Makanan dan Buah Menurunkan Darah Tinggi untuk Pesakit Hipertensi

Hipertensi atau tekanan darah tinggi tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini akan mencetuskan pelbagai komplikasi hipertensi yang boleh mengganggu kesihatan anda. Salah satu cara untuk mengawal tekanan darah tinggi adalah dengan mengamalkan diet yang sihat, mulai dari memilih menu makanan yang menurunkan tekanan darah tinggi, menghitung kalori, dan memantau beberapa bahagian.

Read More
18 Punca Sakit Dada Kiri yang Perlu Diperhatikan

Apabila anda mengalami sakit dada atau sakit, anda mungkin akan segera merasa takut, cemas, dan segera memikirkan karut. Sesungguhnya, sakit dada kiri sering dikaitkan dengan serangan jantung, jadi anda juga tidak boleh meringankan kesakitan ini. Penting bagi anda untuk mengetahui simptom lain, untuk mengetahui sama ada kesakitan memerlukan rawatan perubatan khas atau tidak.

Read More
Cara Kuat untuk Menurunkan Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah keadaan kronik yang biasa. Keadaan kesihatan ini tidak dapat disembuhkan, tetapi penderita masih dapat menjalani kehidupan terbaik dengan mengawal dan menurunkan tekanan darah. Jadi, apa cara dan petua yang tepat untuk menurunkan tekanan darah tinggi?Mengapa penghidap hipertensi perlu mengawal dan menurunkan tekanan darah?

Read More
Hipertensi (Tekanan Darah Tinggi)

DefinisiApa itu hipertensi (tekanan darah tinggi)?Hipertensi adalah nama lain untuk tekanan darah tinggi. Tekanan darah itu sendiri adalah kekuatan aliran darah dari jantung yang mendorong ke dinding pembuluh darah (arteri).Kekuatan tekanan darah ini dapat berubah dari semasa ke semasa, dipengaruhi oleh aktiviti apa yang dilakukan jantung (misalnya bersenam atau berada dalam keadaan normal / berehat) dan daya tahan saluran darahnya.

Read More
Pelbagai Punca Hipertensi Yang Anda Perlu Tahu

Kes tekanan darah tinggi atau darah tinggi terus meningkat dari tahun ke tahun. Data terbaru dari Kementerian Kesihatan Riskesdas menunjukkan bahawa kes hipertensi di negara ini meningkat dari 25.8% pada tahun 2013 kepada 34.1 peratus pada akhir tahun 2018. Walaupun ia terus meningkat, pencegahan hipertensi masih dapat dilakukan.

Read More
Adakah Denyut Jantung Anda Biasa? Inilah Cara Mengira

Apabila anda terkejut atau selepas berlari pagi, anda pasti akan menyedari bahawa degupan jantung anda terasa lebih cepat daripada ketika anda sedang bersantai. Sebenarnya, apakah degupan jantung dan apakah had normal? Ayuh, fahami lebih mendalam mengenai degupan jantung normal (nadi) dan pelbagai perkara yang mempengaruhinya dalam ulasan berikut.

Read More
8 Gejala Hipertensi, mulai dari ringan hingga lebih teruk

Dari pelbagai masalah kesihatan yang menguasai dunia kesihatan moden, tekanan darah tinggi adalah masalah yang perlu diperhatikan. Sebabnya, tekanan darah tinggi atau hipertensi sering tidak menimbulkan gejala, tetapi boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.Beberapa bahaya atau komplikasi tekanan darah tinggi yang mungkin disebabkan, seperti kegagalan jantung, serangan jantung, strok, atau kegagalan buah pinggang.

Read More
10 Buah Yang Boleh Membantu Menurunkan Kolesterol

Sekiranya tidak dikawal, kolesterol tinggi boleh mencetuskan strok atau bahkan serangan jantung. Selain bersenam dan mengambil ubat kolesterol, anda juga harus memerhatikan apa yang anda makan. Mulailah mengurangkan makanan berkolesterol tinggi seperti makanan goreng, dan makan lebih banyak makanan sihat seperti buah.

