Kenali 10 tanda ketika bulan akan tiba

Sebelum haid, wanita biasanya merasakan tanda-tanda haid beberapa hari sebelumnya. Walaupun tanda-tanda haid dirasakan berbeza, secara umum, wanita biasanya mengalami gejala berikut. Tanda-tanda kedatangan haid tidak lama lagi Sebelum haid, sebilangan wanita mengalami gejala PMS. Namun, tidak semua wanita mengalami PMS, menyukarkan mereka untuk "meramalkan" kapan setiap bulan tamu akan berkunjung.

Read More
Satu siri kaedah untuk melancarkan jadual haid untuk kembali ke landasan yang betul

Setiap wanita mempunyai kitaran haid yang berbeza. Biasanya, haid datang setiap 21-35 hari. Menstruasi disebut tidak teratur ketika jadualnya datang lebih awal atau lebih lambat dari yang sepatutnya. Untuk membantu melancarkan haid agar kembali normal, ada cara yang boleh anda lakukan.Cara melancarkan haid yang tidak teraturUntuk melancarkan haid yang tidak teratur, cara rawatannya sangat berbeza.

Read More
Berapa lamakah jangka masa lewat boleh menjadi tanda kehamilan?

Haid lewat atau haid lewat adalah salah satu tanda awal kehamilan yang biasanya paling dipercayai. Namun, anda yang tidak pernah mengalami ini mungkin tertanya-tanya, kapan dan berapa lama masa yang lewat dapat menjadi tanda kehamilan? Lihat ulasan di sini.Memahami kitaran haid yang normalKitaran haid adalah tempoh dari permulaan haid pada bulan ini hingga satu hari sebelum hari pertama haid pada bulan berikutnya.

Read More
Bolehkah anda mengetahui keperawanan wanita melalui ciri fizikalnya?

Indonesia terkejut dengan adanya ujian keperawanan bagi calon anggota polis dan angkatan bersenjata. Masyarakat masih berpegang teguh pada prinsip bahawa wanita yang belum berkahwin harus tetap menjadi perawan. Bukan hanya untuk calon anggota polis dan angkatan bersenjata, bahkan orang-orang pada umumnya mempunyai kegelisahan dan keprihatinan besar terhadap keperawanan seseorang.

Read More
Oogenesis, Proses Pembentukan Sel Telur Wanita

Sistem pembiakan wanita adalah salah satu bahagian tubuh yang paling penting untuk meneruskan keturunan. Agar kehamilan berlaku, wanita memerlukan telur yang matang sehingga siap disenyawakan. Sebelumnya, terdapat juga proses oogenesis yang merupakan peringkat awal untuk telur terbentuk. Lihat penjelasan lengkap di bawah!

Read More
Punca dan Cara Mengatasi Gatal Faraj Vena

Pelepasan normal tidak akan menyebabkan sensasi mengganggu. Namun, ada wanita yang mengalami keputihan yang menjadikan faraj gatal. Keadaan ini boleh menjadi tanda penyakit, terutamanya jika disertai dengan pelbagai gejala lain.Punca keputihan yang menjadikan faraj gatalKeputihan normal berfungsi sebagai pelindung dan pembersih faraj.

Read More
Semua Yang Perlu Anda Ketahui Semasa Memakai Tampon

Sebilangan besar wanita di Indonesia biasanya memakai pembalut untuk menyerap darah haid. Namun, tahukah anda? Tampon juga menjadi pilihan, terutamanya jika anda aktif. Apa itu tampon dan bagaimana ia digunakan? Mari lihat penjelasan berikut, ya! Apa itu tampon? Tampon adalah sejenis pembalut silinder yang terbuat dari kapas lembut.

Read More
Adakah normal bintik-bintik coklat muncul selepas haid?

