Mengenal Jenis Keperibadian Introvert Lebih Dalam

Selain ekstrovert, introvert adalah salah satu jenis keperibadian. Mereka yang tergolong dalam keperibadian introversi adalah orang yang cenderung memusatkan perhatian pada pemikiran, perasaan, dan suasana hati yang datang dari dalam diri mereka sendiri atau dalaman. Ini berbeza dengan ekstrovert yang lebih suka mencari rangsangan emosi yang datang dari luar diri mereka.

Read More
5 Tanda Anda Terjebak Dalam Hubungan Beracun, Plus Cara Mengatasinya

Tidak semua orang dalam hubungan menyedari bahawa hubungan itu tidak berjalan lancar. Ini menyukarkan mereka yang sudah terjerat untuk keluar dari hubungan beracun. Maksud hubungan beracun seperti yang disebut, "meracuni" kesejahteraan fizikal dan mental anda secara senyap. Itulah sebabnya, penting bagi anda untuk mengenali tanda-tanda yang timbul hubungan beracun supaya mereka dapat melarikan diri dengan segera.

Read More
7 Langkah yang Perlu Dilakukan Ketika Bunuh Diri Muncul

Masalah akan selalu menimpa kita, sama ada kita sudah bersedia atau tidak. Oleh itu, pemikiran positif sangat digalakkan untuk menguatkan jiwa kita agar tidak berputus asa. Namun, selalunya ketika kita merasa terhimpit, kita tidak tahu apa yang harus dilakukan lagi, kadang-kadang timbul pemikiran 'liar' yang ingin mengakhiri hidup.

Read More
Aseksual, Apabila Anda Tidak Berminat dengan Seks

Aseksual atau aseksual adalah istilah untuk menggambarkan orientasi seksual, seperti heteroseksual atau homoseksual. Perbezaannya adalah, orang dengan orientasi seksual aseksual tidak mempunyai keinginan seksual atau tarikan seksual terhadap orang lain. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat penjelasan berikut.

Read More
Kenali Gejala Depresi Berdasarkan Umur dan Keterukan

Tekanan berat yang tidak berkesudahan boleh menyebabkan seseorang mengalami kemurungan. Depresi itu sendiri adalah gangguan mood yang menyebabkan seseorang sentiasa merasa sedih dan kehilangan minat dalam aktiviti. Di samping itu, adakah gejala lain yang disebabkan ketika seseorang merasa tertekan? Ayuh, fahami dengan lebih mendalam ciri-ciri orang yang mengalami tekanan dan kemurungan di bawah.

Read More
Memahami apa itu kesihatan mental dan bagaimana menjaganya

Kesihatan mental sering kali tidak disedari. Sebenarnya, keadaan mental yang sihat adalah salah satu kunci untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan mengelakkan pelbagai penyakit. Namun, adakah anda faham apa itu kesihatan mental? Untuk mengenalnya dengan lebih baik, lihat ulasan berikut mengenai semua perkara kesihatan mental yang perlu anda ketahui.

Read More
Bahaya Meminum Bir Ciu untuk Badan

Bir ciu adalah nama untuk minuman keras tradisional Jawa Tengah dan sekitarnya. Pure Ciu mempunyai ciri warna putih jernih dengan aroma yang sangat menyakitkan. Di kampung halamannya di Banyumas, ciu dibuat dari pita fermentasi (ubi kayu) atau beras. Sementara itu, di tempat lain, seperti di Solo, Jogja, dan Magelang, ada juga ciu yang terbuat dari penyulingan molase fermentasi.

Read More
Mengenali Ciri Unik dan Kerjaya yang Sesuai INFJ

Setiap orang mempunyai jenis keperibadian yang unik, contohnya jenis keperibadian introvert atau ekstrovert. Terdapat pelbagai ujian keperibadian, salah satunya adalah ujian Petunjuk Jenis Myers-Briggs (MBTI). Ujian ini dirancang untuk mengenal pasti jenis keperibadian, kekuatan, dan pilihan seseorang.

Read More
Kenali Mood Swing, Flooduations Mood Yang Bukan Hanya Mood Bad

Mood atau mood sering berubah bergantung pada keadaan dan keadaan yang anda alami ketika itu. Mungkin pagi ini anda rasa bete kerana dia terperangkap dalam lalu lintas, tetapi pada lewat petang, mood Anda lebih baik kerana anda telah dijamu dengan makan tengah hari oleh pujaan hati. Perubahan emosi ( perubahan emosi) Ini adalah perkara biasa dan semula jadi bagi semua orang.

