Manfaat Kesihatan Myriad dari Benih Hitam, Jintan Hitam dari Timur Tengah

Minum jamu telah menjadi kebiasaan turun temurun bagi masyarakat Indonesia. Salah satu tanaman yang sering diproses menjadi ubat herba adalah Biji Hitam, yang mempunyai nama Latin Nigella sativa . Betul, apa faedah Benih Hitam untuk kesihatan? Apa itu Benih Hitam? Sebenarnya, Biji Hitam adalah biji jintan hitam yang berasal dari tanaman berbunga tahunan yang disebut Nigella sativa dari keluarga Ranunculaceae, berasal dari Asia Selatan dan Barat.

Read More
5 Khasiat Cengkih untuk Kesihatan

Cengkih adalah rempah serbaguna dengan rasa manis dan aroma khas. Cengkih biasanya digunakan sebagai pengasam untuk memanggang, untuk menambah rasa pada minuman suam, untuk menguatkan aroma kek. Namun, ternyata kandungan nutrien pada cengkeh juga bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Apa faedah cengkih yang anda dapat?

Read More
Pelbagai Manfaat Kunyit yang Menakjubkan untuk Kecantikan dan Kesihatan Tubuh

Bukan hanya makanan yang enak, kunyit atau kunyit adalah rempah yang juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Anda mungkin sudah biasa mengetahui khasiat kunyit untuk menghilangkan gangguan pencernaan. Apa faedah lain? Ayuh, cari! Pelbagai khasiat kunyit untuk kesihatanSelain membantu mengatasi masalah pencernaan, kunyit juga mempunyai khasiat lain yang mungkin tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Read More
5 Khasiat Sambiloto, Pahit Sihat

Sambiloto adalah tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat. Sebilangan daripada anda mungkin pernah mendengar tanaman ini. Namun, jangan salah, walaupun terdengar asing di telinga anda, sebenarnya terdapat banyak ubat-ubatan herba tradisional yang dibuat dari tanaman ini. Apakah faedah pahit untuk kesihatan?

Read More
Adakah Minyak Kutus Kutus Benar-benar Baik untuk Kesihatan? Lihat Fakta Di Sini!

Ramai orang memilih untuk menggunakan kaedah semula jadi untuk merawat penyakit kerana dipercayai lebih berkesan dan selamat. Salah satu ubat herba yang kini popular adalah minyak Kutus Kutus. Minyak ini didakwa mempunyai pelbagai manfaat kesihatan dan dapat membantu merawat pelbagai penyakit. Tetapi sebelum membeli, periksa dahulu fakta mengenai tuntutan faedah minyak Kutus Kutus dari gelas perubatan.

Read More
6 Manfaat Daun Afrika untuk Kesihatan yang sangat disesalkan

Daun Afrika atau Vernonia amygdalina adalah tumbuhan herba yang popular digunakan sebagai ubat tradisional di Afrika barat, terutama di Nigeria. Betul, apa faedah daun Afrika untuk kesihatan?Maklumat mengenai nilai pemakanan daun AfrikaVernonia amygdalina Diringkaskan dari pelbagai kajian, daun Vernonia amygdalina adalah sumber protein, serat (jenis tidak larut), dan lemak sihat yang cukup tinggi.

Read More
5 Petua untuk Menjaga Rumah Anda Bebas dari Lalat Yang Mengganggu

Selain menjijikkan dan kotor, lalat sering mendarat di makanan dan boleh menjadi 'media' untuk menyebarkan penyakit berjangkit. Oleh itu, agar anda tidak terganggu, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengusir lalat. Cara menghilangkan lalat dari rumah Walaupun kelihatan tidak berbahaya, lalat membawa pelbagai bakteria yang dapat membuat perut anda sakit dan mempengaruhi kesihatan anda.

Read More
Kayu manis

ManfaatApakah faedah kayu manis? Siapa yang tidak kenal kayu manis? Rempah yang mempunyai aroma khas mempunyai manfaat kesihatan. Manfaat kayu manis yang mungkin tidak anda ketahui adalah antijamur, anti-radang, dan antiseptik. Sebenarnya, terdapat banyak kajian yang membuktikan manfaat kayu manis untuk kesihatan, yang dapat merawat: cirit-birit selsema dan selesema sakit perut darah tinggi hilang selera makan bronkitis Beberapa kajian mendapati bahawa jenis kayu manis tertentu, kayu manis cassia, dapat menurunkan gula darah pada penderita diabetes.

