Pelbagai Penyebab Mimisan dari Ringan hingga Berat

Adakah anda pernah mengalami mimisan? Mungkin hampir semua orang mengalami mimisan sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka. Apabila anda atau orang lain di sekitar anda mengalami mimisan, anda mungkin menganggap mimisan ini disebabkan oleh terlalu panas. Lebih dari itu, ternyata mimisan disebabkan oleh banyak perkara, dari keadaan ringan hingga serius.

Read More
Ayuh, belajar mengenali anatomi telinga dan setiap fungsinya

Pendengaran adalah salah satu kemampuan telinga manusia yang menyokong komunikasi antara satu sama lain. Selain itu, telinga juga berfungsi untuk menjaga keseimbangan badan. Sekiranya telinga anda terganggu, sudah tentu aktiviti yang anda lakukan juga mengalami halangan. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat tinjauan anatomi telinga berikut.

Read More
Anda tidak boleh cuai, berikut cara membersihkan telinga dengan betul dan selamat

Membersihkan telinga tidak boleh sembarangan. Sebabnya, telinga adalah salah satu organ yang paling penting dan sensitif. Itulah sebabnya anda harus berhati-hati semasa membersihkan telinga. Jadi, bagaimana anda membersihkan telinga dengan betul dan selamat? Lihat panduan dalam artikel ini. Ketahui anatomi telinga manusia Sebelum mengetahui cara membersihkan telinga dengan betul, ada baiknya anda memahami anatomi telinga anda terlebih dahulu.

Read More
Pilihan Ubat Keradangan yang Berkesan untuk Sakit Tenggorokan

Sakit tekak adalah salah satu masalah kesihatan yang sering dialami oleh banyak orang. Gangguan ini disebabkan oleh keradangan tekak. Akibatnya, anda merasa tidak selesa kerana tekak anda terasa panas, kering, dan sakit, sehingga sukar untuk menelan atau bercakap. Nasib baik, terdapat pelbagai ubat semula jadi atau ubat farmasi yang boleh digunakan untuk melegakan keradangan yang menyebabkan sakit tekak.

Read More
8 Trik Kuat untuk Mengatasi Air di Telinga

Secara tidak sengaja, telinga sering mendapat air ketika berenang atau mandi. Kesannya, telinga anda terasa tersumbat sehingga pendengaran anda kelihatan tersumbat. Air yang terperangkap di saluran telinga juga boleh menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan. Namun, jangan risau, ada banyak cara untuk menangani telinga yang terendam air.

Read More
Menyedari Urutan Proses Pendengaran pada Manusia

Pendengaran adalah salah satu deria utama manusia yang berfungsi untuk berkomunikasi dan memberi amaran kepada tubuh. Melalui deria pendengaran, anda dapat merasakan getaran yang dikenali sebagai suara. Ini dipanggil proses pendengaran yang melibatkan bahagian telinga dan otak. Penjelasan di bawah akan membincangkan bagaimana proses pendengaran berlaku, dari menerima gelombang bunyi hingga menghantarnya ke otak.

Read More
Gatal tekak? Ketahui Sebab dan Cara Mengatasinya

Semua orang mungkin mengalami perasaan tidak enak di tekak seperti terbakar, sakit, dan gatal. Gejala seperti ini boleh disertai dengan gangguan lain seperti sakit ketika menelan, demam atau batuk kering. Tekak kering dan gatal boleh disebabkan oleh keradangan di sekitar tekak dan halangan pada saluran udara.

Read More
Sensasi Globus Menyebabkan Sakit Tekak

Sensasi globus adalah perasaan tidak selesa atau benjolan di kerongkong. Walaupun begitu, benjolan di kerongkong tidak menyakitkan, tetapi boleh menjengkelkan. Anda biasanya akan bimbang mengalami kesukaran menelan atau tersedak makanan kerana sensasi kembung ini di kerongkong anda. Secara umum, sensasi globus tidak disebabkan oleh keadaan perubatan yang serius dan dapat dikendalikan melalui rawatan di rumah dan rawatan perubatan.

Read More
10 Kemungkinan Penyebab Telinga Dering

Dering di telinga atau tinnitus boleh berlaku secara tiba-tiba di bilik yang tenang kerana beberapa sebab. Deringan di telinga anda ketika sunyi mungkin membimbangkan anda. Mengapa telinga berdering atau berdering ketika sunyi? Terdapat pelbagai penyebab deringan di telinga dari pihak perubatan, berikut adalah penjelasannya.

