncul, agar tidak merebak ke tisu dan organ yang sihat. Salah satu rawatan barah yang paling biasa adalah kemoterapi. Namun, adakah anda tahu seperti apa kemoterapi?

Read More
Sakit Payudara, Apa Punca Selalu Kanser?

Punca kesakitan pada payudara sering dikaitkan dengan tanda-tanda barah. Ramai orang juga berpendapat bahawa sakit pada payudara mereka adalah gejala keadaan yang serius, seperti barah payudara. Namun, adakah anggapan itu betul? Apakah penyebab sakit payudara yang lain? Lihat penjelasan di bawah.Punca sakit pada payudara, adakah selalu tanda barah?

Read More
Perkara yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Biopsi

Kanser adalah penyakit berbahaya dan penting untuk mendiagnosisnya lebih awal. Penyakit ini dapat menjadikan sel-sel dalam tubuh menjadi tidak terkawal, sel-sel terus membelah dan boleh menyebabkan timbunan tisu padat yang disebut tumor. Salah satu prosedur yang dapat mendiagnosis kanser adalah biopsi.

Read More
Kanser Serviks (Kanser serviks)

Definisi barah serviksApa itu barah serviks (barah serviks)? Definisi barah serviks adalah barah yang berlaku apabila terdapat sel-sel di serviks yang tidak normal, dan terus tumbuh secara tidak terkawal. Serviks, juga dikenali sebagai serviks, adalah organ yang berbentuk seperti tiub. Fungsinya adalah untuk menghubungkan vagina dengan rahim.

Read More
Gejala dan ciri barah payudara yang perlu diperhatikan

Kanser payudara adalah salah satu penyebab utama kematian yang tinggi pada wanita. Berdasarkan data dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pada tahun 2018, dianggarkan 627,000 wanita meninggal dunia akibat penyakit ini. Keadaan ini sering berlaku kerana ramai wanita tidak mengetahui gejala dan ciri barah payudara pada diri mereka sejak awal, jadi mereka hanya pergi ke doktor ketika tahapnya teruk.

Read More
7 Gejala Kanser Otak yang Perlu Anda Perhatikan

Gejala barah otak pada umumnya sukar dikenali kerana boleh serupa dengan penyakit lain yang lebih ringan. Itulah sebabnya mengapa banyak orang yang menghidap penyakit ini hanya didiagnosis ketika berada di peringkat akhir, jadi sudah terlambat untuk mendapatkan rawatan barah otak. Oleh itu, anda harus menyedari apakah gejala, tanda, dan ciri-ciri barah otak yang mungkin berlaku, agar anda lebih waspada.

Read More
Tahap Kanser Serviks yang Perlu Anda Fahami

Kanser serviks atau barah serviks boleh muncul tanpa gejala, terutama pada peringkat awal. Sebenarnya, apa simptom yang mungkin muncul pada setiap peringkat tahap barah serviks? Apa yang harus dilakukan setelah didiagnosis? Lihat penjelasan setiap peringkat barah serviks, bermula dari tahap 0, 1, 2, hingga tahap akhir berikut.

Read More
Ujian IVA, Pemeriksaan untuk Mengesan Kanser Serviks

Kanser serviks adalah salah satu daripada banyak jenis barah yang sering menyerang wanita. Dengan mengesan lebih awal, kemungkinan penyembuhan barah serviks dapat meningkat. Terdapat beberapa cara untuk mengesan barah serviks, salah satunya adalah dengan melakukan IVA ujian peperiksaan aka IVA. Lihat penjelasan lengkap mengenai prosedur ujian IVA untuk barah serviks di bawah.

Read More
Ciri-ciri keputihan akibat barah serviks yang perlu dikenali

Sebelum berkembang lebih parah, biasanya kanser serviks telah menunjukkan gejala awal terlebih dahulu. Anda tidak boleh mengabaikan kemunculan gejala awal barah serviks sehingga pengesanan awal dapat dilakukan. Dari rangkaian gejala awal, keputihan yang tidak normal adalah salah satu tanda. Apakah ciri keputihan yang menunjukkan barah serviks?

Read More
Tumor tidak selalu menjadi barah, kenali perbezaan di bawah

Istilah tumor jinak, tumor malignan atau barah tentu tidak asing lagi di telinga anda. Ramai yang berpendapat bahawa tumor itu adalah barah, atau sebaliknya. Sebenarnya, tidak semua tumor adalah barah. Kesalahan ini timbul kerana kebanyakan orang tidak tahu apa perbezaan antara tumor dan barah. Jadi, apa perbezaan antara barah dan tumor?