Read More
Fakta Tekanan Darah Yang Perlu Anda Ketahui

Tekanan darah adalah ukuran yang dapat menentukan seberapa keras jantung anda untuk mengepam darah ke seluruh badan anda. Memahami tekanan darah mungkin tidak mudah. Berikut adalah pelbagai fakta tekanan darah yang perlu anda ketahui. Tekanan darah setiap orang berbeza setiap hari Tekanan darah adalah keadaan yang tidak berjalan dengan pasti, kerana ia akan berubah.

Read More
Perkara Yang Boleh Menyebabkan Kolesterol Tinggi

Kolesterol tinggi sering dijuluki sebagai penyakit yang hanya boleh terjadi pada orang tua atau orang gemuk. Malah, kolesterol tinggi juga dapat dialami oleh orang yang masih muda dan kurus. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui apa yang menyebabkan kolesterol meningkat untuk mengetahui seberapa besar risiko anda, dan juga untuk mengelakkan risiko komplikasi pada masa akan datang.

Read More
5 Jenis Sekatan Diet untuk Pesakit Penyakit Jantung

Penyakit jantung boleh menyebabkan komplikasi yang teruk dan mengancam nyawa. Oleh itu, orang yang mengalami gejala penyakit kardiovaskular ini harus segera mendapatkan rawatan perubatan. Nah, agar gejala tidak berulang, pesakit mesti minum ubat. Di samping itu, elakkan sekatan makanan yang boleh memburukkan lagi penyakit jantung.

Read More
Bagaimana Membaca Hasil Pengukuran Tekanan Darah?

Apabila tekanan darah anda diukur oleh seorang profesional perubatan, anda hanya akan diberitahu berapa nombor tekanan darah anda sekarang dan adakah ia normal, tinggi, atau rendah. Hanya setakat itu. Namun, adakah anda benar-benar tahu apa maksud hasil tekanan? Lalu, apakah hasil tekanan darah yang disebut normal?

Read More
Apa itu ubat penurun kolesterol dan kapan boleh diambil?

Adakah anda termasuk orang yang mempunyai kadar kolesterol darah tinggi? Sekiranya demikian, adakah anda mengambil ubat penurun kolesterol? Ubat penurun kolesterol dapat membantu menstabilkan kadar kolesterol. Berikut ini adalah maklumat mengenai ubat kolesterol yang biasanya disyorkan. Jenis ubat penurun kolesterolBagi beberapa orang, membuat perubahan gaya hidup menjadi lebih sihat, seperti menerapkan diet yang sihat untuk kolesterol tinggi dan meningkatkan rutin senaman anda, dapat membantu menguruskan kadar kolesterol tinggi.

Read More
Semua yang anda perlu ketahui mengenai urat varikos

Apabila anda menjumpai saluran darah yang menonjol di bawah permukaan kulit, ia mungkin vena varikos. Keadaan ini tidak boleh dipandang rendah kerana boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Untuk mengetahui lebih terperinci mengenai urat varikos, lihat penjelasan di bawah. Definisi urat varikosVena varikos membengkak, membesar, dan sering urat berliku di bawah permukaan kulit.

Read More
Ayuh, kenali pelbagai jenis makanan yang dilarang daripada kolesterol tinggi

Kolesterol tinggi boleh dialami oleh sesiapa sahaja, anda mungkin salah satu orang yang mengalami keadaan ini. Sekiranya kadar kolesterol anda cenderung tinggi, sekarang adalah saatnya menurunkan kadar kolesterol dalam darah untuk mencegah berbagai komplikasi kolesterol yang mungkin terjadi. Untuk menurunkan dan mengekalkan kadar kolesterol normal, anda boleh melakukannya dengan mengelakkan makanan yang tinggi kolesterol dan pelbagai larangan lain.

Read More
Makanan Sihat untuk Pesakit Penyakit Jantung, Plus Cara Mengolahnya

Menghidap penyakit jantung (kardiovaskular) bermaksud penting bagi anda untuk lebih berhati-hati dalam memilih makanan dan cara memproses makanan yang betul. Mengingat plak pada saluran darah jantung terbentuk dari lemak, kolesterol, kalsium, dan mineral lain yang terkandung dalam makanan. Untuk mengelakkan gejala penyakit jantung berulang, pertimbangkan pilihan makanan berikut dan cara menghidangkannya.