Read More
Pelbagai Punca Telinga Berair dan Pilihan Rawatan

Telinga berair adalah salah satu masalah telinga yang paling biasa dialami oleh banyak orang. Masalah ini umumnya disebabkan oleh cairan telinga yang dibiarkan terkumpul. Walau bagaimanapun, telinga yang berair juga boleh disebabkan oleh masalah yang lebih serius yang memerlukan rawatan khas dari doktor.

Read More
6 Punca Sensasi Panas di Tekak, Plus Cara Mengubatinya

Adakah anda pernah mengalami kerongkong yang panas seolah-olah terbakar? Sebilangan besar kes ini biasanya berlaku kerana anda baru-baru ini memakan makanan atau minuman yang terlalu panas. Walau bagaimanapun, ketidakselesaan di tekak ini juga boleh menjadi gejala keadaan kesihatan tertentu. Betul, apakah penyakit yang dicirikan oleh munculnya sensasi panas dan terbakar di tekak?

Read More
Memahami fungsi gendang telinga dan cara menjaganya dengan betul

Telinga adalah salah satu organ terpenting dalam badan anda. Bukan tanpa sebab, kelima-lima pancaindera ini membantu anda untuk dapat mendengar pelbagai bunyi. Dari banyak bahagian telinga, yang mempunyai peranan besar adalah gendang telinga. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai fungsi gendang telinga dan gangguan yang boleh mempengaruhinya, baca terus!

Read More
Mengubati Pedih ulu hati Dengan Ubat Alami dan Perubatan

Keadaan panas sering dijelaskan dengan keadaan tekak panas, sakit ditelan, sariawan, bibir kering, dan sukar membuang air besar. Sebilangan besar orang segera minum minuman menyegarkan untuk mengatasi keadaan ini. Namun, tahukah anda bahawa pedih ulu hati tidak boleh diabaikan? Terdapat ubat panas yang berasingan mengikut gejala penyakit.

Read More
Kenali Gejala Sakit Tenggorokan Kerana Jangkitan Viral dan Bakteria

Semua orang mungkin mengalami radang tekak. Sensasi gatal dan sakit di kerongkong akibat keradangan boleh menyebabkan sukar untuk menelan atau bercakap. Sakit tekak umumnya disebabkan oleh jangkitan virus, tetapi ada juga yang disebabkan oleh jangkitan bakteria seperti: tekak strep. Adakah terdapat perbezaan gejala radang tekak yang disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria?

Read More
Makanan untuk Mengatasi Sakit Tenggorokan, dan juga untuk dielakkan

Sakit tekak boleh membuat anda merasa tidak selesa kerana menyebabkan sakit tekak, kering, dan gatal. Sebenarnya, sakit di tekak ini boleh menyukarkan anda menelan makanan. Agar radang tekak sembuh dengan cepat, anda masih memerlukan pengambilan makanan berkhasiat yang mencukupi. Sebab itu, pilih makanan yang tepat untuk merawat sakit tekak dan elakkan makanan yang boleh memperburuk keradangan.

Read More
Segala-galanya Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Mencucuk Telinga

Mencucuk telinga mempunyai kesan sampingan, iaitu jangkitan. Sebelum melakukan tindik, anda harus mengikuti arahan perubatan atau berada di bawah pengawasan pakar. Sakit telinga dalam bentuk jangkitan juga kadang-kadang masih akan muncul setelah bertahun-tahun menindik. Sekiranya jangkitan berlaku, anda perlu segera mengambil langkah menangani jangkitan yang disebabkan oleh tindikan telinga.

Read More
Tinnitus, gangguan yang membuat telinga berdering

Adakah anda pernah merasakan deringan di telinga anda? Pernahkah anda mendengar suara berulang secara berterusan walaupun tidak ada sumber suara di sekitar anda? Sekiranya anda mendengar suara dan terdengar di telinga anda, kemungkinan besar anda mengalami simptom tinnitus. Keadaan ini sebenarnya boleh dialami oleh sesiapa sahaja.