Read More
Ketahui Perbezaan antara Kanser limfa dan TB kelenjar

Walaupun mereka mempunyai simptom umum yang sama, terdapat perbezaan antara barah kelenjar getah bening (limfoma) dan TB kelenjar getah bening atau limfoma yang disebut limfadenitis batuk kering. Berikut adalah perbezaan antara barah dan TB kelenjar getah bening. Apa itu TB kelenjar? Secara amnya, bakteria tuberkulosis menyerang paru-paru, tetapi bakteria ini juga boleh merebak ke organ lain, seperti otak, tulang, kelenjar getah bening, saluran pencernaan, dan sebagainya.

Read More
Garisan Gelap di Kuku Boleh Menjadi Tanda Kanser Melanoma

Sering diabaikan, sebenarnya penampilan kuku boleh menjadi tanda masalah kesihatan tertentu. Kuku jari yang normal mestilah berwarna merah jambu dalam bentuk dan saiz untuk mengikuti jari anda. Tetapi kadang-kadang, ada perubahan dengan penampilan garis hitam pada kuku yang sering membuat anda risau.

Read More
Mengenali Pelbagai Karakteristik atau Gejala Kanser Kulit

Secara umum, barah kulit berlaku di kawasan yang sering terdedah kepada cahaya matahari. Namun, itu tidak bermaksud penyakit ini tidak dapat menyerang kulit di bahagian lain badan. Gejala setiap jenis barah kulit boleh berbeza. Oleh itu, lihat penjelasan lengkap mengenai gejala atau ciri barah kulit yang perlu dipertimbangkan dalam artikel berikut.

Read More
Memahami Tahap Kanser Kelenjar getah bening (Limfoma)

Apabila anda didiagnosis menghidap barah kelenjar getah bening atau limfoma, doktor anda akan memberitahu anda tahap barah anda. Pementasan adalah cara untuk mengetahui penyebaran sel barah dan keadaan anda. Mengetahui tahap barah dapat membantu doktor merancang rawatan limfoma yang sesuai. Lalu, apakah penjelasan setiap peringkat barah atau limfoma kelenjar getah bening dari awal atau 1 hingga akhir atau 4?

Read More
Mengenali Tahap Kanser Otak, Dari Awal hingga Akhir

Salah satu pertimbangan doktor dalam menentukan rawatan untuk barah otak adalah tahap atau tahap yang anda alami. Tahap atau tahap penyakit menunjukkan perkembangan barah atau tumor. Perkembangan penyakit ini terbahagi kepada empat peringkat, yang lebih dikenali sebagai barah otak tahap 1, 2, 3 atau 4.

Read More
Maklumat Lengkap Mengenai Limfoma Hodgkin, Dari Gejala Hingga Cara Merawat

Limfoma atau barah limfa adalah sejenis barah darah yang berkembang di sistem limfa atau limfa. Kanser ini mempunyai pelbagai jenis yang dikelompokkan menjadi dua kategori luas, iaitu limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin. Dari dua jenis tersebut, limfoma Hodgkin adalah barah kelenjar getah bening yang jarang berlaku, tetapi keadaan ini boleh membahayakan tubuh jika tidak dirawat.

Read More
Mengenal Penjagaan Paliatif sebagai Rawatan Barah

Kanser adalah penyakit yang dapat disembuhkan, walaupun ada beberapa faktor yang menentukan, seperti tahap barah, ukuran tumor, usia pasien, dan kesehatan keseluruhan pesakit. Nah, rawatan untuk barah juga sangat beragam, dari kemoterapi, radioterapi, pembedahan hingga perawatan paliatif. Namun, adakah anda tahu seperti apa rawatan paliatif?

Read More
Gejala Kanser Perut (Perut) yang Tidak Boleh Anda Abaikan

Kanser boleh menyerang lapisan perut dan perut. Menurut data Globocan, kes barah perut dan perut di Indonesia mencapai 3.014 dengan kadar kematian 2.521 pada tahun 2018. Kadar kematian yang tinggi mungkin disebabkan oleh pengesanan lewat, kerana banyak yang tidak mengetahui gejala-gejalanya. Apakah tanda dan gejala barah perut?

Read More
Pelbagai Sebab dan Faktor Risiko Kanser Kulit yang Perlu Diperhatikan

Kanser kulit adalah keadaan di mana pertumbuhan sel kulit yang tidak normal berlaku kerana terdedah kepada cahaya matahari. Namun, itu tidak bermaksud keadaan ini tidak dapat terjadi pada kulit yang tidak terkena sinar matahari. Jadi, apa sebenarnya yang menyebabkan barah kulit? Baca terus untuk penjelasan mengenai pelbagai sebab, serta faktor risiko yang dapat meningkatkan potensi seseorang untuk mengalami penyakit ini.