Adakah anda pernah menemui bintik-bintik coklat pada seluar dalam anda, walaupun haid anda sudah berakhir? Tidak perlu segera berfikir pelik. Ini sangat normal selagi tidak disertai dengan gejala mencurigakan yang lain. Sekiranya terdapat gejala yang membuat anda tidak selesa, mulailah berhati-hati. Agar anda tidak tertanya-tanya, berikut adalah perkara yang perlu anda ketahui mengenai penampilan bintik-bintik coklat selepas haid.

Read More
Cyst

DefinisiApa itu penyakit sista? Penyakit kista adalah keadaan yang disebabkan oleh benjolan dalam bentuk kapsul atau kantung yang berisi cairan, semisolid, atau bahan gas, yang dapat muncul di mana-mana tisu badan. Ukuran benjolan berbeza-beza, mulai dari sangat kecil (mikroskopik) hingga sangat besar.

Read More
8 Sebab Groin Gatal dan Cara Berkesan untuk Mengatasinya

Adalah wajar bagi setiap orang untuk mengalami gatal di pangkal paha dan juga gatal-gatal di bahagian badan yang lain. Walau bagaimanapun, gatal di pangkal paha sering lebih menyusahkan daripada gatal-gatal di bahagian lain badan. Sebabnya ialah kita mesti peka dengan persekitaran di sekitarnya jika kita ingin mencakarnya kerana tidak wajar menggaru pangkal paha di tempat awam.

Read More
Cara Membuat Ramalan Dengan Betul Bila Anda Akan Mengalami Tempoh Anda Setiap Bulan

Setiap wanita yang mengandung anak biasanya akan mengalami haid sebulan sekali. Namun, tidak semua wanita dapat meramalkan kedatangan tetamu bulanan mereka. Sebenarnya, jika anda mengetahui masa yang tepat dalam tempoh anda, anda dapat mengetahui apakah tempoh anda terlambat. Ini bukan hanya berguna jika anda merancang kehamilan, tetapi juga dapat mengesan kemungkinan masalah kesihatan pada wanita.

Read More
Apakah Siklus Menstruasi Biasa?

Setiap wanita yang telah mencapai usia baligh secara amnya akan mengalami haid. Namun, tidak semua wanita mendapat haid setiap bulan. Ada yang selalu tiba tepat pada masanya, yang lain tidak dapat diramalkan. Ini kerana kitaran haid setiap wanita boleh berbeza. Jadi, seperti apa kitaran haid yang normal?

Read More
Cara Selamat Sehingga Menstruasi Lebih Cepat

Kitaran haid yang normal biasanya berlaku setiap 21-35 hari. Walau bagaimanapun, sebilangan daripada anda yang mempunyai tempoh yang tidak teratur mungkin dengan cemas menunggu tetamu bulanan datang lagi. Terutama jika anda sudah lama merancang percutian atau beribadah ke Tanah Suci. Adakah kaedah paling selamat untuk mempercepat haid?

Read More
11 Punca Yang Membuat Faraj Anda Gatal

Mesti memalukan sekiranya anda terpaksa menggaru gatal di bawah sana ketika beramai-ramai. Terutama jika serangan gatal tiba-tiba, dan anda juga tidak tahu apa yang menyebabkannya. Tunggu. Terdapat banyak penyebab gatal-gatal vagina yang agak remeh, seperti berpeluh berlebihan atau geseran dengan kain seluar dalam.

Read More
10 Pilihan Cara Mengecilkan Payudara Besar yang Berisiko Rendah

Walaupun anda mempunyai payudara yang besar, anda mungkin merasa kesal kerana payudara anda terlalu besar. Ukuran payudara ini boleh menyebabkan sakit leher, bahu, dan belakang. Sebenarnya, badan anda mungkin akan dibebani oleh berat payudara anda. Nah, sebagai jalan penyelesaian, anda boleh mencuba beberapa cara untuk mengurangkan payudara melalui artikel berikut.

Read More
Adakah perlu risau ketika darah haid membeku?

Pada wanita, haid atau haid mempunyai makna yang penting. Mula menjadi penanda aras untuk kesuburan untuk kesihatan rahim. Tidak hairanlah, ada wanita yang risau apabila melihat darah beku ketika sedang haid. Ini membuat ramai wanita tertanya-tanya, adakah normal pembekuan darah semasa haid? Berikut adalah penjelasan mengenai penyebab pembekuan darah haid.