Read More
Adakah saya Gay? Ketahui Dengan 5 Soalan Ini

Fenomena gay yang tersebar dalam beberapa tahun kebelakangan ini memang mencetuskan banyak kontroversi. Kebaikan dan keburukan adalah perkara biasa, malah orang gay tidak malu untuk menunjukkan diri mereka di khalayak ramai. Lelaki maskulin dengan otot berotot dan postur tubuh yang baik sememangnya menyenangkan mata wanita, dan lelaki tidak terkecuali.

Read More
Ketahui Jenis Keperibadian Melankolik, dan Kekuatan dan Kelemahannya

Setiap orang mempunyai jenis keperibadian yang berbeza. Secara umum, terdapat empat jenis keperibadian yang dibezakan oleh perangai atau watak, salah satunya adalah melankolis. Apa yang membezakan jenis ini dengan jenis lain? Lihat penjelasan berikut, ya.Ketahui jenis keperibadian melankolikMelankolis adalah salah satu daripada empat jenis keperibadian bersama dengan kolerik, sanguine, dan phlegmatic.

Read More
Sebab mengapa orang bersikap marah dan bagaimana mengurangkan kemarahan mereka

Pernahkah anda mengenali orang yang suka membanting sesuatu, bersumpah, atau melakukan keganasan kepada orang lain ketika mereka marah? Keadaan ini dikenali sebagai temperamental. Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan perangai? Lihat penjelasan lengkap di bawah.Apa itu perangai?Perangai adalah keperibadian yang menentukan bagaimana anda bertindak balas terhadap perkara yang berlaku dalam kehidupan.

Read More
8 Cara Berkesan untuk Menghilangkan Kegelisahan Berlebihan

Kegelisahan adalah bentuk emosi yang dicirikan oleh perasaan tidak selesa, takut, atau gelisah. Bentuk emosi ini adalah normal dan merupakan tindak balas normal terhadap tekanan. Secara amnya, perasaan cemas akan berlalu setelah keadaan yang mencetuskannya hilang. Namun, tidak jarang, perasaan cemas boleh berlebihan sehingga menyukarkan anda untuk menumpukan perhatian dan menjalankan aktiviti.

Read More
Ayuh, Mula Mencintai Diri dengan 7 Cara Mudah Ini

Mengasihi orang lain untuk beberapa orang mungkin lebih mudah daripada mengasihi diri sendiri. Kadang kala, anda merasa sukar untuk menerima kekurangan anda kerana anda merasa tidak selamat dengan apa yang orang lain ada. Sebenarnya, menerapkan cara mencintai diri sendiri sama pentingnya dengan menjalin hubungan dengan orang lain.

Read More
4 Faedah Menangis untuk Kesihatan Fizikal dan Mental

Anda pasti menangis, sama ada di bilik tidur atau bilik mandi, semasa anda bersendirian. Menangis sangat wajar bagi semua orang dari pelbagai lapisan masyarakat. Sebenarnya, menangis juga bermanfaat untuk anda. Ingin tahu? Ayuh, ketahui lebih lanjut dalam ulasan berikut! Tangisan adalah perkara biasa bagi lelaki dan wanitaMenangis mungkin lebih sinonim dengan bayi, kanak-kanak perempuan, dan wanita.

Read More
Fahami 7 Jenis Emosi Asas Yang Ternyata Berfungsi

Emosi memainkan peranan penting semasa anda berfikir dan berkelakuan. Emosi yang anda rasakan sepanjang masa mempengaruhi keputusan dan tindakan anda, membantu anda bertahan, menghindari bahaya, dan memahami diri anda dan orang lain. Nah, untuk benar-benar memahami emosi, jenis emosi, dan fungsinya dalam hidup anda, pertimbangkan ulasan berikut.

Read More
Adakah saya seorang Lesbian? Cuba Jawab Soalan Anda Di Sini

Adakah saya seorang lesbian? Jawapan untuk soalan itu, adalah yang rumit yang hanya anda dapat merasakan jawapannya. Sebenarnya, apa yang dimaksudkan dengan lesbian? Baiklah, hanya lesbian adalah keadaan di mana seorang wanita, seksual dan perasaan tertarik kepada wanita lain juga. Jadi, jika anda curiga dengan orientasi seksual yang sedikit berbeza, bagaimana anda tahu jika anda seorang lesbian?