Read More
Dari Kuning Hingga Hitam, Ketahui Apa maksud 6 Warna Lilin Telinga Anda

Earwax, juga dikenal sebagai cerumen, adalah kumpulan sel kulit mati, rambut, atau serpihan di bahagian luar saluran telinga. Walaupun menjijikkan, warna cerumen dapat berubah dan menandakan kebersihan dan kesihatan telinga anda. Selanjutnya, lihat penjelasan di bawah. Apa itu lilin telinga? Seperti yang telah disebutkan, cerumen atau cerumen adalah kumpulan sel kulit mati yang terdapat di bahagian luar telinga anda.

Read More
Adakah Daging Tumbuh (Polip) di Hidung Berbahaya?

Adakah anda mengalami selesema yang berterusan? Atau hidung anda terasa tersumbat dan sukar bernafas? Mungkin anda mempunyai polip di hidung anda tanpa anda sedari. Adakah polip berbahaya? Apa itu polip hidung? Polip hidung adalah tisu yang tumbuh di lubang hidung atau dalam bentuk daging yang berkembang di lubang hidung.

Read More
7 Punca Hidung Berair dan Cara Mengatasinya

Hidung berair atau berair sangat menjengkelkan. Anda sukar bernafas kerana nafas selalu keluar dari hidung anda. Anda harus berulang kali mengelapnya dengan tisu atau berulang-alik ke bilik mandi untuk membersihkannya. Jangan risau, cara berikut dapat melegakan hidung berair.Apa yang menyebabkan hidung berair?

Read More
7 Perkara Yang Boleh Menyebabkan Tonsil Bengkak

Semasa kecil, anda mungkin merasa sakit pada tonsil. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh pembengkakan amandel. Nah, ternyata amandel bengkak boleh menjadi tanda gangguan perubatan yang anda alami. Apakah kemungkinan penyebab amandel bengkak? Lalu, bagaimana menyelesaikannya? Inilah penjelasannya.Punca amandel bengkakAmandel, juga dikenali sebagai amandel, adalah 2 kepingan tisu berbentuk bujur yang terletak di bahagian belakang tekak.

Read More
8 Cara Menghilangkan Tulang Ikan yang Tersekat di Kerongkong

Semasa dia sedang asyik makan ikan, tiba-tiba duri ikan itu terperangkap di kerongkongnya. Hmmm ... pasti ini sangat menjengkelkan dan menjengkelkan. Menelan tulang ikan, atau bahasa umumnya disebut tulang, tidak baik. Sebabnya, ini membuat tekak terasa sakit ketika menelan makanan. Sebenarnya, jika tindakan tidak diambil dengan segera, ini berisiko menyebabkan kerengsaan dan pembengkakan di kawasan tekak, anda tahu!

Read More
Cara Mengatasi Mimisan dengan Cepat, Bermula dari Bahan Semula Jadi hingga Ubat Perubatan

Pendarahan hidung adalah salah satu jenis pendarahan yang paling biasa. Biasanya mimisan tidak serius atau berbahaya. Walau bagaimanapun, pendarahan hidung ini tentunya sangat menjengkelkan dan tidak selesa. Jangan risau, anda boleh mengatasi masalah mimisan secara bebas di rumah. Selain mencubit hidung selama beberapa minit, terdapat pelbagai jenis ubat yang mudah dijumpai di rumah anda, serta ubat-ubatan yang boleh anda dapatkan di farmasi.

Read More
Dering di Telinga (Tinnitus)

DefinisiApa yang berdering di telinga (tinnitus)? Dering di telinga, atau dalam bahasa perubatan yang disebut tinnitus, adalah sensasi berdering atau berdering di telinga kerana keadaan. Tinnitus biasanya dikaitkan dengan gangguan pendengaran dengan usia, kecederaan telinga, atau gangguan sistem peredaran darah.

Read More
Batu amandel menyebabkan nafas berbau, mengetahui sebab dan rawatannya

Sekiranya anda melihat bintik-bintik putih di sebelah kiri atau kanan kerongkongan anda, mereka mungkin batu amandel. Penyebab batu amandel boleh datang dari serpihan makanan, kotoran, dan bahan lain yang mengeras dengan kalsium. Dalam kes ringan, keadaan ini biasanya tidak membahayakan kesihatan. Namun, anda mungkin merasa tidak selesa kerana merasakan ada sesuatu yang tersekat di kerongkong anda.