Read More
Kardiomiopati

Definisi kardiomiopatiApa itu kardiomiopati?Kardiomiopati adalah penyakit yang berkaitan dengan otot jantung. Dalam keadaan ini, otot jantung menjadi lemah, meregang, atau mengalami masalah dengan strukturnya. Keadaan ini sering disebut sebagai lemah jantung atau lemah jantung.Sebilangan besar kes kardiomiopati menyebabkan otot jantung menjadi besar, tebal, atau kaku.

Read More
Mengkaji Gejala dan Punca Penyakit Jantung

Mungkin selama ini anda menyangka gejala penyakit jantung sama dengan gejala serangan jantung, gangguan irama jantung, atau kegagalan jantung. Bagaimanapun, perkara ini tidak berlaku. Oleh itu, apakah ciri-ciri penyakit jantung pada usia muda atau tua yang mungkin berlaku? Lalu, apakah penyebab penyakit jantung?

Read More
6 Gejala Serangan Jantung Umum pada Wanita

Apabila seorang wanita mengalami serangan jantung, gejalanya mungkin tidak sama seperti pada lelaki. Wanita tidak selalu mendapat gejala klasik yang sama seperti lelaki, seperti sakit dada yang memancar ke bahagian badan yang lain. Lalu, apakah gejala serangan jantung yang sering dialami oleh wanita?

Read More
16 Makanan Sihat Yang Boleh Menjadi Pembersih Kapal Darah

Salah satu penyakit paling mematikan di Indonesia adalah penyakit jantung. Biasanya, penyebab utama keadaan ini adalah penumpukan plak di arteri yang menyekat aliran darah ke jantung. Salah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk menjaga saluran darah yang sihat adalah dengan makan makanan sihat yang berfungsi sebagai pembersih saluran darah dari simpanan plak dan kolesterol.

Read More
8 Pilihan Jus Yang Dapat Membantu Mengatasi Tekanan Darah Rendah

Mengubati tekanan darah rendah (hipotensi) bukan hanya melalui ubat-ubatan. Anda boleh mengatasi ini dengan memakan makanan untuk orang yang mempunyai tekanan darah rendah, seperti pengambilan garam dan buah. Nah, untuk lebih sedap, anda boleh mengambil buah-buahan dalam bentuk jus. Jadi, buah atau jus apa yang boleh anda makan untuk merawat tekanan darah rendah atau hipotensi?

Read More
Pilihan Ubat untuk Merawat Tekanan Darah Rendah

Tekanan darah rendah (hipotensi) boleh sama berbahayanya dengan hipertensi jika tidak dirawat. Walaupun secara umum keadaan ini dapat diatasi dengan meningkatkan diet dan aktiviti fizikal, beberapa orang masih perlu minum ubat untuk menormalkan tekanan darah mereka. Jadi, apakah pilihan untuk ubat tekanan darah rendah yang biasanya diresepkan oleh doktor?

Read More
Ketahui Pelbagai Punca Hati Bengkak

Organ jantung dalam tubuh manusia mempunyai ukuran yang berbeza. Dalam keadaan normal, jantung anda kira-kira seukuran kepalan tangan anda sendiri, beratnya hingga 200-425 gram. Namun, ukuran jantung dapat membesar atau membengkak lebih banyak dari biasanya. Ini sering dikaitkan dengan pelbagai keadaan perubatan, terutamanya jantung anda.

Read More
Mengeluarkan Vena Varikos dengan Skleroterapi, Seperti Prosedur Ini

Urat varikos bukan sahaja masalah untuk kecantikan kaki bagi wanita, tetapi juga masalah kesihatan. Sekiranya tidak dirawat, urat varikos boleh menyebabkan rasa sakit dan bengkak kerana saluran darah bocor di kawasan kaki. Anda mungkin juga mengalami kekejangan kaki yang kerap pada waktu malam. Oleh itu, ketahui lebih lanjut mengenai suntikan urat varikos, salah satu rawatan yang mungkin dapat membantu merawat keadaan anda.