Read More
Pelbagai Ubat Herba dan Ubat Alternatif untuk Kanser Payudara

Cara merawat barah payudara secara semula jadi dengan ubat herba atau ubat alternatif masih banyak dicari oleh penghidap keadaan ini. Namun, benarkah ubat-ubatan semula jadi ini dapat merawat barah payudara? Apa pilihan ubat herba dan ubat alternatif yang sering digunakan untuk merawat penyakit ini?Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat barah payudara herbaUbat-ubatan herba adalah produk yang berasal dari tumbuhan atau ekstrak tumbuhan, seperti minyak, akar, biji, daun, atau bunga.

Read More
10 Jenis Makanan Yang Dapat Membantu Mencegah Kanser Payudara

Pola makan yang sihat perlu diterapkan pada wanita untuk mengurangkan risiko barah payudara. Di samping itu, diet yang sihat juga diperlukan untuk membantu proses pemulihan semasa rawatan barah payudara, serta untuk membantu mencegah risiko kanker sel kembali. Oleh itu, jenis makanan apa yang disyorkan untuk kanser payudara sebagai cara mencegah barah payudara dan mana yang baik untuk mereka yang menghidap penyakit ini?

Read More
Semua yang Anda Perlu Tahu mengenai Kista Payudara

Tidak semua benjolan di payudara adalah barah. Selain tumor, benjolan yang muncul di payudara anda boleh bererti kista. Jadi, apa itu sista payudara? Apa yang menyebabkan benjolan jenis ini dan bagaimana merawatnya? Lihat ulasan penuh di bawah.Apa itu sista payudara?Kista payudara adalah benjolan dalam bentuk kantung berisi cecair yang tumbuh di tisu payudara.

Read More
Sebenarnya, adakah barah boleh sembuh dengan sendirinya?

Kanser adalah penyakit berbahaya dan mematikan. Tidak sedikit pesakit barah yang tidak dapat pulih dan mati walaupun menjalani rawatan barah. Sebenarnya, rawatan barah kini semakin beragam, mulai dari pembedahan, kemoterapi, hingga radioterapi. Jadi, adakah barah boleh sembuh dengan sendirinya, tanpa memerlukan rawatan?

Read More
10 Gejala Kanser Paru-paru Anda Tidak Perlu Abaikan

Kanser paru-paru adalah penyakit mematikan diam, dan merupakan jenis barah dengan kadar kematian tertinggi menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Selain mengetahui penyebab barah paru-paru untuk mengambil langkah pencegahan, anda juga perlu memahami sebarang gejala yang mungkin muncul. Oleh itu, anda perlu memperhatikan setiap keadaan yang berpotensi menjadi gejala barah paru-paru.

Read More
Punca dan Berbagai Faktor Risiko untuk Kanser Prostat

Kanser prostat adalah salah satu penyebab kematian yang paling biasa pada lelaki. Berdasarkan data Globocan 2018, sebanyak 5,007 orang di Indonesia meninggal dunia akibat penyakit ini. Namun, anda masih boleh mencegah barah prostat dengan mengenali pelbagai faktor yang boleh menyebabkan dan meningkatkan risiko penyakit ini.

Read More
Pilihan Ubat Tradisional (Herba) untuk Membantu Mengatasi Kanser Otak

Selain perubatan, rawatan untuk barah otak juga dapat dibantu dengan cara semula jadi, seperti perubatan tradisional atau herba. Jadi, adakah benar ubat-ubatan herba tertentu dapat mengatasi barah otak? Apakah ubat-ubatan ini dan adakah cara semula jadi lain yang dapat membantu merawat barah otak?Ubat herba yang dapat membantu merawat barah otakUbat herba adalah sejenis ubat yang terbuat dari tanaman, baik itu akar, biji, daun, bunga, atau buah.

Read More
Kenali Punca dan Gejala Kanser Prostat pada Usia Muda

Kanser prostat adalah sejenis barah yang sering terjadi pada lelaki, terutama lelaki tua (tua) atau berumur 65 tahun ke atas. Walau bagaimanapun, barah prostat juga boleh berlaku pada lelaki yang berusia lebih muda atau di bawah 50 tahun. Jadi, apakah penyebab dan gejala barah prostat pada usia muda?

Read More