Read More
Sinusitis: Punca dan Cara Mengubatnya di Rumah

Adakah anda pernah mengalami hidung berair atau hidung tersumbat yang tidak hilang? Hati-hati, ini mungkin salah satu gejala sinusitis. Sinusitis boleh menyerang sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak kecil. Orang yang mempunyai alahan atau sistem imun yang lemah lebih cenderung mengalami sinusitis. Apa itu sinusitis?

Read More
Pilihan Ubat dari Doktor dan Mengatasi Polip Hidung yang Berkesan Secara Semula Jadi

Kemunculan tisu lembut di hidung, alias polip hidung, tidak dapat dipandang ringan. Kerana tisu boleh menutup hidung dan mengganggu pernafasan. Oleh itu, ubat polip hidung semula jadi atau preskripsi doktor yang kuat diperlukan agar gangguan ini dapat diatasi.Ubat untuk merawat polip hidung tanpa pembedahanPolip hidung adalah gangguan pada hidung yang biasanya tidak menyakitkan, tidak menyebabkan barah, dan tumbuh dengan lembut.

Read More
Bentuk hidung dan hubungannya dengan kesihatan anda

Sekiranya anda memperhatikan dan menyedari, bentuk hidung setiap orang di sekeliling anda mesti mempunyai ciri khas, yang tentunya berbeza antara satu sama lain. Ada yang mempunyai hidung besar, lebih tajam, sedikit melekat, atau tersumbat. Ternyata bentuk hidung yang bervariasi dapat menentukan keadaan kesihatan tubuh manusia, anda tahu.

Read More
Bagaimana Alat Bantu Dengar Berfungsi?

Alat pendengaran adalah alat yang biasanya disyorkan untuk orang yang mengalami masalah pendengaran. Alat ini digunakan untuk membantu anda mendengar dengan lebih jelas dan berkomunikasi dengan lebih baik. Selanjutnya, lihat penjelasan di bawah. Apa itu alat pendengaran? Alat pendengaran adalah alat elektronik kecil yang anda pakai di dalam atau di belakang telinga anda.

Read More
Ketahui fungsi saluran Eustachian, bahagian telinga yang penting

Fungsi tiub eustachian sangat penting dalam proses pendengaran dan kesihatan telinga secara keseluruhan. Selain berperanan dalam proses pendengaran, saluran eustachian juga berfungsi melindungi telinga dari jangkitan. Lebih jelas, lihat penjelasan berikut.Apakah fungsi tiub eustachian?Tiub eustachian adalah tiub yang menghubungkan telinga tengah ke nasofaring, yang merupakan tekak atas dan belakang rongga hidung.

Read More
5 Komplikasi Yang Mungkin Berlaku Sekiranya Tonsillitis Tidak Dirawat

Tonsillitis atau tonsilitis dicirikan oleh gejala amandel bengkak atau sakit tekak ketika menelan, bercakap, hingga sukar bernafas. Walaupun amandel pada amnya tidak berbahaya, anda masih disarankan berjumpa doktor sekiranya simptom berlanjutan lebih dari 4 hari. Sekiranya tidak diperiksa, tidak mustahil anda boleh mengalami pelbagai komplikasi dari radang amandel di bawah.

Read More
5 Punca Pendarahan Telinga dan Cara Mengatasinya

Pendarahan di telinga boleh berlaku kerana beberapa gangguan telinga. Malah pendarahan telinga boleh menjadi tanda keadaan kecemasan. Sekiranya ini berlaku, segera periksa telinga anda oleh doktor untuk mengetahui penyebabnya dan dapatkan rawatan yang tepat. Untuk mengetahui apa yang menyebabkan pendarahan telinga dan cara mengatasinya, pertimbangkan ulasan berikut.

Read More
Cadangan makanan dan pantang larang ketika amandel membengkak

Untuk cepat sembuh, anda mesti makan dan minum secukupnya sekiranya anda sakit. Malangnya, tonsilitis sebenarnya menyukarkan anda makan dan minum. Baiklah, jangan biarkan gejala kesakitan ini semasa menelan membuat anda tidak makan atau minum sama sekali, ok? Pilih makanan yang sesuai untuk mengurangkan rasa sakit dan juga mematuhi senarai pantang larang bagi penghidap tonsilitis.