Read More
Ketahui jenis ubat tekanan darah tinggi, termasuk peraturan minum yang betul

Tekanan darah tinggi atau hipertensi yang tidak diperiksa boleh berisiko menyebabkan komplikasi hipertensi, seperti serangan jantung atau strok. Selain menerapkan gaya hidup yang sehat, orang dengan tekanan darah tinggi mungkin perlu minum ubat untuk menurunkan tekanan darah mereka. Jadi, apakah jenis ubat hipertensi yang biasanya diresepkan oleh doktor dan apakah peraturan yang tepat untuk mengambil ubat tersebut?

Read More
Kepentingan Bersenam untuk Hati yang Sihat

Latihan tetap harus dilakukan, walaupun anda mempunyai masalah jantung. Walaupun begitu, ini tidak bermaksud bahawa semua sukan boleh dilakukan untuk orang yang mempunyai masalah jantung. Apa jenis latihan untuk jantung yang boleh dan baik untuk anda? Manfaat bersenam untuk jantung anda Berikut adalah faedah bersenam untuk kesihatan jantung: Kuatkan hati anda Dapat mengurangkan risiko kegagalan jantung Menurunkan tekanan darah Buat anda lebih kuat Membantu anda mencapai (dan mengekalkan) berat badan ideal anda Membantu pengurusan tekanan Meningkat mood dan keyakinan anda Meningkatkan kual

Read More
Makanan yang Disarankan untuk Orang yang Hati Lemah (Kardiomiopati)

Selain rawatan perubatan, pesakit yang lemah jantung atau kardiomiopati juga perlu mengamalkan gaya hidup sihat. Ini perlu dilakukan agar rawatan jantung lemah lebih berkesan di samping mencegah perkembangan penyakit yang lebih teruk, seperti kegagalan jantung. Oleh itu, penting untuk makan makanan yang sihat untuk jantung yang lemah, dan menjauhkan diri dari larangan diet untuk jantung yang lemah.

Read More
11 Cara Mencegah Tekanan Darah Tinggi atau Hipertensi

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah keadaan kesihatan yang biasa. Sebenarnya, kes hipertensi terus menunjukkan peningkatan dari tahun ke tahun. Berdasarkan data riskesdas dari Kementerian Kesehatan, jumlah kes hipertensi pada tahun 2018 mencapai 34.1 persen di Indonesia, sedangkan pada tahun 2013 jumlah kes hanya mencapai 25.

Read More
Pelbagai Gejala Serangan Jantung yang Perlu Diperhatikan

Sebilangan besar orang berpendapat bahawa gejala utama serangan jantung adalah sakit dada. Namun, dalam beberapa dekad kebelakangan ini, para saintis mendapati bahawa gejala serangan jantung tidak jelas dan boleh terjadi dalam beberapa cara. Ini bergantung kepada beberapa faktor seperti: jantina, jenis serangan jantung yang dialami, dan usia.

Read More
Apa itu, diuretik? Apa Kegunaannya?

Adakah anda pernah diberi ubat diuretik? Mungkin jenis ubat ini asing bagi sesetengah orang, termasuk anda. Ingin tahu, untuk apa ubat diuretik ini dan kesan sampingan apa yang boleh timbul? Lihat penjelasan di bawah.Apa fungsi ubat diuretik?Diuretik, juga dikenal sebagai pil air, adalah ubat yang dirancang untuk mengurangi penumpukan cairan tubuh melalui air kencing.

Read More
Bagaimana Membaca Keputusan Ujian ECG?

Sebaik sahaja anda merasakan simptom yang menunjukkan penyakit jantung, anda harus segera berjumpa doktor. Terdapat banyak cara yang dapat dilakukan untuk mengetahui apakah jantung anda mempunyai masalah, salah satunya adalah ujian elektrokardiogram. Oleh itu, jika anda telah menjalani ujian ECG, bagaimana anda membaca hasilnya?

Read More
Apakah arteri koronari dan betapa pentingnya peranannya?

Jantung adalah organ penting yang berfungsi untuk menerima dan mengepam darah ke seluruh badan. Di dalam jantung, terdapat saluran darah besar yang disebut arteri koronari. Tugas arteri koronari adalah menyampaikan darah segar yang kaya oksigen dari jantung ke otot jantung. Berikut adalah penerangan ringkas mengenai arteri koronari dan fungsinya.

Read More
Bolehkah Timun Menurunkan Tekanan Darah untuk Pesakit Hipertensi?