Read More
9 Punca Bisul dan Benjolan pada Bibir Faraj

Anda mungkin mendapati bisul atau benjolan di bibir faraj semasa bercukur atau semasa mandi. Anda selalu diajar untuk sedar bahawa sebarang benjolan yang timbul di kawasan genital boleh membahayakan. Anda mula panik, memikirkan bahawa benjolan adalah gejala penyakit kelamin. Atau, anda bimbang bahawa bisul yang anda temui mungkin merupakan sejenis barah.

Read More
Pilihan Perubatan Faraj Berdasarkan Setiap Sebab

Keputihan yang normal biasanya berwarna jernih atau putih tanpa bau yang kuat. Tetapi jika keputihan tiba-tiba kelihatan berbeza, berubah warna, atau berbau aneh, ini boleh menjadi tanda penyakit. Terutama jika disertai dengan gatal atau sakit pada faraj. Lalu bagaimana mengatasi masalah keputihan yang tidak normal?

Read More
Hilangkan Gatal Faraj dengan Daun Betel, Adakah Selamat?

Cara menghilangkan gatal pada alat kelamin wanita secara semula jadi dengan daun sirih telah dilakukan secara turun temurun. Namun, adakah kaedah ini selamat? Lihat jawapannya di sini! Apa yang menyebabkan gatal di faraj? Sebelum mengetahui cara menghilangkan gatal-gatal pada vagina, anda harus terlebih dahulu mengenal pasti apa yang menyebabkan gatal-gatal tersebut.

Read More
5 Fakta Penting Tentang Kelentit Wanita

Klitoris sering disebut sebagai kunci keseronokan seksual wanita, tetapi malangnya banyak orang tidak mengetahui mengenai organ ini dan di mana ia berada. Berikut adalah maklumat lengkap mengenai klitoris dan fakta unik yang sering tidak diketahui.Apa itu kelentit?Klitoris adalah organ seks di dalam faraj yang mempunyai fungsi murni untuk rangsangan seksual.

Read More
Bagaimana untuk mengetahui perbezaan antara sakit belakang yang rendah kerana haid dan kehamilan

Sakit belakang dapat dirasakan oleh lelaki dan wanita. Namun, wanita cenderung lebih rentan terhadapnya, terutama semasa haid dan kehamilan. Sayangnya, sebilangan besar wanita tidak mengetahui perbezaan antara sakit belakang yang disebabkan oleh haid dan yang merupakan gejala kehamilan.Sebenarnya, kemampuan untuk membezakan antara kedua-duanya adalah penting agar anda dapat mendapatkan rawatan dan perawatan yang tepat.

Read More
5 Jenis Ubat Berkesan untuk Menghilangkan Gatal Faraj

Gatal faraj adalah salah satu masalah wanita yang paling biasa. Sensasi gatal boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes sering disebabkan oleh jangkitan bakteria (vaginosis bakteria) dan jangkitan yis Candida albicans . Terdapat pelbagai ubat untuk gatal-gatal vagina yang boleh didapati secara bebas atau di kaunter.

Read More
10 Gejala Menopaus Selain Perubahan Kitaran Menstruasi

Setiap wanita tidak dapat mengelakkan menopaus, tetapi ada yang dapat mengatasinya tanpa mengalami gejala yang mengganggu. Walaupun begitu, anda boleh mengalami gejala menopaus yang mengganggu pada usia pertengahan. Penyebab ciri menopaus yang dialami wanita adalah penurunan hormon seks wanita, iaitu estrogen dan progesteron.

Read More
Ternyata, ukuran vagina berbeza dan boleh berubah, kenapa?