Read More
Pilihan Dadah untuk Merawat Sinusitis Tanpa Pembedahan

Sinusitis adalah keradangan sinus di hidung. Ramai yang menganggap bahawa sinusitis adalah gangguan kesihatan ringan. Tetapi sebenarnya, jika keadaan ini tidak dirawat dengan baik, jangkitan boleh merebak ke mata dan juga otak. Nasib baik, anda boleh mengubati sinusitis dengan ubat perubatan, semula jadi dan rumah.

Read More
Telinga Berdering Kerana Tinnitus? Atasi Dengan 6 Cara Ini

Adakah anda pernah merasakan bunyi deringan berterusan di telinga anda? Betapa teruknya itu? Adakah ia berlaku secara berterusan? Ada kemungkinan anda menghidap tinnitus. Tinnitus didefinisikan sebagai persepsi kebisingan atau deringan di telinga, ada yang menafsirkannya sebagai bunyi pendengaran di telinga yang tidak berasal dari luar telinga.

Read More
Bintik-bintik Putih Muncul di Tekak, Apakah Punca Utama?

Anda perlu berhati-hati ketika mengalami sakit tekak dan bintik-bintik putih atau tompok muncul di sekitar amandel (tonsil detritus). Keadaan ini boleh menjadi tanda beberapa penyakit berjangkit. Tonsil detritus terbentuk dari sisa-sisa sel mati, zarah asing, atau kotoran yang telah terkumpul dan mengeras di sekitar amandel.

Read More
Mendedahkan Khasiat Bawang Putih untuk Mengatasi Sakit Telinga

Selama ini, anda mungkin mengenali bawang putih sebagai rempah-rempah yang memberikan rasa sedap dan enak pada hidangan. Bukan hanya itu, bawang putih juga telah digunakan sebagai ubat tradisional sejak zaman kuno untuk merawat jangkitan. Nah, satu jenis jangkitan yang dikatakan dapat diatasi dengan bawang putih adalah gangguan telinga atau jangkitan telinga.

Read More
Kebaikan dan Kesan Sampingan Lozenges, Lozenges Tekak

Menghisap lozenges aka lozenges tekak memang cukup kuat untuk cepat menghilangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh tekak gatal. Namun, harus difahami bahawa walaupun dipasarkan di bawah label "gula-gula", lozenges mengandungi bahan aktif yang serupa dengan ubat-ubatan yang berpotensi memberi kesan sampingan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Read More
Kesukaran Bercakap Kerana Kehilangan Suara? Kembali Dengan 5 Cara Ini!

Kehilangan suara biasanya menjadi masalah langganan setelah menonton konsert atau menjerit ketika mereka harus memberi pesanan semasa upacara. Suara yang hilang di sini tidak bermaksud anda tidak mampu bercakap. Cuma suara yang keluar cenderung serak dan hampir tidak dapat didengar. Jangan panik, ada beberapa pilihan ubat semula jadi dan ubat rumah yang dapat memulihkan suara anda yang hilang.

Read More
6 Punca Telinga Gatal dan Cara Mengubatnya

Saluran telinga dalam yang gatal adalah masalah biasa. Ini boleh menyebabkan anda menggaru semasa anda mencucuk di dalam telinga anda. Tidak digalakkan melakukan ini, kerana boleh menyebabkan lecet dan trauma pada saluran telinga. Lalu, keadaan apa yang menyebabkan telinga gatal? Bagaimana mengatasinya?

Read More
Mengetahui Punca dan Rawatan Tonsillitis

Tonsillitis adalah keadaan di mana amandel atau amandel membengkak akibat keradangan akibat kuman. Walaupun boleh menyebabkan ketidakselesaan, tonsilitis jarang menjadi penyakit serius. Keadaan ini boleh berlaku pada pesakit pada usia berapa pun, tetapi paling kerap berlaku pada anak kecil hingga remaja.

Read More
Pelbagai Keadaan Yang Menyebabkan Snot Berdarah

Pernahkah anda cuba meniup hidung, tetapi lendir yang keluar berwarna merah atau coklat? Mungkin, lendir yang anda keluarkan mengandungi darah. Apa yang menyebabkan lendir berdarah dan bagaimana merawatnya? Lihat penjelasan di bawah.Pelbagai keadaan yang menyebabkan lendir berdarahPendarahan lendir sering dikaitkan dengan mimisan, iaitu pendarahan ringan atau berat di hidung yang disebabkan oleh halangan pada hidung.

