8 Cara Cepat Tidur yang Boleh Anda Amalkan di Rumah

Tidur adalah salah satu keperluan asas manusia. Namun, tidak semua orang dapat tidur yang cukup. Sebenarnya, ada yang mengalami kekurangan tidur, tidak mendapat tidur berkualiti, dan mengalami gangguan tidur. Biasanya, keadaan ini berlaku kerana anda sukar tidur. Akibatnya, anda tidak dapat memperoleh apa yang anda perlukan.

Read More
Sebenarnya, berapa lama waktu tidur yang baik?

Tidur adalah salah satu keperluan dalam kehidupan setiap orang untuk berehat, serta mengisi semula tenaga badan. Bukan hanya tidur, anda harus cukup tidur supaya badan dapat berfungsi dengan baik dan betul. Sebabnya, kurang tidur boleh mengganggu fungsi badan. Oleh itu, penting bagi anda untuk memenuhi keperluan tidur setiap hari.

Read More
Hati-hati, kebiasaan bangun lewat boleh memendekkan hidup

Ramai orang menganggap tidur lewat sebagai perkara semula jadi, atau mesti dilakukan. Sama ada kerana kerja lebih masa untuk menyelesaikan projek pejabat, menonton permainan bola sepak, atau belajar dengan sistem kelajuan malam tadi sebelum peperiksaan penting di sekolah. Walau bagaimanapun, anda perlu lebih berhati-hati dengan pelbagai kesan berjaga-jaga pada kesihatan anda di masa hadapan.

Read More
Untuk Manfaat Optimum, Ini adalah Peraturan Tidur yang Baik

Tidur siang sering menjadi pilihan ketika seseorang kurang tidur pada waktu malam atau hanya ingin mencari waktu untuk berehat. Anda mungkin lebih kerap mendengar nasihat tidur ini untuk kanak-kanak. Sebenarnya, bukan hanya kanak-kanak, orang dewasa juga kadang-kadang memerlukannya. Supaya anda dapat memperoleh faedah yang optimum, fahami ulasan berikut.

Read More
6 Kebaikan Tidur Yang Cukup untuk Kesihatan Tubuh

Tidur adalah salah satu aktiviti harian yang dilakukan oleh setiap orang setiap hari. Namun, tidak semua orang memahami pentingnya tidur untuk kesihatan fizikal dan mental. Baiklah, artikel ini akan membincangkan sebab-sebab pentingnya tidur dan waktu tidur yang mencukupi. Teruskan membaca untuk perkara berikut.

Read More
Insomnia yang kerap? Ini adalah 4 Titik Akupresur untuk Membuat Anda Mengantuk dan Tidur lena

Masalah tidur pada waktu malam atau insomnia boleh membuat badan menjadi letih pada keesokan harinya, dan dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan penyakit kronik. Bagi anda yang mengalami insomnia, perlu mengatasi keadaan ini, salah satunya adalah dengan akupresur. Titik-titik akupresur dapat mencetuskan saraf mengantuk sehingga dapat membantu insomnia tidur dengan nyenyak.

Read More
5 Cara Menghilangkan Dengkur Secara Semula Jadi

Hampir semua orang pernah berdengkur ketika tidur sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka. Sekiranya terlalu kerap, berdengkur tidak hanya dapat mempengaruhi kuantiti dan kualiti tidur anda, tetapi juga akan mempengaruhi pasangan tidur dan keluarga anda. Jadi, bagaimana cara menghilangkan dengkuran secara semula jadi?

Read More
9 Cara Mudah Tidur Lebih Baik

Cadangan tidur yang baik antara 7-8 jam. Tetapi, kadang-kadang sukar untuk memenuhi cadangan tersebut jika terdapat banyak tarikh akhir projek kerja yang mesti dipenuhi, apatah lagi perkara-perkara remeh yang anda temukan setiap hari sebenarnya menjadikan tekanan semakin memuncak.Apabila anda merasa sangat letih ketika anda bangun pada waktu pagi, diikuti dengan sakit kepala yang tajam, dan bahkan tertidur pada siang hari, itu adalah tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan rutin tidur anda.

Read More
7 Kemungkinan Sebab Tidur Yang Tidak Selera

Delirium, atau dalam bahasa perubatan yang biasa disebut somniloquy, adalah gejala yang berlaku apabila keadaan seseorang itu separuh sedar. Walaupun tidak digolongkan sebagai masalah kesihatan, keadaan ini boleh mengganggu orang yang mendengarnya. Keseronokan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak.

Read More
4 Manfaat Rehat Yang Cukup, Plus Cara Memperolehnya

Anda pasti faham bahawa tidur adalah keperluan untuk badan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang keadaan tertentu membuat anda perlu bangun lewat atau tidur lewat. Kebiasaan seperti ini dapat membuat anda kurang tidur dan mencetuskan pelbagai kesan buruk terhadap kesihatan anda. Sebenarnya, apakah faedah rehat yang mencukupi untuk badan?