Selain buah belimbing, timun adalah buah yang cukup popular di kalangan penghidap darah tinggi. Pengambilan timun diyakini mempunyai khasiat dalam menurunkan tekanan darah. Namun, apa faedah timun untuk penghidap darah tinggi? Ingin tahu? Mari lihat ulasan berikut.Khasiat timun untuk penghidap hipertensiHipertensi adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan, tetapi anda boleh mengawalnya jika anda mengidapnya.

Read More
4 Cara Mudah Meningkatkan Kolesterol Baik (HDL)

Apabila anda mendengar kolesterol, anda mungkin menganggapnya sebagai bahan berbahaya yang menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Bermula dari serangan jantung, kegagalan, jantung, hingga strok. Sebenarnya, kolesterol sebenarnya adalah zat lemak yang diperlukan oleh tubuh untuk membantu membina sel-sel baru, agar tubuh berfungsi dengan normal.

Read More
3 Manfaat Daun Bay untuk Kolesterol Tinggi, Apa itu?

Salah satu keadaan kesihatan yang menimbulkan ancaman kepada masyarakat moden adalah kolesterol tinggi. Sekiranya dibiarkan, kadar kolesterol yang berlebihan berpotensi mengganggu keadaan kesihatan, dan bahkan menyebabkan komplikasi serius. Oleh itu, kita harus mengamalkan gaya hidup sihat untuk mengekalkan kadar kolesterol.

Read More
7 Minuman Penurun Kolesterol yang Baik untuk Kesihatan dan Seronok Dimakan

Anda mungkin pernah mendengar makanan sihat yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam badan. Namun, pernahkah anda mendengar minuman penurun kolesterol? Terdapat beberapa jenis minuman yang dapat membantu anda menurunkan kadar kolesterol yang terlalu tinggi dalam darah. Apa-apa, ya?Pelbagai pilihan minuman penurun kolesterolSelain mengambil ubat kolesterol, suplemen penurun kolesterol, dan makanan penurun kolesterol dalam darah, jenis minuman berikut sebenarnya dapat membantu anda menurunkan kadar kolesterol:1.

Read More
Kenali Ciri-ciri Jantung Lemah (Kardiomiopati) Berdasarkan Jenisnya

Penyakit jantung adalah salah satu penyebab kematian yang cukup tinggi di Indonesia, sehingga disebut sebagai penyakit jantung pembunuh senyapIstilah ini merujuk kepada penyakit yang kadang-kadang tanpa gejala, atau menyebabkan gejala tetapi tidak disedari. Di antara banyak jenis penyakit jantung, salah satu yang dihidapi oleh banyak orang Indonesia adalah jantung atau kardiomiopati yang lemah.

Read More
Pelbagai penyebab serangan jantung yang penting untuk diketahui

Serangan jantung, juga dikenali sebagai infark miokard, adalah sejenis penyakit jantung yang berlaku ketika darah tidak mengalir ke jantung. Ini mengakibatkan otot-otot jantung tidak mendapat bekalan oksigen yang mencukupi. Serangan jantung adalah perkara biasa pada orang dewasa atau orang tua (warga tua), tetapi penyebab serangan jantung juga dapat terjadi pada usia muda.

Read More
Denyutan Jantung Tidak Teratur, Inilah Yang Harus Anda Ketahui

Jantung adalah organ penting yang tugasnya adalah mengepam darah ke seluruh badan. Satu tanda bahawa jantung anda sihat adalah jumlah degupan jantung yang normal setiap minit. Sebaliknya, anda mungkin mengalami keadaan atau masalah kesihatan tertentu sekiranya degupan jantung anda tidak teratur. Jadi, apa yang menyebabkan keadaan ini dan bagaimana mengatasinya?

Read More
Aterosklerosis

Penyakit jantung, seperti serangan jantung, adalah salah satu penyakit yang menyebabkan kematian tinggi di Indonesia. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini bermula dengan aterosklerosis yang tidak dikesan atau tidak mendapat rawatan yang tepat. Oleh itu, adakah anda tahu mengenai penyakit ini? Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai gejala rawatan berikut!