Read More
Asal dan Manfaat Memanggil "Bayi" kepada Pasangan

Adalah normal untuk membuat panggilan mesra kepada pasangan anda. Setiap pasangan umumnya mempunyai panggilan sayang mereka sendiri. Dari sekian banyak panggilan sayang, "beb" dan "bayi" digunakan dengan kerap. Bagaimanapun, mengapa banyak pasangan yang menggunakan kata-kata ini untuk menunjukkan cinta mereka kepada pasangan mereka?

Read More
Mengenal Keperibadian Extrovert dan Ciri Umum

Dua jenis keperibadian yang paling biasa adalah introvert dan ekstrovert. Setiap orang tidak 100% introvert atau 100% ekstrovert, tetapi ada satu yang lebih dominan antara keduanya. Jadi, apakah ciri-ciri seseorang yang mempunyai keperibadian ekstrovert yang dominan? Lihat penjelasan berikut.Apa itu ekstrovert?

Read More
5 Langkah Mengatasi Kemurungan

Depresi adalah gangguan mental yang paling biasa. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa sekitar 350 juta orang menderita kemurungan di seluruh dunia. Depresi dicirikan oleh perasaan rendah diri, kesedihan yang melampau yang boleh menyebabkan hilangnya selera makan dan semangat untuk melakukan aktiviti seharian.

Read More
Mengalami Masalah Mental, Adakah Lebih Baik Berunding dengan Pakar Psikologi atau Psikiatri?

Laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia 2017 (WHO) menyatakan bahawa terdapat lebih daripada 300 juta orang di dunia yang menderita kemurungan, dan 260 juta lagi menderita gangguan kecemasan. Dilaporkan dari Tempo, Persatuan Pakar Kesehatan Mental Indonesia (PDSKJI) mengatakan bahawa dari jumlah 250 juta penduduk Indonesia, 9 juta dari mereka mengalami kemurungan, 14 juta orang mengalami gejala depresi dan gangguan kecemasan, dan sekitar 400.

Read More
Khayalan: Satu Tanda Penyakit Mental Skizofrenia

Skizofrenia adalah gangguan mental di mana penghidapnya sukar untuk membezakan dunia nyata dengan dunia khayalan. Skizofrenia adalah gangguan psikotik kronik, orang yang mengalaminya tidak dapat menilai kenyataan dengan baik dan kurang memahami diri. Keadaan ini mengalahkan diri sendiri dan kadangkala boleh mengancam persekitaran.

Read More
Menjadi Kesempurnaan adalah Baik atau Buruk, ya?

Anda mungkin digelar perfeksionis, jika anda selalu menuntut bahawa setiap kerja yang dilakukan mesti menghasilkan hasil yang terbaik tanpa cela. Tidak ada yang salah dengan ingin berusaha untuk kelihatan sempurna. Kesempurnaan bahkan mungkin menjadi kunci kejayaan anda dalam masyarakat yang sangat kompetitif.

Read More
Sebenarnya, berapa usia yang sesuai untuk berkahwin?

Umur yang ideal untuk berkahwin di setiap negara umumnya mempunyai perbezaan. Di Indonesia, ini telah menjadi polemik. Lebih dari itu, menurut sejumlah kajian, had usia perkahwinan yang dinyatakan dalam Undang-Undang Perkahwinan Nomor 1 Tahun 1974 sebenarnya tidak ideal. Jadi, apakah usia yang paling ideal untuk berkahwin, dan mengapa?

Read More
7 Kunci untuk Menjaga Hubungan Sihat, Tahan Lama, dan Harmoni

Siapa yang tidak mahu mempunyai hubungan yang berpanjangan dan harmoni? Hampir semua pasangan pasti menginginkannya. Tetapi, tidak ada yang indah tanpa perjuangan. Ya. Anda harus berjuang untuk mewujudkan hubungan yang berpanjangan dan intim. Bagaimana untuk? Jangan bimbang, ada pelbagai petua yang boleh anda lakukan dengan pasangan anda agar hubungan itu kekal dan berkekalan.