Read More
Terus mengantuk dan mahu tidur, ini adalah pelbagai penyebab anda terlalu banyak tidur

Mengantuk yang membebankan mata sering menyukarkan anda untuk menumpukan perhatian pada waktu siang. Sebenarnya, anda merasa cukup tidur, atau mencuci muka dan minum kopi. Menurut anda apa sebabnya mengapa anda selalu mengantuk dan mahu tidur berlebihan? Lihat ulasan penuh di bawah.Hypersomnia, penyebab anda terlalu banyak tidurAnda harus berhati-hati sekiranya anda mengantuk yang tidak tertahankan walaupun selepas mencuci muka atau minum kopi, walaupun anda sudah cukup tidur.

Read More
9 Cara Memperbaiki Corak Tidur Berantakan untuk Lebih Baik

Selain melakukan senaman secara teratur, menjaga tidur dengan berkualiti adalah cara untuk menjaga kesihatan tubuh yang optimum. Sebaliknya, jika corak tidur anda tidak kemas, kesihatan anda juga akan merosot. Sekiranya anda adalah orang yang mempunyai corak tidur yang buruk, ikuti langkah-langkah di bawah ini untuk menjadikan corak tidur anda lebih baik.

Read More
Mahu Tidur Dengan Baik? Cuba Terapkan 7 Petua Hebat Ini

Selain makan dan minum, tidur adalah salah satu perkara paling asas yang sangat diperlukan oleh tubuh. Tidur memberi peluang kepada tubuh untuk memperbaiki sel dan tisu yang rosak dan membina yang baru. Tidak hairanlah pelbagai kajian mengatakan bahawa anda perlu tidur nyenyak setiap malam. Jadi, bagaimana anda dapat tidur nyenyak tanpa gangguan?

Read More
6 Langkah Mendapatkan Tidur Berkualiti

Tidur adalah keperluan penting bagi semua orang. Kenapa? Sebabnya, kerana tidur sangat penting untuk sel, organ, dan tisu badan berfungsi dengan normal. Oleh itu, anda perlu menjaga kualiti tidur sebaik mungkin. Namun, bagaimana kualiti tidur yang berkualiti? Bagaimana mencapainya? Ayuh, cari jawapan untuk semua soalan ini dalam ulasan berikut!

Read More
4 Kesan Kurang Tidur pada Kulit Muka, Termasuk Jerawat

Adakah anda salah seorang yang suka tidur pada waktu malam? Sekiranya demikian, mungkin ini adalah masa yang tepat untuk mengurangkan tabiat tidak sihat ini. Sebabnya, tidur lewat atau kurang tidur boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan, termasuk pada kulit wajah anda. Ya, ada beberapa akibat negatif dari kurang tidur untuk kesihatan kulit wajah.

Read More
Mengapa Anda Perlu Mematikan Lampu Semasa Tidur?

Sebilangan daripada anda mungkin lebih suka tidur dalam keadaan ringan, ada juga yang mungkin hanya tertidur ketika bilik dalam keadaan gelap. Oleh itu, adakah mematikan lampu ketika anda tidur lebih baik daripada tidak melakukannya?Jawapannya adalah dalam keadaan lampu padam. Ya, tidur dalam kegelapan boleh membuatkan anda mendapat kualiti tidur yang lebih baik.

Read More
Mendedahkan Manfaat Napas Tenaga dan Perbezaan dari Tidur Biasa

Mengantuk sering muncul pada waktu kritikal, walaupun banyak aktiviti memaksa anda untuk mengabaikan atau menghilangkan rasa mengantuk dengan minum kopi. Malangnya, mengantuk yang diabaikan sebenarnya boleh membuat anda tidak fokus melakukan tugas. Oleh itu, anda perlu mencari jalan untuk menghilangkan rasa mengantuk dengan tidur siang yang berkualiti, juga dikenali sebagai tidur siang.

Read More
Menggunakan Palam Telinga untuk Tidur, Adakah Selamat?

Kebisingan boleh mengganggu tidur anda. Itulah sebabnya, anda mungkin menggunakan penutup telinga alias penutup telinga untuk tidur dengan selesa. Namun, adakah tidur dengan penutup telinga selamat? Ayuh, cari jawapan di bawah.Adakah selamat memakai penutup telinga untuk tidur?Palam telinga sangat biasa dan selamat digunakan semasa tidur.

Read More
Tidur Tanpa Bantal, Sebenarnya Lebih Sihat atau Tidak?

Setiap orang mempunyai selera yang berbeza, termasuk ketika tidur. Anda mungkin seorang yang suka tidur dengan bantal, tetapi ada juga orang yang lebih selesa tidur tanpa bantal. Oleh itu, dari sudut perubatan, yang manakah sebenarnya lebih baik untuk kesihatan anda? Ayuh, cari jawapan di bawah!Menimbang faedah dan risikoBantal menjadi teman setia untuk menemani tidur.

Read More