Read More
Urat varikos di kaki

Pernahkah anda melihat kemunculan jalur turquoise samar di kaki? Dalam beberapa jenis kulit, saluran darah dapat dilihat dengan jelas. Tetapi dalam beberapa kes, ini boleh menjadi tanda keadaan tertentu, seperti penampilan vena varikos di kaki.Apakah urat varikos di kaki?Vena varikos adalah urat bengkak dan melebar yang berlaku kerana penumpukan darah.

Read More
7 Kriteria Memilih Tensimeter yang Tepat di Rumah

Mempunyai alat pengukur tekanan darah atau sphygmomanometer di rumah sangat penting agar anda dapat memantau tekanan darah anda secara berkala, terutamanya jika anda menghidap hipertensi. Walau bagaimanapun, anda mungkin bingung bagaimana memilih sphygmomanometer yang sesuai untuk kegunaan rumah. Lalu, bagaimana memilihnya?

Read More
4 Faedah Ketumbar untuk Kesihatan Jantung Anda

Ketumbar adalah rempah dapur yang sering digunakan dalam pelbagai masakan Indonesia. Nama Latin Coriandrum sativumSebenarnya, ketumbar mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk untuk jantung. Apakah faedah kesihatan ketumbar untuk kesihatan jantung? Lihat penjelasan lengkap di bawah!Kandungan nutrien ketumbarSebelum anda memahami faedah ketumbar untuk kesihatan jantung, anda harus terlebih dahulu memahami kandungan nutrien yang terdapat di dalamnya.

Read More
Adakah Hipertensi Boleh Diubati?

Ketika mereka berunding dengan dokter, banyak pasien melaporkan bahwa mereka tidak pernah mengalami hipertensi berulang dan tekanan darah mereka menurun sejak mereka menjalani perawatan rutin. Ketika ini terjadi, dia menganggap bahawa dia telah sembuh dari hipertensi dan merasa tidak perlu lagi mengambil ubat tekanan darah tinggi.

Read More
5 Pilihan Ikan Yang Boleh Dimakan Kolesterol

Seperti tekanan darah, kadar kolesterol juga dapat meningkat lebih dari yang diperlukan. Tahap kolesterol tinggi tidak baik untuk kesihatan. Selain minum ubat, orang dengan kadar kolesterol tinggi perlu memperhatikan pilihan makanan mereka, salah satunya adalah memilih jenis ikan. Jadi, jenis ikan apa yang boleh dan selamat bagi orang yang mempunyai kolesterol untuk dimakan?

Read More
Senarai Ubat Serangan Jantung yang Biasa Digunakan

Serangan jantung adalah salah satu jenis penyakit jantung yang mematikan, jika tidak segera dirawat. Oleh itu, jika anda merasakan simptom serangan jantung, segera hubungi doktor atau hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan perubatan. Terdapat pelbagai jenis ubat yang biasanya digunakan untuk merawat serangan jantung.

Read More
4 Minuman yang Disarankan untuk Menjaga Kesihatan Jantung

Ingin memiliki jantung yang sihat dan mengelakkan penyakit jantung? Jangan risau, ada banyak cara untuk menjaga kesihatan jantung anda, termasuk memperhatikan pilihan minuman yang anda konsumsi setiap hari. ? Mari kita lihat beberapa cadangan minuman sihat jantung berikut.Pilihan minuman sihat untuk jantungHati anda bertugas setiap hari untuk mengepam darah.

Read More
6 Keadaan Yang Boleh Menyebabkan Tekanan Darah Rendah

Kebanyakan orang memberi tumpuan kepada peningkatan tekanan darah kerana boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang menyebabkan penyakit jantung. Namun, itu tidak berarti anda harus mengambil tekanan darah rendah. Sebabnya, keadaan ini ternyata berbahaya seperti tekanan darah tinggi. Jadi, apakah penyebab tekanan darah rendah?

Read More
Ubat untuk Kolesterol dan Peraturan Penggunaannya

Kolesterol adalah unsur yang diperlukan oleh tubuh, tetapi jumlah yang berlebihan dapat membahayakan tubuh. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan diabetes. Untuk menurunkan kadar kolesterol badan anda dengan pelbagai ubat penurun kolesterol, ubat semula jadi kolesterol, dan pelbagai rawatan kolesterol lain.

Read More