Vagina adalah organ pembiakan wanita yang berfungsi sebagai jalan keluar darah semasa haid dan jalan kelahiran bayi semasa melahirkan anak. Sama seperti organ tubuh yang lain, vagina juga mempunyai variasi bentuk, ukuran dan kedalaman. Selain itu, ukuran faraj juga boleh berubah dari masa ke masa.Menyedari ukuran dan penampilan farajSatu kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Obstetrics and Gynecology mengatakan bahawa rata-rata kedalaman vagina adalah sekitar 3,77 inci yang bersamaan dengan 9,6 sentimeter (cm), tetapi penampilan vagina boleh sangat berbeza.

Read More
Kelebihan dan Kekurangan Payudara Besar dari Bahagian Kesihatan

Bagi sebilangan wanita, payudara besar adalah ukuran yang paling ideal. Menurut data 2019 dari Persatuan Pakar Bedah Plastik Amerika, hampir 300,000 wanita Amerika mempunyai implan payudara. Tetapi tahukah anda, kelebihan dan kekurangan memiliki payudara yang besar? Kelebihan mempunyai payudara besar Tahukah anda bahawa ukuran payudara boleh mempengaruhi keyakinan diri wanita?

Read More
Miom

DefinisiApa itu penyakit fibroid? Penyakit myoma adalah tumor jinak yang terdiri daripada tisu otot. Keadaan ini terbentuk di rahim bawah. Penyakit ini juga dikenali sebagai fibroid, leiomyoma, leiomyoma, atau fibromyoma. Myomas boleh muncul sebagai myoma tunggal, atau sekumpulan myoma kecil. Ukuran fibroid boleh berkisar antara 1 mm hingga 20 cm.

Read More
Adakah Anda Mempunyai Kista Ovari? Ketahui Simptomnya Di Sini

Kista ovari adalah salah satu masalah kesihatan yang sering berlaku pada wanita. Biasanya sista ovari hilang sendiri tanpa anda sedari. Walau bagaimanapun, sista ovari yang besar dapat menunjukkan beberapa gejala. Apakah simptom yang mungkin berlaku? Apa itu sista ovari? Setiap wanita mempunyai dua ovari yang setiap bulan akan melepaskan telur secara bergantian.

Read More
Panduan Melancap Selamat untuk Wanita, Bagaimana?

Perbincangan melancap untuk wanita tidak sama dengan melancap oleh lelaki. Sebenarnya, melancap cukup penting bagi wanita, terutamanya memandangkan wanita lebih sukar mencapai orgasme ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan.Mengetahui cara melancap dengan selamat boleh menjadi pengajaran yang menyeronokkan.

Read More
5 Ciri-ciri Faraj Sihat yang Perlu Tahu Wanita

Sebagai wanita, penting bagi anda untuk mengetahui ciri-ciri vagina yang sihat dan normal. Memetik dari Mayo Clinic, vagina yang tidak sihat dapat mempengaruhi tahap kesuburan, kemampuan seksual, dan orgasme. Berikut adalah beberapa ciri faraj yang sihat dan normal yang perlu difahami oleh wanita. Ciri-ciri faraj yang sihat dan normalSumber: Ensiklopedia, Inc.

Read More
Dua Cara Menutupi Selaput Dara yang Koyak

Konsep keperawanan wanita masih mempunyai sejarah yang rumit. Keperawanan dalam budaya Indonesia sendiri masih disamakan dengan integriti selaput dara wanita, sehingga banyak orang berpendapat bahawa ketika mereka melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya, vagina mesti berdarah. Sebenarnya, tidak semua wanita mempunyai selaput dara yang utuh, baik kongenital maupun akibat kejadian.

Read More
Lekatkan payudara dengan memakan 9 makanan berikut

Payudara yang cantik dan kencang pastinya menjadi idaman setiap wanita. Selain bersenam dan mengurut, sejumlah makanan diduga dapat membantu menegangkan payudara. Ingin mengetahui lebih lanjut? Ayuh, lihat ulasan berikut! Apakah makanan untuk menegangkan payudara? Sekiranya anda ingin berusaha menegangkan payudara secara semula jadi, cubalah makanan berikut sebagai salah satu usaha anda.