Read More
Menyedari Gangguan Psikosomatik, Ketika Fikiran Mempengaruhi Kesihatan Tubuh

Tanpa anda sedari, setiap hari anda dapat menghadapi pelbagai perkara yang boleh mencetuskan tekanan. Bermula dari tekanan kerana kesesakan lalu lintas, pergaduhan dengan rakan kongsi, atau tekanan kerana masalah kewangan yang tidak menjadi lebih baik. Walaupun secara umum dapat dikendalikan, tekanan yang tidak berkesudahan dapat memberi kesan negatif kepada kesihatan, salah satunya menyebabkan gangguan psikosomatik.

Read More
7 Kunci untuk Berdamai dengan Diri untuk Menenangkan Hati

Berdamai dengan diri sendiri tidak semudah yang didengar. Selalunya anda mempunyai harapan atau harapan yang tinggi, malah diri anda sendiri. Memberi harapan dan sasaran yang terlalu berat untuk diri sendiri sebenarnya menambah beban, terutama jika harapan dan sasaran yang dibuat tidak sesuai dengan kemampuan dan kemampuan anda untuk mencapainya.

Read More
Apakah Perbezaan Antara Psikologi dan Psikiatri?

Hari ini masih banyak orang yang tidak dapat membezakan antara psikologi dan psikiatri. Sebabnya, mereka menganggap bahawa psikologi dan psikiatri adalah dua jenis pekerjaan yang sama, kerana keduanya melibatkan masalah psikologi. Tidak jarang, inilah yang membuat banyak orang sering mengelirukan antara psikologi dan psikiatri ketika mereka ingin berunding dengan masalah kesihatan mental mereka.

Read More
Mengenal Lebih Lanjut mengenai Ciri-ciri Sociopath

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kata "ansos" atau singkatan antisosial sangat popular di kalangan orang muda, biasanya digunakan untuk merujuk kepada orang yang tidak ingin bersosial atau bersosial. Sebenarnya, antisosial adalah nama lain untuk sosiopati, sejenis gangguan keperibadian yang sebenarnya adalah gangguan mental yang serius.

Read More
5 Cara Menangani Perbezaan Pendapat dalam Keluarga

Perbezaan pendapat dapat dijumpai di mana-mana sahaja, walaupun dalam keluarga. Kepelbagaian ini sebenarnya dapat memberi warna pada keluarga. Namun, ada orang yang tidak dapat bertindak balas dengan baik dan menjadikannya sebagai penyebab pertikaian. Lalu, apakah cara yang tepat untuk menangani sudut pandangan yang berbeza antara setiap ahli keluarga?

Read More
4 Gejala Yang Dialami oleh Pesakit OCD

Hari ini, banyak orang mendakwa bahawa mereka mempunyai OCD, tetapi gejala dan keadaan psikologi yang mereka tunjukkan cenderung berbeza dari data perubatan. Namun, apakah gejala OCD yang biasanya dihidapi oleh penderita? Pertama, mari kita lihat penjelasan ringkas mengenai OCD. Apa itu OCD? Gangguan Kompulsif Obsesif atau disebut OCD, adalah gangguan psikologi yang boleh mempengaruhi minda (obsesif) dan tingkah laku (kompulsif) manusia.

Read More
Kenali 5 Ciri-ciri Ekspresi Muka Ketika Seseorang Berbaring

Mungkin anda tahu siri Televisyen Berbohong kepada saya, menceritakan kisah seorang profesor yang boleh mengatakan kebenaran atau menyembunyikan sesuatu. Dia tahu hanya dengan perubahan ekspresi wajah, dari cemberut atau senyuman. Sudah tentu mengesan pembohongan tidak semudah itu bagi orang biasa. Walau bagaimanapun, memalsukan emosi adalah sesuatu yang sangat sukar.

Read More
3 Teknik Relaksasi untuk Meringankan Kemarahan

Relaksasi adalah salah satu teknik yang boleh digunakan untuk mengurangkan ketegangan dan kegelisahan. Apabila badan dan fikiran berehat, selalunya secara automatik, tekanan yang menyebabkan otot tegang tidak dihiraukan. Tidak hairanlah salah satu kegunaan relaksasi adalah untuk mengawal emosi, terutama kemarahan.