Read More
8 Faedah Arang Aktif untuk Kesihatan

Dalam dunia kesihatan dan kecantikan, ada pendatang baru yang dikatakan sangat berkesan membersihkan tubuh dari pelbagai toksin dan bahan berbahaya. Pendatang baru ialah arang aktif arang diaktifkan. Namun, arang yang disebut di sini bukanlah arang yang digunakan untuk membuat arang batu, tetapi karbon atau arang yang dihasilkan dari bahan semula jadi.

Read More
Kebaikan dan Kesan Sampingan Menggunakan Minyak Pokok Teh untuk Kecantikan

Baru-baru ini, dalam dunia produk kecantikan, minyak pokok teh telah menjadi salah satu produk penjagaan kulit terbaik kerana khasiat dari bahan semula jadi. Ingin tahu? Apa khasiat dan faedah minyak pokok teh, dan adakah kesan sampingannya? Ayuh, lihat penjelasan di bawah.Apa itu minyak pokok teh? Minyak pokok teh atau minyak pokok teh, juga dikenali dengan nama Latin Australia melaleuca alternifolia .

Read More
Berhati-hati! Walaupun boleh menjadi ubat, Daun Borneo Kratom berpotensi untuk disalahgunakan sebagai ubat

Tidak semua orang tahu mengenai kratom; walaupun kratom telah banyak digunakan di Kalimantan Barat. Kratom meninggalkan yang namanya Latin Mitragyna speciosa (dari keluarga Rubiaceae), juga dikenal di Indonesia sebagai daun purik atau ketum, dan telah lama digunakan sebagai ubat penahan sakit herba; Ia dapat dimakan mentah, diseduh seperti teh, atau berubah menjadi kapsul, tablet, serbuk, dan cairan.

Read More
Khasiat Brotowali, Ubat Herba Pahit Yang Mempunyai Banyak Manfaat Kesihatan

Adakah anda pernah menggunakan ramuan brotowali? Jamu tradisional Indonesia ini dipercayai dapat membantu menyembuhkan pelbagai penyakit. Walaupun mempunyai rasa pahit, brotowali sebenarnya dapat memberikan manfaat untuk kesihatan keseluruhan. Apakah faedah brotowali? Apa itu brotowali? Brotowali termasuk dalam tanaman obat tradisional yang telah digunakan selama bertahun-tahun oleh banyak orang Indonesia untuk menyembuhkan penyakit, salah satunya adalah diabetes.

Read More
3 Khasiat Daun Neem (Intaran), Tumbuhan Ubat Serbaguna

Daun intaran atau daun neem yang dalam bahasa Inggeris disebut pokok neem adalah tumbuhan yang mempunyai banyak faedah. Bukan hanya daunnya, ternyata pohon yang satu ini berasal dari kulit kayu, biji, akar, bunga, dan buahnya dapat digunakan untuk kesihatan. Apa faedahnya? Lihat di bawah. Gambaran keseluruhan kilang neem Tanaman Neem yang mempunyai nama sebenarnya Azadirachta indica adalah tumbuhan yang terdapat di negara tropika seperti India, Pakistan, dan Indonesia.

Read More
Ketahui Jenis Urut dan Faedahnya untuk Kesihatan

Sakit badan selepas bersenam atau melakukan aktiviti diatasi dengan urutan. Tekanan yang diberikan semasa mengurut dapat menenangkan otot yang tegang sehingga badan menjadi lebih relaks. Tetapi nampaknya, pelbagai jenis urut mempunyai faedah yang berbeza, anda tahu!Pelbagai jenis urut dan faedahnya untuk kesihatanBerikut adalah beberapa jenis urutan dan faedah yang boleh diperoleh:1.

Read More
Pelbagai Manfaat dan Risiko Akupunktur

Akupunktur adalah teknik kesihatan holistik yang berasal dari amalan Perubatan Tradisional Cina, yang dilakukan oleh pakar jarum dengan merangsang titik-titik tertentu pada tubuh dengan memasukkan jarum tipis ke dalam kulit. Anehnya, walaupun rawatan menggunakan jarum, rawatan ini tidak menyakitkan. Sebenarnya, salah satu faedah akupunktur yang paling popular adalah mengurangkan kesakitan kronik di seluruh badan dengan cara semula jadi.