Read More
Hipertrofi Konka

Definisi hipertrofi turbinatHipertrofi Concha, juga dikenali sebagai hipertrofi turbinat, adalah pembengkakan yang berlaku pada konkae hidung.Concha adalah lekukan tulang yang terdapat di bahagian dalam hidung. Conchae dilapisi oleh membran yang disebut mukosa.Fungsi mukosa pada konkae hidung adalah untuk mengatur suhu dan kelembapan udara yang masuk ketika anda bernafas.

Read More
Sakit Tekak Semasa Menelan? Boleh menjadi gejala odynophagia!

Odynophagia adalah gangguan yang menyebabkan sakit tekak ketika menelan. Keadaan ini disebabkan oleh banyak perkara mulai dari sakit tekak, alergi, penyakit asid perut hingga jangkitan saluran pernafasan.Selain itu, penyebab sakit tekak ketika menelan juga berpunca dari gangguan pada amandel, kelenjar air liur, atau esofagus, yang merupakan bahagian saluran pencernaan atas.

Read More
4 Sebab Mengapa Bengkak Bengkak Hanya Dalam Satu Bahagian

Semasa anda menelan makanan atau minuman, adakah anda pernah mengalami kesakitan seperti tersekat di kerongkong anda? Ini mungkin disebabkan oleh pembengkakan pada amandel anda. Tetapi setelah melihat di cermin, mengapa hanya satu tonsil yang membengkak, ya? Jangan biarkan keadaan ini bertambah buruk, mari kita lihat sebab-sebab mengapa amandel membengkak hanya di satu sisi!

Read More
12 Jenis Penyakit Yang Selalunya Menyerang Hidung

Penting untuk menjaga kesihatan hidung. Selain menyalurkan udara masuk dan keluar sehingga anda dapat bernafas, hidung juga memainkan banyak peranan penting lain untuk kesihatan. Contohnya, untuk menapis bahan asing dan menghidu bau di sekeliling. Oleh itu, apabila ada masalah dengan hidung anda, seluruh badan anda boleh terganggu.

Read More
Atasi Makanan yang Tersekat di Tekak Dengan Cara Ini

Apabila terdapat makanan yang tersekat di kerongkong, ia akan terasa sangat kental dan menjengkelkan. Anda akan mengalami kesukaran untuk menelan makanan atau air liur. Keadaan ini sering berlaku biasanya kerana makanan tidak dikunyah sehingga halus atau teksturnya tajam dan keras, seperti duri ikan dan gula-gula.

Read More
Mengapa Anda Tidak Boleh Membersihkan Telinga Anda Dengan Kapas?

Anda tidak boleh meletakkan objek di telinga untuk menghilangkan kotoran dan debu. Ya, termasuk membersihkan telinga dengan kapas.Bagi sesetengah orang, lilin telinga dapat berkumpul dengan begitu cepat sehingga mengurangkan kemampuan mendengar dan, dalam beberapa kes, menyebabkan kesakitan. Ramai orang memilih menggunakan kapas untuk menghilangkan kotoran.

Read More
10 Kunci untuk Membuat Suara yang Baik dengan Menjaga Vokal Anda Sihat

Adakah anda tahu bahawa suara merdu sebenarnya bergantung pada kesihatan pita suara? Ya, apabila pita suara anda sihat, anda dapat melatih vokal anda secara berkala untuk mendapatkan kualiti yang diinginkan. Jadi, bagaimana anda dapat mendengar suara merdu dan tenang? Ayuh, lihat penjelasan berikut!Cara membuat suara merdu dengan menjaga pita suaraGetaran pita suara, yang merupakan dua jalur tisu otot licin di laring, bertanggungjawab untuk menghasilkan suara anda.

Read More
Penyimpangan Septal hidung

Definisi penyimpangan septum hidung Penyimpangan septum hidung, juga dikenali sebagai septum hidung yang menyimpang, adalah kecacatan hidung yang berlaku apabila septum beralih dari garis tengah hidung. Dalam anatomi hidung, septum adalah tulang lembut yang membahagi rongga hidung menjadi dua. Septum hidung normal terletak tepat di tengah, memisahkan bahagian kiri dan kanan hidung menjadi dua saluran dengan ukuran yang sama.