Read More
4 Sebab Kesihatan Mengapa Anda Sering Merindui Pasangan Anda

Berpelukan atau biasa disebut kelonan, adalah sesuatu yang sering dilakukan oleh pasangan dalam keadaan berpelukan, mencium, atau saling membelai dengan lembut. Kedudukan kelonan ini biasanya dilakukan ketika satu pasangan berada di sisi dan rakan yang lain memeluk dari belakang. Tetapi, apakah benar-benar ada keuntungan untuk melakukan pelukan ini?

Read More
8 Tanda-Tanda Tekanan Yang Sering Anda Tidak Menyedari

Aktiviti yang padat sering membuat anda tidak sedar jika keadaan kesihatan mental anda terganggu. Ya, banyak orang tidak menyedari bahawa mereka mengalami keadaan yang diklasifikasikan sebagai tanda tekanan. Lalu, apakah keadaan yang tidak disedari sebagai tanda tekanan? Lihat penjelasan berikut.Pelbagai sebab yang boleh menjadi tanda tekananBerikut adalah beberapa keadaan yang sering tidak disedari:1.

Read More
Bagaimana Mengawal Ego Tinggi?

Ramai orang mengadu bahawa orang yang paling dekat dengan mereka mempunyai ego yang tinggi. Atau, adakah anda yang mempunyai ego setinggi langit? Betul, apa itu ego itu? Mengapa mempunyai ego yang tinggi selalu dikaitkan dengan watak negatif?Adakah ego anda tinggi?Cara termudah untuk menentukan apakah ego anda sedang bermain adalah dengan bertanya salah satu daripada dua soalan berikut:Adakah saya merasa lebih hebat daripada orang lain?

Read More
Mengapa Ada Orang Takut Terhadap Jarum Suntik?

Bagi sesetengah orang, terutamanya kanak-kanak kecil, jarum adalah perkara yang mengerikan. Tetapi, ada juga orang dewasa yang takut pada jarum. Kesakitan menusuk kulit dari ketajaman jarum juga akan membuat sebilangan orang gemetar memikirkannya. Lalu, adakah petua untuk mengatasi rasa takut pada jarum untuk orang dewasa atau kanak-kanak?

Read More
Khayalan dan Halusinasi, Apa Perbezaannya?

Kedua-dua khayalan dan halusinasi berlaku ketika otak melihat atau memproses sesuatu yang sebenarnya tidak berlaku. Kedua-duanya sering disalahpahami sebagai perkara yang sama tetapi mereka mempunyai perbezaan asas. Salah satunya adalah gangguan mental yang serius, yang lain adalah gejala dan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara.

Read More
5 Tanda Anda Perlu Berunding dengan Pakar Psikologi

Apabila seseorang mengesyorkan anda mendapatkan terapi dengan ahli psikologi, bagaimana reaksi anda? Tersinggung atau benar-benar merasakan orang itu mempunyai maksud? Di Indonesia, kesihatan mental tidak dipandang serius. Akibatnya, banyak orang enggan pergi ke psikologi walaupun mereka benar-benar memerlukan konsultasi psikologi.

Read More
Kenali Ciri-ciri Bipolar Disorder Yang Sering Diabaikan atau Disalahpahami

Gangguan bipolar atau gangguan bipolar sering disalah anggap sebagai bentuk kecacatan watak seseorang. Ini kerana ciri-ciri gangguan bipolar biasanya dicirikan oleh pergolakan emosi yang berlebihan. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya ciri orang yang mengalami gangguan bipolar. Anda perlu mengetahui ciri-ciri ini untuk menentukan bila saudara, pasangan, atau anda sendiri perlu mendapatkan rawatan perubatan.

Read More
Bahaya Mabuk Yang Boleh Membuat Anda Koma

Kes mabuk akibat ketagihan gam yang banyak dilakukan oleh kanak-kanak jalanan secara amnya mempunyai kesan yang sangat berbahaya. Apakah kesannya? Apa itu gam itu? Ngelem adalah kaedah yang dilakukan dengan menyedut bau gam untuk mendapatkan sensasi mabuk. Aktiviti mabuk lem ini biasanya digunakan oleh remaja atau kanak-kanak sebagai alternatif untuk mabuk, tetapi dengan harga yang lebih murah daripada harus membeli ubat-ubatan terlarang atau bahkan ganja.