Read More
5 Faedah Goji Berry untuk Kesihatan, Termasuk untuk Diet

Akhir-akhir ini anda pasti pernah mendengar tentang beri goji. Selalunya, buah ini digunakan untuk kecantikan. Namun, lebih dari itu ternyata beri goji memberikan manfaat untuk kesihatan keseluruhan anda. Ingin tahu apa faedah kesihatan beri goji? Lihat penjelasan berikut. Apa itu beri goji? Buah yang satu ini sebenarnya telah banyak digunakan dalam perubatan tradisional Cina selama lebih dari 2000 tahun.

Read More
3 Jenis Ubat Tradisional yang Lazim Digunakan oleh Orang Indonesia

Ramai orang Indonesia masih bergantung pada ubat-ubatan herba tradisional yang diwarisi dari nenek moyang mereka untuk menyokong kesihatan mereka. Namun, adakah semua jenis ubat tradisional selamat dan berkesan dalam menangani pelbagai penyakit?Apakah ubat tradisional (OT)?Ubat-ubatan semula jadi digunakan secara tradisional untuk menjaga kesihatan dan daya tahan, merawat penyakit kecil, dan mencegah penyakit.

Read More
Mengkaji Ubat Herba: dari Kegunaan, Cara Memilih, hingga Kesan Sampingan

Perubatan herba biasanya merupakan tambahan ubat perubatan dari doktor untuk merawat penyakit. Sebelum menggunakannya atau meminumnya, anda perlu memperhatikan penggunaan ubat-ubatan herba agar tidak menimbulkan masalah. Baca keperluan mengenai ubat herba di bawah.Apa itu ubat herba?Perubatan herba adalah sebahagian daripada perubatan tradisional yang mempunyai sejarah yang panjang.

Read More
5 Kebaikan Minyak Daun Basil untuk Kesihatan Tubuh

Daun Basil (Ocimum basilicum) adalah tanaman rempah yang masih dalam keluarga yang sama dengan daun selasih dan pudina. Anda akan mendapat daun ini dengan mudah dalam hidangan ayam rica-rica. Selain digunakan sebagai rempah memasak, daun selasih juga dapat diekstrak menjadi minyak. Minyak daun selasih telah lama digunakan oleh masyarakat Asia dan India untuk merawat pelbagai masalah kesihatan.

Read More
Bukan hanya membuat anda berpeluh, ini adalah 6 kebaikan sauna yang perlu anda ketahui

Sauna telah terkenal selama beribu-ribu tahun dan masih popular hingga kini. Bukan hanya membuat anda berpeluh, pelbagai kajian mendapati bahawa sauna, atau mandi wap, menawarkan banyak manfaat kesihatan untuk tubuh anda. Ada apa-apa? Lihat pelbagai faedah sauna dalam artikel ini. Kebaikan sauna berdasarkan penyelidikan Sauna adalah bilik khas yang dipanaskan hingga suhu tinggi antara 70 hingga 100 darjah Celsius.

Read More
7 Kebaikan Minyak Eucalyptus Putih untuk Kesihatan

Eucalyptus adalah tanaman dari Australia yang kini banyak ditanam di pelbagai negara. Hasil penyulingan akan menghasilkan minyak kayu putih yang mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan manusia. Apa faedahnya?Manfaat kesihatan minyak kayu putihPokok ini, yang mempunyai daun berbentuk bujur, telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat jangkitan dan luka pada kulit.

Read More
Apa Faedah Fatimah Grass untuk Kesihatan?

Rumput Fatimah diramalkan dapat melancarkan proses kelahiran ibu hamil. Tetapi sebenarnya, manfaat rumput fatimah bukan hanya itu. Terutama? Apa itu rumput fatimah? Rumput atau akar Fatimah mempunyai nama Latin sebagai Labisa pumila . Tumbuhan ini banyak terdapat di Asia Tenggara, terutama di dataran dengan ketinggian 300 hingga 700 meter.

Read More
Cap Gorilla, Ganja Sintetik yang Membuat Pengguna Hidup Seperti Zombi

Ganja adalah salah satu ubat yang paling banyak digunakan di Indonesia. Berbanding dengan jenis ubat rekreasi lain, kesan ganja dianggap paling jinak dan mempunyai risiko kesihatan paling sedikit. Tetapi tidak begitu dengan "adik" barunya, ganja sintetik yang baru-baru ini menjadi popular. Kesan ganja sintetik jauh lebih berbahaya daripada ganja gulung tradisional - malah terbukti boleh membawa maut.