Read More
5 Cara Selamat Menyelesaikan Menstruasi Dengan Lebih Cepat

Sebilangan wanita mempunyai kitaran haid yang tidak teratur setiap bulan. Sama ada ia datang lebih cepat, lebih perlahan, atau bertahan lebih lama daripada biasa. Ini tentu saja membuat anda kesulitan, terutamanya apabila digabungkan dengan kekejangan perut yang menyeksakan dan mengganggu aktiviti. Anda juga tertanya-tanya bagaimana menghentikan atau mempercepat selesainya haid.

Read More
Dalam Sebulan, Berapa Hari Normal Menahan?

Anda mungkin merasa cemas apabila menyedari bahawa kitaran haid anda pada bulan ini nampaknya berubah. Sama ada tiba-tiba bertahan lebih dari seminggu, atau lebih pendek hanya beberapa hari. Anda juga tertanya-tanya, berapa hari sebenarnya haid normal? Ayuh, ketahui melalui tinjauan berikut.Berapa lama tempoh normal dalam sebulan?

Read More
Vaginismus

DefinisiApa itu vaginismus? Vaginismus adalah gangguan di mana otot-otot di sekitar vagina mengetatkan sendiri semasa penembusan seksual. Ini adalah disfungsi seksual yang berlaku pada faraj. Otot faraj akan menegang atau berkedut apabila anda menyentuh bahagian faraj. Ini boleh menjadi masalah psikologi besar bagi anda dan pasangan anda, jika tidak ditangani.

Read More
Terdapat darah dalam pembuangan, apakah ini normal?

Pada dasarnya, keputihan adalah proses semula jadi yang berfungsi membersihkan dan melindungi vagina dari kerengsaan dan jangkitan. Keputihan yang normal biasanya tidak berbau, tidak berwarna, dan tidak menyebabkan gatal di kawasan wanita. Sekiranya keputihan yang anda alami berwarna coklat atau merah, biasanya menunjukkan adanya darah di dalam cecair.

Read More
Pelbagai Pertimbangan Sebelum Menggunakan Cawan Menstruasi

Terdapat pelbagai media untuk menampung darah haid, pembalut pakai buang, alas kain, tampon, hingga cawan haid. Kini, penggunaan alat ini semakin meningkat. Ramai wanita mendapati pengganti alas ini untuk mengurangkan sampah kerana boleh dicuci dan digunakan semula. Namun, tidak sedikit wanita yang ragu-ragu mengenai keselamatan cawan haid untuk kesihatan faraj.

Read More
Seratus Faraj Menjadi Berbahaya, Inilah 3 Sebab

Sebagai wanita, kami melakukan banyak perkara untuk menjaga agar kawasan feminin kami tetap tipis: cukur, lilin, jauhi sabun pencuci mulut dan wangi, elakkan memakai seluar dalam yang terlalu ketat, untuk menjalani pemeriksaan tahunan. Di Indonesia, khususnya, ada satu perawatan tradisional wanita yang diturunkan sejak era priyayi, yaitu ratus vagina.

Read More
Haid Saya Tidak Berakhir, Apa Sebabnya?

Tidak semua wanita mempunyai tempoh dan jumlah pendarahan haid yang sama. Haid normal biasanya antara tiga hingga tujuh hari; secara purata setiap 28 hari. Pendarahan haid yang terlalu berat, berpanjangan, atau tidak teratur disebut menorrhagia. Haid yang berpanjangan ditakrifkan sebagai pendarahan yang melebihi jangka masa seminggu.

Read More
4 Petua Penting untuk Memastikan Vagina Anda Bau dan Segar

Setiap wanita ingin memastikan kawasan intimnya tetap segar dan semula jadi. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakan produk atau kaedah yang tidak diuji secara sembarangan. Sebabnya, beberapa cara untuk memastikan vagina sentiasa harum dan segar sebenarnya berbahaya. Oleh itu, bagaimana anda menjaga bau vagina anda dengan baik dan segar?