Read More
Kenali Tanda-tanda Perasaan Tidak Selamat, dan Cara Mengatasinya

Setiap orang pasti mengalami rasa tidak selamat, keraguan diri, untuk merasa tidak selamat. Sekiranya diambil secara literal, tidak selamat bermaksud rasa tidak selamat, ini mungkin disebabkan oleh keadaan dan keadaan anda sendiri, atau kerana kehadiran orang lain di sekitar anda. Bagaimanapun, sungguh tidak selamat mempunyai makna yang sama dalam dunia perubatan?

Read More
Baiklah, Orang Homofobik Mempunyai Kecenderungan Gay

Sikap homofobia dan anti-gay boleh mengatakan banyak tentang ciri-ciri seseorang, menurut satu kajian baru-baru ini.Tidak semua orang yang tidak setuju atau tidak menyukai homoseksual boleh dipanggil homofobik. Apa yang membuatkan seseorang dipanggil a homofobik adalah jika dia mempunyai rasa tidak bertoleransi dan tidak rasional terhadap lelaki dan wanita homoseksual.

Read More
5 Cara Menurunkan Emosi Dengan Cepat, Tepat, dan Tanpa Vena

Kemarahan dan kemarahan boleh datang bila-bila masa di mana sahaja. Pencetus juga berbeza-beza, ini mungkin disebabkan oleh kesesakan lalu lintas yang membuat anda terlambat datang ke pejabat atau kerana cawan kegemaran anda rosak kerana ditumpuk oleh rakan sekerja. Apa pun penyebabnya, apa yang perlu anda lakukan hanyalah satu perkara, iaitu menekan emosi anda secepat dan secepat mungkin agar kemarahan ini tidak merebak ke mana-mana.

Read More
8 Cara Mengatasi Nafsu Selepas Minum Alkohol

Hangover atau rasa tidak selesa setelah minum alkohol, boleh mengganggu aktiviti. Hangover membuat anda merasa tidak sihat kerana alkohol adalah racun. Penting untuk mengetahui cara mengatasi mabuk yang betul, agar keadaan ini tidak berlarutan dan mengganggu kesihatan.Punca mabuk selepas mengambil minuman beralkoholPakar masih tidak tahu pasti apa yang menyebabkan mabuk.

Read More
7 Manfaat Mencium untuk Kesihatan Tubuh

Anda yang mempunyai pasangan mungkin mempunyai (atau sering, sekata) ciuman di bibir. Selain semakin dekat antara satu sama lain dan mengukuhkan ikatan cinta, ternyata bibir mencium juga mempunyai beberapa faedah lain untuk kesihatan tubuh kita. Manfaat berciuman untuk kesihatan badan Anda mungkin mengerutkan kening, sama ada dalam kebingungan atau tidak percaya.

Read More
3 Cara Melatih Otak Anda untuk Lebih Berkeyakinan

Adakah anda percaya pada diri sendiri? Sebenarnya, tidak ada orang yang dilahirkan dengan keyakinan diri yang tidak terhad. Sekiranya seseorang kelihatan mempunyai keyakinan diri yang besar, mungkin keyakinan itu lahir setelah bertahun-tahun dibentuk. Beberapa literatur juga menunjukkan bahawa dengan melatih otak untuk yakin, keyakinan anda akan meningkat dengan perlahan.

Read More
4 Punca Gangguan Makan Yang Harus Anda Ketahui

Kelakuan makan yang menyimpang atau disebut juga gangguan makan adalah gangguan makan yang boleh menjadikan anda terlalu kurus atau terlalu gemuk. Gangguan makan yang paling biasa adalah anoreksia nervosa, bulimia atau pesta makan. Ini adalah beberapa jenis gangguan makan yang mesti diatasi dengan teliti agar komplikasi tidak bertambah buruk.

Read More
6 Tanda Pasangan Anda Menipu

Kecurangan tidak lagi indah apabila baunya mencurigakan dan dilihat dengan jalur. Biasanya tanda-tanda pasangan curang dapat ditemukan dari naluri, hati nurani, dan juga fikiran anda ketika anda menyedari bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan pasangan anda. Tetapi jika anda hanya bergantung padanya, sepertinya tidak sah menuduh pasangan anda menipu.

Read More
Kenali Claustrophobia, Takut pada Ruang Kecil

Pernahkah anda merasa takut ketika berada di ruang tertutup atau ruang yang sempit? Mungkin anda ada claustrophobia atau fobia ruang sempit. Biasanya, a sesak akan mempunyai ketakutan yang berlebihan, walaupun sebenarnya tidak ada bahaya untuk menyerang. Untuk mengetahui lebih terperinci, lihat penjelasan lengkap di bawah, ya.