Read More
Berapa kerapkah anda mesti mencuci hidung?

bersin bukan cara yang betul untuk membersihkan hidung. Untuk menjaga kebersihan hidung, anda boleh membersihkan hidung dengan mencucinya. Namun, berapa kali anda mesti mencuci hidung? Bagaimana untuk? Basuh hidung anda dengan air, okey? Membersihkan hidung tidak digalakkan menggunakan aliran air paip.

Read More
4 Masalah Telinga yang Biasa dan Kerap

Telinga adalah salah satu daripada lima deria manusia yang berfungsi untuk mendengar. Oleh itu, kesihatan telinga sangat penting untuk dijaga. Tetapi tidak jarang, kesihatan telinga hilang dari perhatian anda. Sekiranya kesihatan telinga tidak dijaga, baik dari segi kebersihan dan suara pendengaran, maka salah satu masalah telinga di bawah boleh terjadi pada anda.

Read More
Panduan Yang Betul Menggunakan Titisan Telinga

Titisan telinga berguna bukan sahaja untuk melembutkan kotoran telinga, tetapi juga untuk melawan jangkitan pada telinga anda. Namun, tahukah anda bahawa ada kaedah khas menggunakan titisan telinga. Ya, ubat yang menetes di telinga yang bermasalah tidak boleh cuai sehingga tidak menimbulkan gangguan lain.

Read More
8 Sebab Umum Telinga Panas dan Rawatan yang Betul

Adakah anda pernah mempunyai telinga yang panas? Keadaan ini boleh berlaku secara tiba-tiba, malah boleh membuat anda keliru. Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan telinga panas, mulai dari reaksi badan umum hingga tanda-tanda penyakit. Jadi, adakah telinga panas adalah syarat yang perlu diperhatikan?

Read More
Pilihan ubat telinga bernanah mengikut penyebabnya

Nanah telinga boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan. Itulah sebabnya, ubat-ubatan untuk merawat keadaan telinga yang kembung juga harus disesuaikan dengan penyebabnya. Rawatan nanah telinga boleh dilakukan di rumah dan di hospital bergantung kepada keparahannya. Lebih terperinci, lihat penjelasan berikut, ayuh!

Read More
Mengapa Earwax Menjadi Hitam, Apa Sebabnya?

Pernahkah anda melihat warna lilin dari dalam telinga anda sendiri? Walaupun menjijikkan, lilin telinga dapat berubah warna dan menunjukkan kebersihan dan kesihatan telinga anda. Biasanya, cairan telinga berwarna kuning atau coklat. Tetapi pada masa-masa tertentu, lilin telinga boleh berubah menjadi hitam.

Read More
Adakah Bau Anda Terganggu? Ayuh, ketahui dahulu jenisnya

Pelbagai bau dan bau dari objek di sekeliling anda tentu anda tidak dapat menghidu tanpa bantuan hidung. Namun, apabila hidung anda jengkel, anda mungkin tidak dapat berbau dengan baik. Sebenarnya, apakah punca keadaan ini?Apa yang menyebabkan hidung tidak dapat berbau secara normal?Gangguan pada deria penciuman anda, iaitu hidung anda, pasti mengganggu kemampuan anda untuk mengesan bau di sekitar anda, sehingga anda tidak dapat menghidu bau dengan baik.

Read More
Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara gondok dan gondok

Istilah goiter dan beguk sering digunakan untuk menggambarkan leher yang bengkak. Namun, adakah kedua-dua istilah ini sama dan boleh digunakan untuk sebarang pembengkakan di leher? Sebenarnya, ramai yang salah menyebut bengkak di kawasan leher sebagai gondok atau beguk. Kedua-dua istilah ini mungkin terdengar serupa pada pandangan pertama, tetapi adakah anda tahu perbezaan asas antara beguk dan beguk?

Read More
3 Jenis Kehilangan Pendengaran Yang Paling Umum

Adalah normal untuk kemampuan pendengaran menurun seiring bertambahnya usia. Akan tetapi, jika anda tidak terlalu memperhatikan kesihatan telinga sejak usia dini, tidak mustahil anda akan mengalami masalah pendengaran ketika anda masih muda. Sebabnya, terdapat beberapa jenis kehilangan pendengaran yang boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, bukan hanya orang tua.

Read More