Read More
5 Khasiat Quercetin, Pigmen Tumbuhan yang Baik untuk Tubuh

Salah satu pigmen yang sering dijumpai dalam sayur-sayuran dan buah-buahan adalah quercetin. Sebatian yang termasuk dalam kategori antioksidan ini menawarkan banyak faedah untuk kesihatan anda. Apakah faedah quercetin? Lihat ulasan di bawah untuk mengetahui jawapannya. Mencari quercetin dalam makanan seharian Sebelum mengetahui apa faedah yang anda dapat dari quercetin, anda harus terlebih dahulu mengenal pasti buah dan sayur mana yang mengandungi sebatian yang baik ini, seperti: Tomato Epal dan anggur merah Brokoli Teh hijau dan hitam Bawang dan putih Buah ceri Beri Kobis Asparagus ma

Read More
Selain sedap dan menyegarkan, ini adalah 4 kebaikan kolang kaling yang perlu anda ketahui

Selain digunakan sebagai campuran minuman es buah atau permen, ternyata kolang-kaling dapat digunakan sebagai alternatif makanan sihat. Ya, di sebalik kesegaran, keanjalan, kelembutan, dan rasa manis, fro mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Ketahui pelbagai faedah kolang kaling dalam artikel ini. Asal-usul dari sana ke mari Kolang-kaling berasal dari biji tanaman sawit yang mempunyai bahasa Latin Arenga pinnata.

Read More
6 Kebaikan Teh Bunga Raya (Bunga Raya) dan Cara Membuatnya di Rumah

Adakah anda pernah mencuba minum teh bunga raya? Ini adalah teh herba yang terbuat dari bunga raya kering, berwarna merah gelap. Teh bunga raya mempunyai rasa manis dan masam yang boleh diminum panas atau sejuk. Minuman teh herba ini dapat memberikan manfaat untuk kesihatan anda. Satu kajian mendapati pelbagai faedah teh bunga raya, termasuk mengawal tekanan darah dan membantu menurunkan berat badan.

Read More
5 Khasiat Kayu Manis (Kayu Manis) di Sektor Kesihatan

Manfaat kayu manis sebagai rempah memasak telah lama diketahui. Kayu manis adalah rempah yang diekstrak dari kulit pokok genus Cinnamomum yang termasuk dalam komoditi eksport terbesar di Indonesia. Namun, ia tidak hanya digunakan sebagai campuran makanan dan minuman, rempah ini juga digunakan dalam industri farmasi dan kosmetik kerana terbukti mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Read More
5 Kelebihan Echinacea untuk Kesihatan

Perubahan cuaca yang melampau dan tidak menentu menjadikan tubuh mudah diserang penyakit. Untuk mengatasinya, anda boleh memanfaatkan khasiat echinacea, tumbuhan herba yang dapat membantu menguatkan sistem imun anda.Namun, sebelum mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat echinacea untuk kesihatan tubuh, ada baiknya anda berkenalan dengan tanaman herba ini terlebih dahulu.

Read More
Trik Merawat Kesakitan dan Emosi Melalui Urutan Jari

Menurut seni kuno refleksologi, setiap jari dihubungkan dengan organ dan emosi yang berbeza. Sekiranya anda merasa tidak sihat, mungkin perkara pertama yang harus anda lakukan ialah berjumpa doktor atau ahli farmasi anda. Namun, ada ubat alternatif semula jadi yang disebut Jin Shin Jyutsu, yang merupakan seni melepaskan ketegangan yang menyebabkan pelbagai gejala di dalam badan anda.

Read More
4 Manfaat Hebat Minyak Serai untuk Kesihatan

Serai atau serai tidak hanya boleh digunakan sebagai rempah memasak. Apabila diproses dan dibungkus sebagai minyak pati, minyak serai mempunyai manfaat kesihatan yang tersembunyi. Apa faedah minyak serai yang anda dapat? Khasiat minyak serai untuk kesihatan 1. Untuk ubat anti kelemumur Manfaat pertama minyak serai adalah bahawa ia dapat membantu mengatasi kelemumur.

Read More