Read More
Kenali dan Waspadalah terhadap Gejala Depresi Atipikal

Tidak ramai yang tahu bahawa sebenarnya terdapat banyak jenis kemurungan. Salah satu jenis kemurungan yang paling biasa didiagnosis adalah kemurungan utama.gangguan kemurungan utama /MDD). Kemurungan utama (MDD) dibahagikan lagi kepada beberapa jenis, salah satunya adalah kemurungan atipikal. Dalam artikel ini, kita akan melihat lebih dekat mengenai atipikal depresi.

Read More
Petua untuk Mengatasi Kerosakan Saraf Kerana Tekanan Terlalu Banyak

Tekanan sebenarnya adalah cara tubuh melindungi diri dari bahaya, membuat kita sentiasa fokus dan berjaga-jaga. Walau bagaimanapun, tindak balas pelindung diri ini tidak mudah dikawal oleh otak dan boleh menyebabkan tekanan mental jangka panjang. Apabila anda sentiasa mengalami tekanan yang teruk, anda tidak dapat meneruskan aktiviti biasa - malah boleh menyebabkan anda melakukan perkara-perkara berisiko, seperti minum atau memandu secara sembrono dengan kelajuan tinggi.

Read More
Tertekan dan Sakit Kerja? Waspadalah terhadap Sindrom Burnout

Kerja memang boleh meletihkan dan menguras setiap masa dan tenaga. Akibatnya, tekanan tidak dapat dielakkan. Bukan hanya tekanan biasa, tekanan kerana bekerja sebenarnya boleh membawa masalah kesihatan yang disebut sindrom burnout. Lalu, apa itu sindrom burnout?Ketahui sindrom burnoutSindrom burnout adalah salah satu keadaan tekanan yang berkaitan dengan pekerjaan.

Read More
Faedah dan Cara Meningkatkan Kecerdasan Emosi (EQ)

Kecerdasan emosi (EQ) adalah bagaimana anda meluahkan emosi dan menghadapinya dengan cara yang positif. Orang yang mempunyai EQ tinggi sering dapat berkomunikasi dengan berkesan, berempati dengan orang lain, mengatasi kesukaran dan menyelesaikan konflik. Itulah sebabnya mempunyai EQ yang tinggi sangat penting.

Read More
5 Tanda Anda Terjebak Dalam Hubungan Tanpa Status

Hubungan tanpa status (HTS) bukan lagi fenomena aneh dalam masyarakat. Alasan ingin menyatakan cinta tetapi takut atau tidak bersedia untuk berkomitmen adalah sebab mengapa hubungan tanpa status kelihatan lebih menarik. Jadi, adakah anda terjebak dalam hubungan cinta ini? Untuk mengenalinya, berikut adalah ciri-ciri hubungan tanpa status.

Read More
5 Cara Berdamai dengan Malu Yang Mengganggu

Semua orang pasti merasa malu. Dari perkara-perkara sederhana seperti merasa malu kerana membuat kesalahan remeh hingga menjadi malu kerana ada perkara penting yang mencemarkan identiti atau nama baik anda di luar sana. Kerana semua orang mengalaminya, itu tidak bermaksud perasaan ini akan selamanya menetap di dalam diri anda.

Read More
6 Petua Pengurusan Tekanan untuk Kesihatan Mental yang Lebih Baik

Setiap individu memerlukan kemahiran pengurusan tekanan yang baik. Kerana tekanan boleh datang dari mana sahaja. Bermula dari terlalu banyak pekerjaan, hubungan yang buruk dengan orang lain, hingga pelbagai halangan, seperti kesesakan lalu lintas, gangguan bekalan elektrik, dan banyak lagi. Sekiranya tidak diurus dengan baik, tekanan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan fizikal, mental dan emosi.

Read More
Adakah saya Pedofilia?

Ramai orang berpendapat bahawa seorang pedofil kelihatan seperti seorang tua tua yang lusuh yang bersembunyi di antara semak-semak untuk menyerang mangsa-mangsanya ketika mereka tidak berjaga-jaga. Walau bagaimanapun, seorang pedofil boleh menjadi pekerja pejabat di sebelahnya, teman rapat, guru sekolah, pengasuh, atau bahkan ahli keluarga anda sendiri.

Read More