Read More
Ketahui Anatomi Payudara Wanita dan Setiap Fungsinya

Setiap manusia mempunyai payudara, lelaki dan wanita. Cuma payudara lelaki dan wanita mempunyai fungsi yang sangat berbeza. Payudara pada lelaki ada, tetapi tidak dapat berkembang. Semasa pada wanita, payudara akan terbentuk setelah baligh dan mempunyai fungsi yang sangat penting sebagai sumber pengeluaran susu ibu (ASI).

Read More
Membezakan Ciri-ciri Puting Payudara Normal dan Tidak Normal

Puting adalah bahagian payudara manusia. Puting juga mempunyai nama lain, iaitu papilla. Kedua-dua wanita dan lelaki dari muda hingga tua mesti mempunyai sepasang puting di dadanya, atau mungkin lebih dari dua. Walaupun kelihatan remeh, penampilan struktur kulit kecil yang menonjol di hujung payudara ini dapat menggambarkan keadaan kesihatan anda, anda tahu!

Read More
Pembedahan Pembesaran Payudara: Kos, Risiko dan Proses

Pembedahan pembesaran payudara termasuk dalam kumpulan pembedahan kosmetik. Melalui pembedahan ini, wanita boleh mendapatkan implan payudara untuk menjadikan payudara mereka lebih besar dan kenyang. Pembedahan ini boleh dilakukan untuk alasan rekonstruktif atau pembaikan, seperti selepas mastektomi (pembedahan membuang payudara) untuk barah payudara, tetapi juga boleh dilakukan untuk alasan kosmetik.

Read More
Hati-hati, sering menggunakan sabun sirih berbahaya untuk faraj

Sabun sirih dikatakan boleh menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dan menyegarkan faraj. Tuntutan ini tentunya menggoda sehingga banyak wanita berminat untuk mencubanya. Namun, adakah benar sabun pembersih yang mengandungi sirih baik untuk vagina? Sekilas daun sirihBetel yang mempunyai nama lain Piper betle adalah tumbuhan hijau dengan daun yang berbentuk seperti hati.

Read More
Minum Ais Semasa Menstruasi Adakah Berbahaya, Benarkah?

Minum ais semasa haid sering dielakkan kerana dianggap berbahaya. Dilaporkan, minum air sejuk boleh menyebabkan darah haid membeku sehingga haid menjadi tidak lancar. Adakah itu benar atau hanya mitos mengenai haid? Mari cari jawapannya di sini! Minum ais semasa haid benar-benar berbahaya? Anggapan yang beredar di masyarakat ialah minum air ais boleh membuat darah beku.

Read More
Adakah normal darah haid saya berwarna coklat?

Walaupun namanya adalah darah haid, warnanya tidak selalu berwarna merah terang. Darah haid boleh datang dalam pelbagai warna - dari coklat gelap hingga merah gelap hingga merah muda muda. Ini kerana darah haid berbeza dengan darah segar yang keluar dari jari anda ketika anda memotong sehelai kertas atau calar di lutut anda dari terjatuh.

Read More
Bolehkah Wanita Hamil Selepas Menstruasi Tanpa Seks?

Menstruasi atau haid adalah salah satu penilaian kesuburan pada wanita. Selepas haid, tubuh wanita melalui fasa ovulasi dan waktunya tepat untuk persenyawaan berlaku. Namun, bolehkah wanita hamil selepas haid tanpa melakukan hubungan seks sebelumnya? Inilah penjelasannya. Bolehkah anda hamil selepas haid tanpa melakukan hubungan seks?

Read More
12 Fakta Mengenai Menstruasi yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Menstruasi disebut dengan banyak nama lain, dari haid, "sekali lagi", "tetamu bulanan", hingga haid, atau sebilangan besar eufemik aneh lain yang hanya berfungsi untuk mengelirukan dan menyembunyikan proses semula jadi yang dilalui setiap wanita setiap bulan. Memahami haid dan kesihatan wanita adalah penting untuk kesejahteraan keseluruhan, tetapi banyak fakta asas masih belum diketahui.

Read More